OMS definește activitatea fizică drept orice mișcare a corpului produsă de mușchii scheletici care necesită consum de energie. Activitatea fizică se referă la toate mișcările, inclusiv activitățile întreprinse pe timp de lucru, joacă, treburi casnice, călătorii, activități de recreare.
S-a dovedit că activitatea fizică regulată ajută la prevenirea și gestionarea bolilor netransmisibile, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat și mai multe tipuri de cancer. De asemenea, ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale, la menținerea și gestionarea greutății corporale sănătoase, îmbunătățește sănătatea mintală, calitatea vieții și bunăstarea.
Activitatea fizică la nivel global:
Mai mult de un sfert din populația adultă a lumii (1,4 miliarde de adulți) este insuficient de activă fizic. Aproximativ 1 din 3 femei și 1 din 4 bărbați, la nivel global, nu fac suficientă activitate fizică pentru a rămâne sănătoși.
Nivelurile de inactivitate fizică sunt de două ori mai mari în țările cu venituri mari, comparativ cu țările cu venituri mici.
Nivelurile crescute de inactivitate fizică au un impact negativ asupra sistemelor de sănătate, mediului, dezvoltării economice, bunăstării comunității și calității vieții.
La nivel global, 28% dintre adulții cu vârsta de 18 ani și peste nu erau suficient de activi în 2016 (bărbați 23% și femei 32%). Aceasta înseamnă că nu îndeplinesc recomandările globale de cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate fizică de intensitate viguroasă pe săptămână.
Scăderea activității fizice se datorează parțial inacțiunii în timpul liber și comportamentului sedentar la locul de muncă și acasă. De asemenea, o creștere a utilizării modurilor de transport „pasive” contribuie la o activitate fizică insuficientă.
La nivel global, 81% dintre adolescenții cu vârsta cuprinsă între 11-17 ani au fost insuficient de activi fizic în 2016. Adolescentele au fost mai puțin active decât băieții adolescenți, 85% față de 78% nu au îndeplinit recomandările OMS de cel puțin 60 de minute de activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă pe zi.
Important: Persoanele care sunt insuficient de active au un risc de deces cu 20%-30% mai mare în comparație cu persoanele active.
Activitatea fizică regulată, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta, antrenamentele fizice de durată, fitnesul sau recreerea activă oferă beneficii semnificative sănătății. Devenind mai activi pe parcursul zilei în moduri relativ simple, oamenii pot atinge cu ușurință nivelurile de activitate recomandate.
Activitatea fizică regulată are următoarele beneficii:
- îmbunătățește rezistența musculară și cardio-respiratorie;
- îmbunătățește sănătatea osoasă și funcțională;
- reduce riscul de hipertensiune arterială, boli coronariene, accident vascular cerebral, diabet, diferite tipuri de cancer (inclusiv cancer de sân și cancer de colon) și de depresie;
- reduce riscul de cădere, precum și de fracturi de șold sau vertebrale;
- ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase.
La copii și adolescenți activitatea fizică îmbunătățește:
- rezistența fizică (aptitudinile cardio-respiratorii și musculare);
- sănătatea cardio-metabolică (tensiunea arterială, dislipidemiile, rezistență la insulină);
- sănătatea oaselor;
- rezultatele cognitive (performanță academică, funcția executivă);
- sănătatea mintală (reduce simptomele de depresie);
- scade adipozitatea.
Beneficiile activității fizice pentru femeile însărcinate și postpartum:
- reduce riscul de preeclampsie;
- reduce hipertensiunea arterială gestațională;
- gestionarea diabetului în sarcină (reduce cu 30% a riscul diabetului gestațional);
- menținerea greutății corporale;
- reducerea complicațiilor la naștere;
- reducerea depresie postpartum;
- reduce complicațiile ale nou-născutului.
Potrivit OMS, copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 5 și 17 ani trebuie să practice:
– Zilnic minim 60 de minute de activitate fizică de intensitate medie sau viguroasă, în mare parte aerobă;
– De 3 ori pe săptămână – activități aerobe intense pentru a întări oasele și mușchii, drept parte componentă a celor 60 de minute de activitate fizică zilnică.
Adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani trebuie să practice:
-Săptămânal cel puțin 150-300 de minute de activitate fizică aerobă de intensitate moderată;
-sau cel puțin 75-150 de minute de activitate fizică aerobă de intensitate viguroasă;
Adulți cu vârsta de 65 de ani și peste, trebuie să practice:
– Săptămânal cel puțin 150-300 de minute de activitate fizică aerobă de intensitate moderată. Ca parte a activității lor fizice săptămânale, adulții în acest grup de vârstă ar trebui să facă o activitate fizică variată cu mai multe componente, care să pună accent pe echilibrul funcțional și antrenamentul de forță la intensitate moderată sau mai mare, în 3 sau mai multe zile pe săptămână, pentru a spori capacitatea funcțională și pentru a preveni traumatismele.
Toate femeile însărcinate și postpartum fără contraindicații ar trebui:
-Să practice cel puțin 150 de minute de activitate fizică aerobă de intensitate moderată pe parcursul săptămânii. Să încorporează o varietate de activități aerobe și de întărire musculară. Înlocuirea timpului sedentar cu activitate fizică de orice intensitate (primblări în aer liber, alergat, mers pe bicicletă, etc.).
Persoanele care trăiesc cu afecțiuni cronice (hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip 2, supraviețuitori HIV și cancer)
-se recomandă cel puțin 150-300 de minute de activitate fizică aerobă de intensitate moderată;
-sau cel puțin 75-150 de minute de activitate fizică aerobă de intensitate viguroasă sau o combinație echivalentă de activitate de intensitate moderată și viguroasă pe parcursul săptămânii;
-pentru o sănătate optimă includeți activități de întărire a mușchilor la intensitate moderată sau mai mare care implică toate grupele musculare majore în 2 sau mai multe zile pe săptămână, deoarece acestea oferă beneficii suplimentare pentru sănătate.
Important: pentru a ajuta la reducerea efectelor dăunătoare ale nivelurilor ridicate de comportament sedentar asupra sănătății, toate persoanele ar trebui să urmărească să facă mai mult decât nivelurile recomandate de activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă.
Fiți activi! Mișcarea = sănătate!
- Medic igienist, specialist în promovarea sănătății, la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- e-mail: liliana.arnaut@ansp.gov.md
- tel: 022574700, 068369979