Alcoolul și cancerul: ce asociere există și cum prevenim consecințele nefaste pentru sănătate

Consumul de alcool reprezintă una dintre cele mai importante provocări de sănătate publică la nivel mondial, fiind al treilea cel mai semnificativ factor de risc care afectează sănătatea și duce la moartea prematură.

Alcoolul este responsabil de apariția a peste 200 de boli, fiind clasificat drept un factor cancerigen din grupul 1, ceea ce înseamnă că nu există niciun dubiu că provoacă cancer. Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) aduce în atenția publicului larg date conform cărora consumul de alcool în cantități mici, moderate sau mari determină creșterea riscului de a dezvolta următoarele tipuri de cancer :

  • Al cavității bucale;
  • De gât;
  • De faringe;
  • De laringe;
  • De esofag;
  • De colon;
  • De rect;
  • De ficat;
  • De sân.

Acestea afectează într-un mod diferit bărbații și femeile. Împreună, aceste tipuri de cancer au contribuit la 6,3 milioane de îmbolnăviri și la 3,3 milioane de decese la nivel global în anul 2020 (GLOBOCAN 2020).

La nivel global, aproximativ 741 300 sau 4,1%, din toate cazurile noi de cancer în 2020 au fost atribuite consumului de alcool. Mai mult de trei sferturi dintre aceste cazuri sau circa 76.7% au fost atribuite bărbaților.

Din toate regiunile ale OMS, Regiunea Europeană are cel mai ridicat nivel de consum de alcool pe cap de locuitor și cea mai mare pondere a populației care consumă alcool. În  Regiune, una din 10 persoane moare în fiecare an din cauza  consumului de alcool, însumând aproape 1 milion de decese, iar multe dintre aceste decese au loc la o vârstă fragedă. Consumul de alcool a fost factorul determinant pentru aproximativ 180 000 de cazuri de cancer și aproape 92 000 de decese în 2018.

Republica Moldova, de asemenea, se confruntă cu problema consumului nociv de alcool, care provoacă o serie de boli și este un factor de  risc pentru apariția cancerului. Potrivit datelor Institutului pentru Măsură și Evaluare a Sănătății (IHME), în anul 2019,  în țara noastră, consumul de alcool a ocupat locul întâi, cu o pondere de  53,9%, aflându-se printre principalii factorii de risc care determină mortalitatea prin cancerul mamar la femeile tinere sau care se află în premenopauză.

De ce alcoolul cauzează apariția cancerului?

 Există mai multe motive pentru care consumul de alcool poate provoca apariția cancerului. Este posibil ca diferite tipuri de cancer să aibă cauze diferite, de exemplu:

  • Etanol și acetaldehidă: alcoolul (sub formă de etanol) este transformat în corpul nostru într-o substanță chimică numită acetaldehidă. Atât etanolul, cât și acetaldehida sunt substanțe cancerigene. Etanolul poate induce, de asemenea, inflamație și stres oxidativ, ducând la peroxidarea lipidelor și la deteriorarea suplimentară a ADN-ului.
  • Ciroza hepatică: consumul de alcool dăunează celulelor ficatului și poate provoca ciroza hepatică. Persoanele cu ciroză hepatică au mai multe șanse de a dezvolta cancer hepatic.
  • Hormoni: alcoolul poate crește nivelul unor hormoni, cum ar fi estrogenul. Per general, hormonii acționează ca mesageri în organism, dând instrucțiuni celulelor noastre, de exemplu, pentru diviziunea celulară. Astfel, niveluri neobișnuit de ridicate de estrogen pot crește riscul de cancer mamar.

Totodată, deosebit de periculoasă este combinația alcool-tutun, deoarece consumul de alcool concomitent cu fumatul multiplică riscul dezvoltării cancerului. Persoanele care consumă alcool și fumează în același timp au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta cancer oral, orofaringian, laringian și esofagian. Mai mult decât atât, persoanele care fumează și consumă alcool în cantități foarte mari au acest risc cu până la 30 de ori mai mare.  De exemplu, alcoolul ușurează absorbția toxinelor din tutun de la nivelul gurii și a gâtului. Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii care beau și fumează multiplică daunele acestor vicii și au riscuri deosebit de sporite de a dezvolta cancer.

Cum putem să reducem riscul de apariție al cancerului?

Nu există nicio modalitate dovedită de a preveni complet cancerul. Cu toate acestea, există o serie de pași pe care îi puteți lua în considerare pentru a  reduce riscul de cancer cauzat de alcool.

Renunțarea la consumul de alcool sau reducerea semnificativă a consumului acestuia va diminua riscul de apariție al cancerului, dar este posibil ca riscul să nu fie eliminat în totalitate, în funcție de expunerea de-a lungul vieții.

De asemenea, renunțarea va determina reducerea altor efecte nocive ale consumului de alcool. Dat fiind faptul că fumatul și consumul de alcool reprezintă combinația cea mai dăunătoare pentru sănătate, pentru a vă reduce riscul de cancer, este recomandat să renunțați atât la fumat, cât și la consumul de alcool.

Cât de mult se poate reduce riscul de cancer prin limitarea consumului de alcool?

Cu cât consumul de alcool este mai redus, cu atât mai mult scade riscul de apariție al cancerului. În general, riscul de cancer la bărbații care consumă mai puțin de două doze standard de alcool (mai puțin de 20 de grame de alcool pur) pe zi și la femeile care consumă mai puțin de o doză standard de alcool (mai puțin de 10 grame de alcool pur) pe zi este cu 6 % mai mic decât la persoanele care consumă cantități mai mari de alcool. În particular, reducerea consumului de alcool de la patru sau mai multe doze standard pe zi la o doză standard pe zi sau la renunțarea consumului de alcool poate reduce riscul de cancer hepatic cu 21%, riscul de cancer colorectal cu 31% și în cazul femeilor, riscul de cancer de sân cu 30%.

Pe lângă reducerea factorilor de risc comportamentali pentru a reduce la minim riscul de apariție al cancerului este necesar să abordăm toți factorii legați de stilul de viață, cum ar fi alimentația sănătoasă și activitatea fizică. Toate acestea, în ansamblu,  oferă cel mai mare beneficiu pentru sănătate.

Rețineți! Consecințele consumului de alcool pentru sănătate sunt 100% prevenibile, deci sănătatea noastră este în mâinile noastre!