Rabia, o boală care poate fi prevenită astăzi într-o proporție de 100%, continuă să aibă un impact devastator asupra sănătății şi bunăstării oamenilor în peste 150 de țări ale lumii. Peste 59.000 de oameni mor anual, iar mușcătura câinilor infectați reprezintă principala sursă de infecție în 99% din cazurile de rabie umană.
Ce este rabia?
Rabia este cea mai veche boală zoonotică fatală, o boală transmisă de la animale la oameni, cauzată de Lyssaviruses din familia Rhabdoviridae și poate afecta toate mamiferele, inclusiv oamenii. Transmiterea agentului patogen are loc prin expunerea la saliva infecțioasă, mai ales prin mușcături și zgârieturi de animale infectate. Perioada de incubaţie variază între 3 și 8 săptămâni, însă poate fi şi de o durată mai lungă. Boala începe cu senzaţia de durere, prurit, furnicături în locul muşcăturii, dureri de cap, excitabilitate, insomnie, uneori tristeţe, lipsa poftei de mâncare, vărsături, halucinaţii, febră, frică de lumină.
Atenție! Odată cu apariția simptomelor de boală, rabia este inevitabilă, fatală atât pentru animale, cât și pentru oameni.
Simptomele animalelor turbate
- Spuma la gură și comportamentul agresiv sunt două dintre cele mai cunoscute simptome ale rabiei (rapid-furioasă), cu toate acestea, animalele bolnave pot prezenta și comportamente neobișnuit de pasive (liniștit- paralitică);
- Comportament „asemănător depresiei” și retragere în locuri izolate;
- Prietenie exagerată cu oamenii, în special pentru animalele sălbatice;
- Semne de paralizie, cum ar fi capul căzut, membrele posterioare paralizate, expresii faciale anormale și/sau maxilarul lăsat;
- Excitare și agresivitate extremă, cum ar fi atacarea obiectelor staționare sau a altor animale și/sau roaderea și mușcarea propriilor membre.
La câini și pisici turbarea se manifestă mai frecvent sub forma furioasă. Animalele bolnave devin agitate, pot să înghită obiecte necomestibile – pietre, paie, lemne. Fiind libere, acestea fug de acasă, muşcă alte animale şi oamenii. De asemenea, sunt foarte periculoase muşcăturile pisicilor.
Bovinele, ovinele fac turbare cu fenomene de excitaţie nervoasă şi paralitică. Carnivorele sălbatice bolnave îşi schimbă comportamentul – pierd frica de oameni şi câini, vânează ziua, uneori se dau prinse. Animalul bolnav moare în primele 4-5, maxim 10 zile.
Prevenirea îmbolnăvirii oamenilor de rabie a devenit posibilă odată cu elaborarea şi aplicarea în practică (iulie 1885) a primului vaccin antirabic de către ilustrul savant francez Louis Pasteur. El a demonstrat proprietăţile protective a vaccinului antirabic, salvând de la moarte primii 2 pacienţi agresaţi de animale turbate.
Începând cu anul 1885 și până în prezent, vaccinurile antirabice sunt cele mai sigure și eficiente preparate folosite pentru prevenirea rabiei la oameni și animale, cel mai important instrument existent pentru a elimina mortalitatea cauzată de această boală.
Tratamentul profilactic este efectuat gratuit cu vaccin antirabic concentrat şi, la necesitate, cu imunoglobulină specifică. Persoanele supuse tratamentului profilactic trebuie să respecte regimul prescris.
Un rol deosebit în activitățile de prevenție a acestei boli aparţine populaţiei, care este îndemnată să îndeplinească măsurile profilactice pe cât de simple, pe atât de eficiente, şi anume :
- Legați câinii de curte și vaccinați-i anual împotriva rabiei;
- Consultaţi animalul suspect de boală la specialistul veterinar;
- Evitaţi prinsul animalelor sălbatice de pradă și contactul cu animalele fără stăpân;
- Țineți animalele de companie sub supraveghere, departe de animalele sălbatice;
- Nu lăsați mâncarea pentru animalele de companie sau resturile de masă afară, unde acestea vor atrage animale sălbatice sau fără stăpân.
În cazul contactului cu orice animal soldat cu mușcături, zgârieturi, salivare a oricărei părți a corpului, spălaţi bine rana cu săpun sub apă curgătoare, prelucraţi marginile plăgii cu tinctură de iod şi adresaţi-vă imediat după asistenţă medicală respectivă. Prin prelucrarea minuțioasă a locului lezat de animal și acceptarea cursului de tratament vaccinal propus de specialiști se poate preveni debutul bolii și pot fi salvate vieți omenești.
Aveți grijă de sănătatea Dvs. și a celor din jur!
- Medic igienist, specialist în promovarea sănătății, la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- e-mail: liliana.arnaut@ansp.gov.md
- tel: 022574700, 068369979