Diabetul gestațional este un tip de diabet care apare în timpul sarcinii. De obicei se dezvoltă atunci când termenul de sarcină este între 24 și 32 de săptămâni și dispare după naștere. Cu toate acestea, este posibil ca acesta să își facă apariția și înainte sau după acest interval de timp.
Care sunt factorii de risc?
- Vârsta (peste 25 de ani);
- Rasa (asiatic-americană, nativ americană, africană sau spaniolă);
- Obezitatea;
- Inactivitatea;
- Istoricul familial de diabet;
- Prezența diabetului gestațional în sarcinile anterioare;
- Nașterea anterioară a unui copil cu greutate de peste 4,5 kg.
De ce apare diabetul gestațional?
Corpul nu produce o cantitate adecvată de insulină în comparație cu nivelul de glucoză din sânge, astfel încât glicemia (glucoza din sânge) crește considerabil sau, mai frecvent, celulele organismului devin rezistente la acțiunea insulinei pancreatice. Hormonii secretați de placentă îngreunează sau chiar blochează acțiunea insulinei la nivelul organismului mamei.
Care sunt simptomele diabetului gestațional?
- Simțiți că vă este sete aproape tot timpul, chiar și după ce ați băut apă;
- Vă urinați des – nu este tot timpul un semn de infecție urinară;
- Simțiți că vă este foame mai des decât de obicei;
- Experimentați oboseală frecventă;
- Își fac apariție infecțiile recurente (ex: candidoza orală);
- Apar tulburări de vedere (vederea încețoșată).
Acestea ar fi motivele principale pentru care ar trebui să faceți testul de glicemie.
Testul pentru confirmarea diabetului gestațional se numește testul de toleranță la glucoză și se efectuează în saptamânile 24-28 de sarcină.
Conștientizarea rolului alimentației sănătoase este partea cea mai importantă în tratamentul și gestionarea diabetului gestațional. Alimentația echilibrată și sănătoasă vă va ajuta să vă mențineți nivelul de zahăr din sânge în intervalul de siguranță, astfel încât să aveți mai multe șanse să vă bucurați de o sarcină sănătoasă și să dați naștere unui copil sănătos.
Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă în cazul apariției diabetului gestațional:
Toți carbohidrații vă afectează nivelul zahărului din sânge, așa că ar fi bine să știți ce alimente conțin carbohidrați. Tipul și cantitatea de carbohidrați pe care îi mâncați sau îi beți influențează nivelul de zahăr din sânge. Suma acestora face diferență. Astfel, reducerea dimensiunii porțiilor de carbohidrați este cea mai bună alternativă.
Reducerea zahărului poate fi provocatoare de la bun început, așa că micile schimbări practice sunt un bun punct de plecare. Iată ce puteți afce:
- Mâncați variat și echilibrat. Din momentul în care niciun aliment nu este perfect, este nevoie de un amestec echilibrat de alimente pentru a obține toate substanșele nutritive de care organismul are nevoie;
- Reduceți consumul de zahăruri simple. Nu uitați că băuturile carbogazoase, băuturile „sportive” energizante și sucurile de fructe au un conținut ridicat de zahăr. Înlocuiți aceste băuturi cu apa, laptele simplu degresat sau semi-degresat, ceai și cafea fără cofeină;
- Consumați mai puține produse rafinate care conțin faină albă și alegeți în schimb cerealele integrale, măcinate grosier și produsele nerafinate;
- Consumați mai multe alimente proaspete și mai puține alimente procesate;
- Nu vă lăsați păcăliți de pâinea de culoare neagră sau de etichetele care accentuează că conțin cereale sau făină integrală. Atunci când citiți etichetele, verificați dacă cerealele integrale sunt menționate pe prima poziție în lista de ingrediente și verificați conținutul de fibre pentru o porție – cu cât este mai mare, cu atât mai bine;
- Consumați cerealele integrale, legume, leguminoase, fructe, nuci, semințe;
- Consumați mai puține alimente precum prăjituri, ciocolată, înghețată și biscuiți;
- Fiți atenți la celelalte denumiri ale zahărului de pe eticheta alimentelor. Acestea sunt zaharoza, glucoza, dextroza, fructoza, lactoza, maltoza, mierea, zahărul invertit, siropul de glucoză-fructoză sau de porumb, etc.
- Mâncați proteine cu moderație. Optați cu încredere pentru pește și carne de pasăre fără piele;
- Optați pentru metode sănătoase de preparare a bucatelor prin fierbere sau coacere;
- Reduceți consumul de sare, în special dacă suferiți de hipertensiune arterială;
- Consumați alimente bogate în potasiu, cum ar fi fructele citrice, bananele și legumele. De asemenea, sunt binevenite și alimentele bogate în calciu, precum produsele lactate cu un conținut scăzut de grăsimi, broccoli, spanac și tofu;
- Nu uitați să vă mișcați cât mai mult!
Aveți grijă de sănătatea Dvs. și a copilului Dvs.!
- Medic igienist, specialist în promovarea sănătății, la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- e-mail: liliana.arnaut@ansp.gov.md
- tel: 022574700, 068369979