Trebuie să știi asta despre sănătatea și nutriția femeilor

În loc de MOTTO Toate femeile lumii au trebuie să fie sănătaoase. Alimentația și mișcarea fac aproape totul pentru ca să fii frumoasă și în armonie cu tine, la orice vârstă.

Mai mult de jumătate din populația lumii care locuiesc acum planeta sunt femei. Poate că și pentru asta ar fi oportun să discutăm pe 8 Martie niște aspectele de sănătate publică care au impact asupra sănătății și bunăstării femeilor.

Alimentația sănătoasă și suplimentarea cu micronutrienți este unul dintre aceste aspecte. Deși femeile au obținut egalarea în drepturi, în multe  țări și culturi, femeile se așează ultimele la masă și mănâncă ceea ce rămâne de pe masă, adesea cel mai puțin.

Potrivit recentului studiu publicat de Lancet,[1] subponderalitatea (masa corpului mică), supraponderalitatea (masa corpului mare) și obezitatea afectează 10% și, respectiv, 40% dintre femei, în timp ce deficiențele de micronutrienți, precum deficienta de fier sau anemia, afectează 500 de milioane de femei la nivel global.

În Republica Moldova, 17% de adolescente și femei tinere (10-24 ani) suferă de supraponderabilitate și obezitate, iar 20% sunt anemice.[2] Gravidele și mamele cu subnutriție sunt supuse riscurilor mari în timpul nașterii. Ele riscă să nască copii fragili șicu deficiențe cognitive.

Conform recomandărilor Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova, femeile gravide și cele care alapteaza, urmează să aibă o alimentație zilnică bogată în nutrimente, care se găsesc în legumele și fructele de sezon, leguminoase, carnea de pui sau pește, lactate. Ele sunt încurajate să reducă consumul de alimente cu conținut sporit de zahăr, sare, grăsimi.

Cu toarta astea, doar 37% din femeile tinere în Republica Moldova consuma zilnic fructe și/sau legume, în timp ce 33% de tinere consumă zilnic dulciuri sau băuturi îndulcite, dăunătoare sănătății.2

Amintim aici, gravidele au nevoie de suplimentarea alimentației cu acid folic, fier si vitamina D. Ele trebuie să consume doar sare iodată, ca să asigure aportul suficient de iod în alimentație și să prevină riscurile de sănătate pentru făt.  Recomandările sunt parte a protocoalelor naționale, iar suplimentarea cu micronutrimenți este oferită în cadrul Programului Unic de asigurare medicală obligatorie și este oferită fără plată tuturor gravidelor și mămicilor care alăptează, indiferent dacă au fost ori nu asigurate medical.

Alimentația sănătoasă pentru femeile în perimenopauză (perioada de pregătire a organismului pentru încheierea ciclului menstrual, poate dura de la jumătate de an la 10 ani și poate începe la 35 de ani) și postmenopauză este deosebit de importantă pentru starea de sănătate și de bine la bătrânețe.

Reamintim aici recomandările Ministerului Sănătății care subliniază că la aceste vârste, femeile au nevoie de o alimentație sănătoasă în special pentru sănătatea inimii și a sistemului osos  care cel mai des suferă.

Pentru un aport adecvat de micronutrimenti, pentru menținerea stării de sănătate, femeile în perimenopauză și menopauză trebuie să includă în rația alimentară zilnică, cel puțin cinci porții de fructe și legume de diferite culori, cereale și mai mult pește, nuci (nesărate), mazăre și fasole gătite la oala sub presiune. La această vârstă, femeile au nevoie de vitamina D și calciu, care trebuie asigurate prin consumul de suplimente alimentare. Din păcate acestea nu sunt asigurate de Programul Unic al asigurării medicale obligatorii. Cu toate astea, recomandările noastre sunt:

  • mențineți-vă greutatea corporală sănătoasă (IMC mai mic sau egal cu 25);
  • renunțați la consumul de alcool;
  • reduceți porțiile de cafea;
  • faceți ZILNIC activitate fizică moderată.

Autor:Lilia ȚURCAN, coordonatoare națională în cadrul Rețelei Globale de Iod (IGN)


[1] https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30030-4/fulltext

[2] UNICEF. A review of the school-aged children & adolescent nutrition in Europe and Central Asia region. 2021