Alăptarea – cât de importantă este pentru sănătatea mamei și a copilului

Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a asigura sănătatea și supraviețuirea copilului. Laptele matern este alimentul ideal pentru sugari. Este sigur, curat și conține anticorpi care ajută la protejarea împotriva multor boli frecvente ale copilăriei.   

Alăptarea exclusivă timp de 6 luni are un șir de beneficii atât pentru sugar, cât și pentru mamă. Unul dintre cele mai importante dintre toate acestea este protecția împotriva infecțiilor gastrointestinale, care se observă nu numai în țările în curs de dezvoltare, dar și în țările industrializate.

Inițierea precoce a alăptării, în decurs de o oră de la naștere, protejează nou-născutul de infecții și reduce mortalitatea acestuia. Laptele matern este o sursă importantă de energie și nutrienți pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 23 de luni. Acesta poate asigura jumătate sau mai mult din necesarul de energie al unui copil cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni și o treime pentru cei cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de luni.

OMS și UNICEF recomandă inițierea alăptării copiilor din prima oră de la naștere și alăptarea  exclusiv la sân în primele 6 luni de viață, ceea ce înseamnă că în această perioadă nu sunt furnizate alte alimente sau lichide copilului, inclusiv apa. 

Sugarii trebuie să fie alăptați la cerere, adică de câte ori doresc, ziua sau noaptea. Nu trebuie folosite biberoane, tetine sau suzete. 

De la vârsta de 6 luni, copiii trebuie să înceapă să mănânce alimente complementare sigure și adecvate, în timp ce continuă să fie alăptați până la vârsta de doi ani sau mai mult.

Bebelușii alăptați la sân au un risc mai mic de a suferi de:

Studiile demonstrează că sugarii alăptați au o rată mai scăzută de spitalizare și tind să aibă o stare de sănătate mai bună, iar acest lucru reduce din vizitele la pediatru.

Laptele matern susține sănătatea bebelușului Dvs. deoarece:

  • Este ușor de digerat;
  • Conține anticorpi care protejează copilul împotriva infecțiilor și îi întăresc imunitatea;
  • Conține cantitatea necesară de nutrienți pentru dezvoltarea armonioasă a copilului;
  • Promovează creșterea sănătoasă în greutate;
  • Compoziția se modifică în timp pentru a satisface nevoile nutriționale ale bebelușului;
  • Conține substanțe care calmează în mod natural copilul.

Important: S-a constatat că femeile tinere sub 30 de ani care nasc și alăptează un timp îndelungat, au un risc scăzut de a face cancer de sân.

Mamele care alăptează au un risc redus de boli de inimă, diabet, cancer de sân și ovarian. Riscul de cancer de sân este redus cu 4,3% pentru fiecare 12 luni de alăptare.  Alăptatul are influență benefică asupra refacerii aparatului genital feminin după naștere. Dincolo de protecția sănătății sânilor, alăptarea oferă beneficii importante pentru sănătatea copilului și ajută la  formarea legăturii dintre mamă și copil.


Dacă aveți posibilitatea, alăptați. Această practică promovează sănătatea copilului și a Dvs.!