Alergia provocată de Ambrozia: cum îi poți preveni apariția

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia L.) este o plantă nativă în America de Nord şi invazivă în Europa, Australia, America de Sud, Africa. În Canada s-a descoperit polenul ei cu o vechime de peste 60 000 de ani. Planta agreează clima caldă, lumina şi ploile de vară, însă nu îi place vegetaţia deasă şi copacii. Aceasta creşte de la nivelul mării până la înălţimea de 400 m.

Ambrozia creşte în grădini, culturi de cereale şi de floarea-soarelui, respectiv în zonele lăsate în paragină (de aici denumirea de „iarbă de paragină”), în apropierea dărâmăturilor, pe şantierele în construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, pe terenurile prost întreţinute.

Iarba de paragină, din cauza schimbărilor climatice, a înregistrat o explozie masivă în ultimii ani și în ţara noastră. Alergiile cauzate de polenul acestei plante coincid cu perioada de înflorire – mijlocul lunii iulie până la sfârşitul lunii septembrie. O plantă poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen, de aproximativ 20 microni diametru, şi până la 30 000 de seminţe care îşi păstrează proprietăţile germinative până la 40 de ani.

Polenul plantei, extrem de alergizant, poate fi purtat de vânt pe distanţe foarte mari  devenind periculos şi pentru oamenii care nu stau în zonele în care creşte planta.

Simptomele alergiei la ambrozie

Simptomatologia este violentă, cu o imagine clinică complexă, care depăşeşte în intensitate alergiile obişnuite la polenul florilor şi a copacilor în perioada primăverii. Este interesant, din punct de vedere medical, că timpul care trece de la expunerea la polenul plantei şi apariţia primelor simptome poate varia în jur de 10-15 ani. În plus, durează încă 4-5 ani pentru ca tabloul clinic să se manifeste. Astfel, problemele reale apar după 15-20 de ani, iar simptomele de rinită alergică apar la copiii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Sunt însă cazuri în care vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar și copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozie. Astfel, se evidențiază gravitatea extremă generată de alergia la ambrozie, care afectează sănătatea unei largi categorii populaționale, care include și copiii cu vârsta de sub 1 an.

Simptome: strănut în salve, prurit nazal și faringian, rinoree apoasă, obstrucţie nazală, secreţii retronazale, înroşire şi prurit ocular, tuse seacă iritativă, wheezing (respirație șuierătoare), dispnee, în special dimineaţa şi seara. Pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, deoarece această plantă aparţine sescviterpenelor, care conţin alergeni ,,fitocontact”. Simptomele cutanate includ leziuni de urticarie sub formă de papule pruriginoase cu edem dureros al țesuturilor profunde ce afectează mai frecvent zonele periorală, periorbitală, limba, zona genitală și extremitățile.

La debut rinita alergică este sezonieră și apare doar în timpul înfloririi ambroziei. După câţiva ani (intervalul depinde de factorii individuali, cum ar fi: fumatul, cantitatea de polen la care a fost expusă persoana, genetica), poate deveni persistentă și chiar se poate complica cu astm bronșic, exceptând cazul în care a fost iniţiat un tratament farmacologic complet.

Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc și tablou clinic deseori dramatic, ce poate duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

Este important de menționat și faptul că între creșterea concentrației de polen și apariția simptomelor există o fereastră de aproximativ 2 săptămâni, în care se poate începe tratamentul simptomatic al alergiei, ceea ce va duce la ameliorarea semnificativă a calității vieții pacienților.

Pentru a limita apariția simptomelor sau/și pentru a le diminua din efecte, urmați sfaturile de mai jos:

  • Evitați să ieșiți din casă între orele 10 și 15, atunci când se eliberează cele mai mari cantități de polen în aer;
  • Faceți duș și schimbați-vă hainele după ce veniți de afară, mai ales în vârful sezonului de alergii;
  • Țineți ferestrele închise atât acasă, cât și la serviciu, în mașină;
  • Instalați filtre HEPA pentru a ajuta la eliminarea alergenilor din aer;
  • Luați medicația necesară contra alergiei cu 2-3 săptămâni înainte de debutul sezonului de polenizare;
  • Spălați regulat animalele de companie, mai des în lunile august și septembrie, pentru a limita posibilitatea ca acestea să aducă polen de ambrozie în interior;
  • Evitați uscarea hainelor afară. Particulele de polen se pot prinde de acestea;
  • Țineți un jurnal și notați atunci când observați o agravare a simptomelor;
  • Dacă stați la sol, eliminați ambrozia (dacă există) prin scoaterea ei din rădăcină înainte de începerea polenizării.

Alimente care urmează a fi evitate dacă sunteți alergic la ambrozie

Dacă vă confruntați cu alergia la ambrozie, este recomandat să evitați anumite alimente care conțin proteine similare celor din ambrozie. Printre acestea se află bananele, pepenele galben, mierea, ceaiul de mușețel, semințele de floarea-soarelui, echinaceea, castraveții și dovleceii. Atunci când consumați aceste alimente, pot apărea simptome precum strănut și secreții nazale. De asemenea, este recomandat să adoptați o dietă antiinflamatoare pe bază de fructe și legume organice, proteine din pește și carne de vită.

Partea bună

Pe lângă acţiunile ei nefaste asupra sănătăţii omului, ambrozia este una dintre speciile folosite la recuperarea terenurilor contaminate cu metale grele, fiind utilizată în cazul contaminării cu cupru (Cu) şi cadmiu (Cd). Ea este utilizată de populaţiile autohtone din America de Nord (indienii Cherokee, Dakota) în medicina tradiţională.

Concluzii

Prezenţa ambroziei este semnalată prin înflorirea spontană a acesteia pe teritoriul întregii țări, fiind o specie puternic invazivă. Pentru că este mai uşor să prevenim decât să tratăm, cea mai bună soluţie prin care această situaţie să nu mai afecteze starea de sănătate a populaţiei este eradicarea plantei.