Toxina botulinică (BOTOX) – ce este, când se utilizează și ce riscuri presupune

Știați că cea mai populară injecție din lume este injecția cu botulotoxină? Popularitatea sa poate fi comparată doar cu numărul de mituri din jurul acestui medicament.

Toxina botulinică (popular – Botox, după denumirea comercială), este o neurotoxină de natură proteică, de origine bacteriană, care acționează la nivel neuronal prin blocarea impulsurilor transmise prin nervi de la creier la mușchi. Toxina este produsă de Clostridium botulinum care în trecut era deosebit de periculoasă, generând intoxicații alimentare. În prezent este folosită, bineînțeles, în diluții mari în medicină.

Interesul pentru toxina botulinică a apărut cu destul de mult timp în urmă, iar în practica medicală a fost folosită pentru prima dată în oftalmologie cu scop de tratament al blefarospasmului. Mai apoi a fost folosită în tratamentul torticolisului și spasmului  hemifacial, fiind utilizat în mod activ de către neurologi și abia mai târziu a ajuns în cosmetologie.

În prezent toxinele botulinice continuă să joace un rol foarte important în gestionarea a numeroase afecțiuni, în special a strabismul și a distoniei focale, a spasmului hemifacial și a diverselor tulburări de mișcare spastică, a cefaleei și a migrenelor, a hipersalivării și a hiperhidrozei (transpirație excesivă), iar numărul posibilelor noi indicații se extinde rapid.

Spre exemplu bruxismul – un automatism masticator manifestat prin mișcări bruște și repetate în timpul somnului ”scrâșnitul dinților”. În acest caz botoxul (denumirea celui mai popular produs comercial dezvoltat în baza toxinei botulinice) relaxează mușchii și la un număr mare de pacienți s-au înregistrat ameliorări și rezultate foarte bune.

Timp de aproximativ 20 de ani toxina botulinică este folosită pe larg în scopuri cosmetice. Serotipul A al toxinei botulinice este singura formă disponibilă din punct de vedere comercial pentru uz clinic și este folosită în special pentru netezirea temporară a ridurilor faciale și îmbunătățirea aspectului pielii. Totodată, de către specialiștii cosmetologi și dermatologi mai este utilizat și pentru a scăpa de transpirația excesivă – medicamentul este injectat în axilă, în zona palmelor și a picioarelor.

Și acum despre mituri:   

Există o părere că Botoxul mărește buzele. Desigur că nu. Adesea se confundă Botoxul cu substanțele de umplutură cum ar fi acidul hialuronic. Este imposibil să crești volumul buzelor cu Botox. Nu poți influența decât tonusul muscular în această zonă.

Mulți cred că din cauza Botoxului, fața se transformă într-o mască înghețată fără nici o urmă de expresivitate. Acest lucru este complet neadevărat. De exemplu, datorită mușchilor treimii superioare a feței, ridicăm sprâncenele, suntem foarte surprinși sau ne încruntăm – ca urmare, apar ridurile pe frunte. Aceste riduri sunt ușor de îndepărtat cu Botox, iar doza poate fi ajustată astfel încât expresiile faciale să nu fie sever limitate.

Este adevărat că Botoxul este o otravă și există riscul de otrăvire? 

Dozele folosite atât în cosmetologie cât și în alt tratamente sunt absolut sigure. Acesta este un produs medical care a trecut cele mai stricte teste și este aprobat pentru utilizare.                                                                                                               

Botoxul poate fi folosit doar de la o anumită vârstă, este adevărat?

Mulți oameni cred că Botoxul poate fi injectat doar de la o anumită vârstă. De fapt, aceasta este o procedură care trebuie făcută din momentul în care încep să se formeze ridurile – cineva are nevoie de ea la o vârstă mai fragedă, iar cineva nu are nevoie de ea nici măcar la 50 de ani.                                                                                                     

De fapt, injecțiile cu Botox se pot realiza de la vârsta de 18 ani conform indicațiilor. Dacă un pacient tânăr are expresii faciale hiperactive, Botoxul poate preveni apariția ridurilor adânci pe frunte și în zona glabelei (între sprâncene) prin relaxarea mușchilor necesari.

Poate Botoxul să provoace atrofie musculară și leziuni ale nervilor?                                       

Nu. Toxina botulinică acționează doar asupra zonei în care a fost injectată. Prin blocarea doar a transmiterii semnalului de la nerv la mușchi. Astfel, obținem un rezultat estetic. Aportul de sânge și nutriția mușchiului nu este perturbată, astfel încât nu poate exista atrofie sau deteriorare, chiar și cu utilizarea repetată.

Este adevărat că poate apărea deprinderea daca se fac des injecții cu Botox?

Dacă păstrați intervalul de timp dintre injecții de cel puțin 4 luni, atunci rezistența la medicament nu se dezvoltă, sensibilitatea persistă pe tot parcursul vieții. Există aici o dependență psihologică, deoarece pacientul se obișnuiește cu efectul după procedură. De fiecare dată vrea să vadă rezultatul din ce în ce mai bine și pe o durată tot mai lungă.                                                                                                      

Durata efectului depinde de fiecare pacient. Pentru a determina cât de mult va dura efectul toxinei botulinice injectate, trebuie să studiați stilul de viață al pacientului – dacă face sport, merge la baie sau la saună, câți ani are, dacă are un metabolism intens și așa mai departe. Dacă toți acești factori sunt prezenți, atunci efectul asupra unei astfel de persoane va dura mai puțin. La pacienții mai în vârsta, cu un metabolism mai puțin activ și transmisia neuromusculară care își revine încet, rezultatul va dura puțin mai mult. În medie durează între 3-5 luni.

Botoxul nu funcționează imediat. Desigur, totul este individual dar, de regulă, Botoxul își începe acțiunea din a doua sau a treia zi după procedură. În 12-14 zile apare rezultatul final planificat.

Injecțiile cu Botox sunt una dintre cele mai nedureroase proceduri. Pacienții compară de obicei senzația din timpul injectării cu o mușcătură de insectă, deoarece pentru procedură se folosesc ace de insulină foarte subțiri.

Contraindicații în utilizarea toxinei botulinice

Se recomandă evitarea tratamentelor cu toxină botulinică femeilor însărcinate sau celor care alăptează, precum și persoanelor diagnosticate cu afecțiuni neuromusculare ( miastenia gravis, sindrom Eaton-Lambert), neuropatii, scleroza laterală amiotrofică, persoanelor cu instabilitate psihică, persoanelor cu istoric de reacție la toxina botulinică sau albumină, cu diverse infecții în zonele în care se dorește injectarea toxinei botulinice, persoanelor cu disfagie (dificultate in înghițirea alimentelor), tratament cu antibiotice, aminoglicozide sau captopril.

Riscuri si reacții adverse asociate toxinei botulinice

In general, persoanele tolerează bine injecțiile cu toxină botulinică, iar efectele secundare nu sunt frecvente. Cu toate acestea, pe lângă efectele estetice dorite, tratamentele cu toxina botulinică pot provoca, rareori, și o serie de efecte nedorite.

Acestea pot include:                                                                                                             

– Durere ușoară, inflamare sau vânătăi în jurul locului de injectare;                                              

– Simptome asemănătoare gripei;                                                                                                 

– Durere de cap;                                                                                                                   

– Probleme gastrointestinale, greață;                                                                                               

– Inflamarea pleoapelor;                                                                                               

– Slăbiciune sau paralizie temporară  nedorită în mușchii apropiați.

Unele persoane cărora li se administrează des injecții cu toxina botulinică de tip A, pot dezvolta anticorpi împotriva toxinei botulinice care fac ineficiente tratamentele ulterioare.