Pentru a rezolva problema, este important să înțelegem mai întâi despre ce este vorba. Celulita demult nu mai este percepută ca și termen medical (inflamație bacteriană a țesutului adipos), ci ca un defect cosmetic.
Celulita este acum cel mai frecvent fenomen de care „suferă” cel mai adesea femeile, ba chiar adolescentele. Conform diverselor studii, 85% – 98% dintre fetele cu vârsta de peste 20 de ani au celulită într-o măsură sau alta.
Într-un mod popular celulitei i se mai spune „coajă de portocală”. De fapt, ceea ce obișnuiam să numim celulită are un alt nume – lipodistrofie ginoidă. Baza acestui tip de lipodistrofie este o dereglare a proceselor metabolice în grăsimea subcutanată. În același timp, grăsimea este distribuită neuniform sub piele, ceea ce duce la formarea de neregularități la suprafața ei. Lipodistrofia ginoidă este o modificare structurală neinflamatoare a grăsimii subcutanate la femei, o verigă cheie în dezvoltarea căreia este hipertrofia locală a adipocitelor (celulele țesutului adipos).
De fapt, acesta este doar rezultatul reliefării celulelor adipoase care se văd sub piele, care este mai subțire la femei decât la bărbați. Nu este surprinzător faptul că cel mai adesea ea se observă doar în locurile cu o acumulare mai mare de grăsime (pe șolduri și fese).
Contrar părerii populare, celulita nu este o boală, respectiv nu există niciun fel de tratament specific pentru ea (lipodistrofia ginoidă nu este inclusă în a 10-a revizuire a Clasificării Internaționale a Bolilor, deoarece nu este considerată o boală).
Pentru multe persoane însă, aceasta oricum creează adesea un puternic disconfort psihologic, afectând chiar și starea fizică. Se întâmplă din cauza presiunii externe prin diferite publicități, promovare agresivă a unui corp ,,ideal”, lucruri care pot involua până la afectarea stimei de sine, adăugând complexe, crescând astfel nivelul de stres. Toate acestea au un impact extrem de negativ asupra tuturor sistemelor corpului fără excepție.
Celulita este de obicei o problemă feminină. Cu toate acestea, acum, când bărbații exagerează cu consumul de fast-food și bere creând în corp un dezechilibru hormonal, a devenit și o problemă a lor.
Un punct important: motivul pentru care celulita afectează în principal femeile (chiar dacă luăm în considerare un bărbat și o femeie cu un procent egal de grăsime corporală), este diferența în structura pielii și a țesutului conjunctiv. Cel din urmă este astfel aranjat de mama natură, încât stratul superior al țesutului adipos subcutanat la femei este mai gros, camerele celulelor adipoase sunt mai mari și sunt situate perpendicular pielii, respectiv sunt condițiile perfecte pentru ca aceste celule să proemineze ușor prin piele și septurile țesutului conjunctiv. Bărbații sunt doar mai norocoși: camerele celulelor adipoase sunt aranjate într-o ordine încrucișată, motiv pentru care proeminența vădită nu are loc. Trebuie remarcat faptul că structura grăsimii subcutanate este determinată în mare parte genetic și este diferită pentru toate femeile. Nu există o legătură directă între supraponderalitate și lipodistrofie, ea se poate dezvolta și la femeile slabe.
Apariția lipodistrofiei ginoide este influențată și de către dezechilibrul hormonal. Cauzele dezechilibrului hormonal sunt sarcina, perioada postpartum, menopauza, depresia, stresul și utilizarea contraceptivelor.
Mai jos vedem diferența la nivel celular în structura grăsimii subcutanate la bărbați și la femei:
Deci, acum știm motivul. Rezolvarea problemei ar fi logică prin reducerea procentului de grăsime din organism (adică reducerea volumului celulelor adipoase) nu înainte de a consulta medicii specialiști și aici vorbim anume despre endocrinolog, ginecolog pentru a exclude eventuale probleme legate de dezechilibrul hormonal.
Să nu cădem în „capcane”! Cum se întâmplă de obicei?
Fetele și femeile încep o luptă aprigă cu celulita, incepând de la diete drastice, care te lasă fără masă musculară, până la antrenamente stresante (după 40+ ai șansă să suferi și un atac de cord dacă exagerezi cu antrenamente cardio extenuante). Acordul final într-o imagine deja sumbră ar fi retenția de apă cauzată de o creștere a cortizolului în organism – hormonul produs de suprarenale, care numaidecât se va activa pe fundalul de deficit caloric și exces de antrenamente cardio și, de asemenea, va influența negativ rinichii, sistemul cardiovascular și o serie de alte structuri ale organismului.
Acum întrebarea principală este: „Ce facem?”
Prima opțiune (nu prea rezonabilă, cu investiții financiare majore): diverse creme anticelulitice, masaj, cavitație cu ultrasunet, intervenție chirurgicală, mesoterapie cu lipolitice, laser, RF lifting, compresie, miostimulare etc.
Acestea au ca plus îmbunătățirea fluxului limfatic și a circulației sângelui, vor fi cu siguranță utile ca o completare la a doua opțiune, însă niciuna dintre metodele de mai sus nu are un „efect distructiv magic asupra grăsimii”. Folosirea oricăreia dintre metodele respective drept panaceu în cel mai bun caz va masca sau reduce aspectul celulitei, dar acesta va fi doar un efect temporar.
A te baza pe ele este ca și cum ai spera că analgezicele, în timp ce ameliorează durerea de dinți, vor elimina și cariile dentare. Literatura de specialitate pe această temă confirmă, de asemenea, lipsa datelor bazate pe dovezi despre eficacitatea acestor metode: ,,Cellulite: An Evidence-Based Review” (Luebberding, 2015); ,,Cellulite treatment: a comprehensive literature review” (Zerini, 2015).
A doua opțiune se consideră a fi mai eficace și, totodată, mai bugetară, dar care prevede disciplină și efort. Deci, acționăm:
1. Reducem procentul de grăsime din organism, deoarece vorbim de proeminența celulelor adipoase. În același timp, este important să nu exagerăm cu un deficit drastic de calorii deoarece avem riscul de pierdere a masei musculare.
2. Menținem și creștem masa musculara, împiedicând pielea să devină flască. Pentru îndeplinirea punctului doi, consumăm o cantitate adecvată de proteine (1,8 g/kg este un optim rezonabil) și alți macro și micronutrienți și efectuăm regulat gimnastică pentru întărirea corsetului muscular, exerciții simple (ne amintim de orele de cultură fizică), dar care practicate regulat vor fi extrem de eficace.
3. Dormim suficient (7-8 ore) și ne hidratăm corespunzător.
Alimente pe care trebuie să le evităm dacă dorim să îmbunătățim aspectul pielii:
orice alimente care conțin grăsimi saturate sau care sunt bogate în calorii și produc radicali liberi, alimente bogate în zahăr, băuturile carbogazoase, fast-food, pâinea din făină albă, orezul rafinat, cartofii, prea multe produse sărate și procesate. Alcoolul nu este nici el indicat dacă dorim să reducem celulita.
Este util să ne amintim că trăim într-o lume reală. Cineva are rezultate rapide și fără mare efort, iar pentru mulți procesul va fi lent și greu de realizat. Nu există scheme universale, există doar principii și reguli.
Deci, stabiliți intervale de timp rezonabile (viteza cu care corpul lucrează pentru a „reconstrui” este individuală) și monitorizați-vă starea generală de sănătate. Starea pielii se va îmbunătăți treptat. Orice alte metode de luptă sunt ineficiente pe termen lung și aduc dezamăgire.
Nu uita – celulita nu este o boală!
- Medic igienist, specialistă în promovarea sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- site: www.prosanatate.md
- e-mail: lilia.plamadeala@ansp.gov.md
- tel: 022574573, 060167771