Lucrătorii medicali îi sfătuiesc adesea pe persoanele supraponderale și obeze să piardă în greutate prin îmbunătățirea obiceiurilor alimentare sau prin a deveni mai activi din punct de vedere fizic. Rezultatele unui studiu, publicat în Journal of General Internal Medicine, demonstrează că recomandările/sfaturile generice oferite de lucrătorii medicali privind modul sănătos de viață nu motivează oamenii și nu-i împuternicesc în eforturile lor pentru scădere în greutate.
”Doar spunând cuiva de a pierde in greutate sau de a-și îmbunătăți dieta sau activitatea fizica, nu a funcționat” spune co-autorul studiului Prof. Gary Bennett. „Medicul ar trebui să încurajeze participarea pacienților la un anumit program”, recomandă el.
Specificitatea este importantă, ca și empatia
Lucrătorii medicali ar trebui să ofere pacienților sfaturi specifice privind pierderea în greutate și să demonstreze empatie, spun cercetătorii. Excesul de greutate este un factor de risc de dezvolta boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, boli cardiovasculare, diferite tipuri de cancer, etc. în acest context, specialiștii recomandă persoanele supraponderale să-și îmbunătățească sănătatea și parametrii fizici prin adoptarea unui stil de viață mai sănătos.
Cu toate acestea, cercetările recente efectuate de cercetătorii de la Universitatea Duke din orașul Durham, statul Carolina de Nord, SUA au constatat că oferirea de sfaturi generice, cum ar fi: „urmați o dietă mai bună”; „faceți activitate fizică de lungă durată” sau ”reduceți consumul din sare, zahăr și grăsimi”, nu ajută oamenii să piardă din greutate.
Cercetătorii au recrutat 134 de participanți supraponderali cu vârsta medie de 51 de ani. Mulți dintre ei aveau probleme de sănătate: diabet, hipertensiune arterială. Studiul a durat timp de 1 an, timp în care participanții au luat parte la un program de scădere în greutate, care stabilea obiective comportamentale în funcție de nevoile individuale ale acestora. Ca parte a programului, participanții au primit materiale educaționale, rapoarte individuale de progres și mesaje textuale care conțineau sfaturi pentru pierderea în greutate.
În același timp, lucrătorii medicali au oferit doar sfaturi generice unora dintre ei, în timp ce alții au beneficiat de sfaturi și încurajări specifice, care au sporit participarea lor la programul de pierdere în greutate.
Echipa de cercetare a constatat, ca participanții care au primit sfaturi specifice si informații de la furnizorii lor de sănătate au pierdut în greutate o medie de aproape 7 pounzi (sau circa 3 kg) mai mult, decât colegii lor care a primit doar sfaturi generice. Mai mult, cercetătorii au observat că nivelul de empatie a contribuit, de asemenea la pierderea greutății cu 7 pounzi (3 kg) mai mult, decât cei care au fost lipsiți de empatie.
În urma acestor constatări, autorii studiului recomandă furnizorilor de asistență medicală să fie mai conștienți de importanța interacțiunii lor cu pacienții.
Sursa:
https://link.springer.com/article/10.1007/s11606-019-04944-5
Șefa direcției promovarea sănătății în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică,
tel de serviciu: 022 574 683