Afinele sunt dulci, hrănitoare și extrem de folositoare pentru sănătate. Deseori etichetate drept super-alimente, au un conținut scăzut de calorii și au un șir de beneficii. Afinele pot fi consumate proaspăt culese sau încorporate într-o varietate de rețete.
Acestea conțin antioxidanți numiți antocianine, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, fosfor, seleniu tanin, pectine, mirtilină (un echivalent vegetal al insulinei), zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic).
Proprietățile afinelor se păstrează chiar și după ce fructele sunt uscate.
Care sunt beneficiile afinelor pentru sănătate?
- Mențin oasele sănătoase
Afinele conțin fier, fosfor, calciu, magneziu, mangan, zinc și vitamina K. Fiecare dintre acestea este o componentă a osului. Aportul adecvat al acestor minerale și vitamine contribuie la construirea și menținerea structurii și rezistenței osoase.
Fierul și zincul îndeplinesc roluri cruciale în menținerea rezistenței și a elasticității oaselor și a articulațiilor.
Aportul scăzut de vitamina K a fost asociat cu un risc mai sporit pentru fracturile osoase. Cu toate acestea, aportul adecvat de vitamina K îmbunătățește absorbția de calciu și poate reduce pierderea lui.
- Susțin sănătatea pielii
Colagenul este sistemul de sprijin al pielii. Acesta are nevoie de vitamina C în calitate de nutrient esențial și ajută la prevenirea daunelor pielii cauzate de soare, poluare și fum. Vitamina C poate îmbunătăți capacitatea colagenului de a netezi ridurile și de a îmbunătăți textura generală a pielii.
O cană de afine oferă 24% din doza zilnică recomandată de vitamina C.
- Scad tensiunea arterială
Menținerea unui nivel scăzut de sodiu este esențială pentru a menține tensiunea arterială la un nivel sănătos. Afinele nu conțin sodiu!
În schimb, acestea conțin potasiu, calciu și magneziu. Unele studii au demonstrat că dietele sărace în aceste minerale sunt asociate cu o tensiune arterială mai mare. Se crede că aportul alimentar adecvat al acestor minerale ajută la reducerea tensiunii arteriale.
- Gestionează diabetul
Savanții au descoperit că persoanele cu diabet de tip I care consumă diete bogate în fibre au un nivel scăzut de glucoză în sânge, iar persoanele cu diabet de tip II care consumă aceleași alimente ar putea avea niveluri mai sănătoase ale zahărului, lipidelor și a insulinei din sânge.
O cană de afine contribuie cu 3,6 grame de fibre la meniul tău.
- Protejează împotriva bolilor de inimă
Conținutul de fibre, potasiu, acid folic, vitamina C, vitamina B6 și fitonutrienți din afine susține sănătatea inimii. Absența colesterolului din afine este, de asemenea, benefică pentru inimă. Conținutul de fibre ajută la reducerea cantității totale de colesterol din sânge și la scăderea riscului bolilor de inimă.
Vitamina B6 și acidul folic previn acumularea unui compus cunoscut drept homocisteină. Acumularea excesivă de homocisteină în organism poate deteriora vasele de sânge și determina problemele cardiace.
- Ajută la prevenirea cancerului
Vitamina C, vitamina A și diferiții fitonutrienți din afine funcționează ca antioxidanți puternici care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi asociați anumitor boli.
Cercetările sugerează că antioxidanții pot inhiba creșterea tumorii, pot reduce inflamația în organism și pot ajuta la prevenirea sau încetinirea cancerelor esofagiene, pulmonare, bucale, ale faringelui, endometrial, pancreatic, de prostată și de colon.
Afinele conțin și folați care joacă un rol important în sinteza și repararea ADN-ului. Acest lucru poate preveni formarea celulelor canceroase din cauza mutațiilor ADN.
- Îmbunătățesc sănătatea mintală
Conținutul de flavonoide ajută la îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive, cum ar fi: capacitatea de a lua decizii, motivarea, înțelegerea generală și funcția de memorare. În plus, consumul regulat de flavonoide reprezintă un real sprijin pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. Flavonoidele din afine oferă organismului protecția necesară împotriva tulburărilor neurologice, cum ar fi boala Alzheimer sau Parkinson.
- Asigură o digestie sănătoasă, pierderea în greutate și senzația de sațietate
Afinele ajută la prevenirea constipației și la menținerea sănătății tractului digestiv datorită conținutului lor de fibre.
Fibrele alimentare sunt, de asemenea, recunoscute în mod obișnuit drept un factor important pentru pierderea în greutate și gestionarea acesteia prin funcționarea asemenea unui „agent de volum” pentru sistemul digestiv. Alimentele bogate în fibre asigură senzația de sațietate și reduc pofta de mâncare.
A te simți mai plin pentru mai mult timp poate reduce aportul total de calorii al unei persoane.
Important!
Persoanele care administrează medicamente anticoagulante, cum ar fi varfarina, nu trebuie să-și schimbe brusc aportul de afine sau alte surse de vitamina K. Vitamina K joacă un rol cheie în coagularea sângelui și ar putea afecta acțiunea de subțiere a sângelui prin medicamente.
Alimentația sănătoasă este mai importantă decât orice aliment consumat singular în procesul de prevenire a bolilor și menținere a sănătății. Pentru o viață sănătoasă, este mult mai important să mănânci divers, decât să te concentrezi pe alimente individuale.
- Medic igienist, specialist în promovarea sănătății, la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- e-mail: liliana.arnaut@ansp.gov.md
- tel: 022574700, 068369979