Aerul uscat – ce efecte are asupra sănătății noastre

Aerul uscat este un produs secundar natural al vremii reci. Pe măsură ce temperaturile scad, aerul își pierde drastic capacitatea de a reține apa. Totodată, odată cu conectarea sistemului de încălzire, umiditatea din încăperi scade. În ansamblu, aceste două condiții determină reducerea umidității din încăperile de locuit.

Ce este umiditatea?

Umiditatea reprezintă cantitatea de vapori de apă din aer. Deși este adesea trecută cu vederea, umiditatea adecvată din încăperi este esențială pentru starea de bine a corpului. Prea multă sau prea puțină umiditate poate avea consecințe grave asupra sănătății. 

Important: umiditatea relativă de 40-60% este condiția ideală pentru bunăstarea generală, funcționarea eficientă a sistemului imunitar, respirator și prevenirea răspândirii microbilor în aer și a poluanților în interior.

Care sunt riscurile aerului uscat din încăperi?

Iată cele mai răspândite probleme de sănătate cauzate de aerul uscat:

Risc crescut pentru infecțiile respiratorii. Expunerea îndelungată la niveluri scăzute ale umidității poate determina uscarea mucoasei gâtul  și a nasului. În condiții optime aceste mucoase acționează ca o barieră pentru a capta alergenii, virusurile și bacteriile înainte ca acestea să ajungă în plămâni. Membranele mucoaselor care au pierdut prea multă umiditate cresc probabilitatea de a contracta răcelile și alte infecții respiratorii.

Piele și pasaje nazale uscate. V-ați trezit vreodată dimineața cu o congestie nazală, presiune sinusală, strănut sau, și mai rău, cu nasul sângerând? Inspirarea aerului prea uscat poate provoca nu numai uscarea căilor nazale, ci și inflamarea sau iritabilitatea, ceea ce generează mai multe simptome neplăcute.

Se pare că toată lumea are pielea uscată sau buzele crăpate la un moment dat, nu? Știați că aceste două lucruri sunt legate direct de umiditatea scăzută? Se întâmplă pentru că pielea este alcătuită peste jumătate din apă. Când nu există suficientă umiditate în aer, pielea se usucă, provocând mâncărime, crăpături, descuamări sau chiar apariția eczemelor și a acneei.

Ochi iritați. Aerul uscat din interior poate provoca deshidratarea peliculei lacrimale care protejează ochii, generând iritații, uscarea ochilor, mâncărime și o susceptibilitate crescută la afecțiunile oculare.

Deshidratare. Petrecerea perioadelor lungi în medii foarte uscate de interior poate epuiza rezerva de lichide din organism.

Aerul uscat din interior poate, de asemenea, perturba somnul și îi poate face pe unii să înceapă să sforăie. 

Potrivit cercetărilor, petrecerea perioadelor prelungite în aerul interior foarte uscat poate crește nivelul de stres.

Cum prevenim apariția aerului uscat în interior?

Cea mai simplă și rapidă modalitate de a îmbunătăți condițiile de aer uscat din interior este să adăugați umiditate aerului. Există câteva modalități de a face acest lucru, cea mai răspândită fiind utilizarea unui umidificator. Dacă nu sunteți pregătiți să faceți saltul și să cumpărați un umidificator, vă recomandăm alte soluții simple, precum:

  • Așezați plantele într-o cameră uscată, pulverizandu-le cel puțin o dată pe zi cu apă;
  • Fierbeți apă și lăsați să se disperseze vaporii prin casă;
  • Lăsați ușa băii deschisă în timp ce faceți duș;
  • Lăsați hainele umede să se usuce în camera cu aer uscat;
  • Așezați bureții umezi în camere și lăsați-i să se usuce.

Cel mai important, nu uitați să consumați cât mai multe lichide în perioada rece a anului. Hidratați-vă pielea imediat după duș sau baie. Utilizați un spray nazal hidratant sau irigați-vă căile nazale. Utilizați balsam de buze pentru a preveni uscarea și crăparea buzelor.

Aveți grijă de sănătate Dvs.!