Poate oare blocarea unei singure proteine să rezolve problema depresiei, obezității și durerii?

Poate oare blocarea unei singure proteine să rezolve problema depresiei, obezității și durerii? Depresia, obezitatea și durerea cronică sunt unele dintre cele mai stringente probleme de sănătate la nivel mondial. Concluziile unei cercetări recente, demonstrează, că probabil s-a găsit remediul care ar putea într-o zi să abordeze toate aceste trei probleme.

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), supraponderabilitatea și obezitatea reprezintă al cincilea factor de risc pentru mortalitatea generală. Cel puțin 2,8 milioane de adulți decedează în fiecare an, urmare a faptului că sunt supraponderali sau obezi. Aproape 40% dintre adulții din Statele Unite suferă de obezitate. La nivel mondial, aproape 40% dintre adulți sunt supraponderali, iar 13% dintre aceștia au obezitate.

 

De asemenea OMS a estimat, că depresia este principala cauză a dizabilității din întreaga lume. În S.U.A., peste 17 milioane de adulți au prezentat cel puțin un episod de depresie majoră în viața lor.

În cele din urmă, statisticile mondiale estimează un număr alarmant de persoane ce suferă de dureri cronice. Doar în SUA s-au estimat circa 50 mil de adulți care trăiesc cu dureri cronice. Studiile au legat durerea cronică cu depresia, anxietatea și dependența de opiacee.

Toate aceste condiții severe își au amprenta nefastă asupra sănătății publice la nivel mondial. Dar ar putea exista o soluție unică, care să le poată aborda imediat pe toate? Un studiu recent sugerează că ar putea exista. Felix Hausch, profesor la Universitatea Tehnică din Darmstadt, Germania, a condus o nouă investigație asupra efectelor blocării unei singure proteine ​​care are legături cu toate cele trei condiții (depresie, obezitate și durere).Proteina se numește proteina de legare FK506 51 sau FKBP51. Hausch si colegii săi au dezvoltat un compus care poate bloca activitatea acestei proteine ​​la șoareci. Medicamentul a redus durerea cronică, a îmbunătățit starea de spirit și a redus obezitatea indusă de alimentație la rozătoarele cercetate.Cercetătorii au prezentat concluziile lor la Reuniunea Națională si Expoziția ,,American Chemical Society,, (ACS) în această primăvara, în Orlando, Florida. De ce e necesară studierea proteinei FKBP51? Mai multe părți ale corpului uman, cum ar fi creierul, mușchii și țesutul gras, conțin FKBP51. Proteina îndeplinește mai multe funcții, incluzând limitarea consumului de zahăr și limitarea cantității de grăsimi, care se transformă în grăsime brună – tipul bun de grăsimi care ajută la transformarea nutrienților în energie.Prin urmare, proteina FKBP51 ne poate face să depozităm grăsime în loc să o ardem, ceea ce poate duce la obezitate. Proteina este, de asemenea, implicată în modul în care organismul nostru răspunde la stres. Inhibitorul FKBP51 influențează stresul, starea de spirit, greutatea corporală.Cercetătorii au creat un inhibitor selectiv pentru această proteină, numit SAFit2. Testele pe șoareci au dezvăluit beneficiile lui. SAFit2 a redus nivelul hormonilor de stres și a stimulat mecanismele de control al stresului la rozătoare. In plus, SAFit2 a ameliorat durerea indusă de inflamație si obezitatea provocată de alimentație în exces.Prin urmare, inhibarea FKBP51 ar putea fi o noua opțiune terapeutica pentru  tratarea depresiei, obezității, diabetului și stării de durere cronică. În cele din urmă, cercetătorii avertizează, că mai e nevoie de multe studii și lucru înainte de a permite testarea medicamentului la om.

 

 

Sursa:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324859.php