Bine de știut! Conservarea prin congelare

Vara și toamna reprezintă timpul vitaminelor și mineralelor atât de necesare pentru sănătatea noastră, obținute prin consumul fructelor și legumelor care ne sunt oferite cu generozitate de aceste anotimpuri. Iarna, însă, când avem mare nevoie de ele, ne lipsesc. Iată de ce este necesar să facem anumite rezerve pentru perioada rece a anului. În ultimii ani, multe gospodine au tendința de a conserva legume și fructe prin congelare.

Congelarea este metoda cea mai cunoscută, cea mai rapidă și mai simplă. Aceasta constă în distrugerea unor microorganisme de suprafață și reducerea activității enzimelor din produse. Pentru a obține un produs bun trebuie ca produsele inițiale să fie proaspete și calitative. Temperatura de congelare oscilează între minus 18 grade C și minus 40-45 grade C.

Iată câteva metode de congelare:

  1. Congelarea prin șoc, care are loc la o temperatură nu mai mică de minus 45 grade C. După decongelare, fructele și legumele practic își păstrează proprietățile din stare proaspătă.
  2. Congelarea la temperatură de minus 18 grade C și mai scăzută, adică prin metodă lentă. Totuși, această metodă nu este una dintre cele mai reușite, deoarece fructele și legumele după decongelare își pierd din calitatea inițială.

În comparație cu alte metode de conservare (uscare, fierbere), conservarea prin frig oferă cele mai mari avantaje. O congelare corectă asigură păstrarea maximă a conținutului de vitamine și nutrienți. Și aici reușita depinde de prospețimea fructelor și a legumelor, dar și de congelarea lor corectă.

Congelarea produselor prezintă câteva avantaje, printre care: pentru un timp mai îndelungat (aproximativ 6 luni-1 an) se păstrează atât calitatea alimentelor, cât și o bună parte din substanțele nutritive pe care le conțin, culoarea, textura și savoarea naturală, timpul necesar pregătirii produselor pentru congelare este minum.

Printre dezavantaje, putem menționa că: în urma congelării incorecte, unele produse își vor schimba consistența, dar și faptul că nu toate produsele pot fi congelate la temperatura de minus 18 grade C.

Ce putem congela pentru iarnă?

Putem congela practic orice fruct, legumă, sau verdețuri, dar nu toate produsele sunt bune congelate (usturoiul, ceapa pe parcursul păstrării își pierd din nutrienți și gust), merele – nu este necesar să fie congelate, deoarece pot fi procurate și consumate proaspete pe tot parcursul anului, iar congelate își pot pierde din textură inițială și gust, la fel și produsele care conțin multă apă.

Iată principalele reguli de congelare:

Produsele se verifică, se spală și se usucă bine. În caz de necesitate, legumele se coc, se taie pai, sau cuburi. Fructele și legumele deja pregătite se aranjează într-un singur strat pe plase sau tăvi și se introduc în camera de congelare pentru câteva ore. Când acestea devin tari, se scot din congelator și se pun în recipientele pregătite. Legumele coapte și pregătite pentru congelare se pun în caserole, pungi plastic, sau alte tipuri de ambalaje care vor menține calitatea și inofensivitatea biologică a produselor congelate. Verdețurile pot fi congelate întregi sau tăiate.

Dacă s-a deconectat lumina, sau s-a defectat congelatorul, trebuie să știți că produsele congelate se păstrează 5-6 ore, apoi se produc schimbări.

Dacă vreți să serviți fructe, ele trebuie decongelate la temperatura mediului ambiant sau în frigider. Dacă doriți să preparați bucate din produsele congelare sau să le adăugați în mâncare, ele nu vor fi decongelate ci adăugate pentru a le păstra culoarea. Legumele, fructele, sau verdețurile se recomandă să fie congelate pentru o singură preparare. Cu cât mai proaspete vor fi produsele supuse congelării, cu atât mai calitative vor fi produsele congelate.