Beneficiile nutriţionale ale fructelor sunt bine cunoscute de noi. În timp ce fructele proaspete se găsesc în funcţie de sezon, cele uscate oferă o alternativă convenabilă pe tot parcursul anului.
Fructele deshidratate sunt potrivite mai ales în timpul anotimpului rece când nu prea mâncăm fructe şi legume proaspete. Dimensiunile reduse ale fructelor deshidratate ne fac să le mâncăm în cantități mai mari, decât am mânca dacă ar fi proaspete. Mai mult, fructele deshidratate pierd o parte din valoare lor nutritivă în timpul procesului de uscare. Cu toate acestea, acestea îşi păstrează integral conţinutul de fibre şi fier.
Atunci când vorbim despre un desert delicios sau despre o gustare sănătoasă, cea mai bună alegere sunt fructele uscate, cu un aport de beneficii importante sănătăţii. Un avantaj este faptul că sunt la îndemână tot anul şi îşi păstrează mult timp savoarea şi calităţile nutritive. Să nu uităm că acestea sunt și o sursă bună de fibre şi vitamine.
Fructele uscate conţin mai multe calorii decât cele în stare proaspătă şi au foarte puțină apă, deoarece sunt deshidratate în condiţii speciale ca să poată fi păstrate pentru un timp mai îndelungat. Pentru a fi folosite la preparate se pot rehidrata, lăsându-le la înmuiat în apă fierbinte, cam 30-40 de minute.
Fructele uscate reprezintă cea mai sănătoasă sursă de zahăr, după fructele proaspete, pentru anotimpul rece. Au proprietăți tonifiante, laxative, diuretice, emoliente. Sunt foarte nutritive şi se digeră la fel de uşor ca şi fructele crude.
Stafidele sunt obţinute printr-un proces de uscare a boabelor de struguri. Delicioase şi pline de energie, cu sau fără sâmburi, dulci sau mai puţin, aceste fructe satisfac toate gusturile. Pot fi consumate ca atare sau ca ingredient în prăjituri savuroase. Stafidele ajută la păstrarea sănătăţii dinţilor şi a gingiilor, la întărirea oaselor, combat anemia şi constipaţia, sunt apreciate pentru efectele antiseptice, antiinflamatoare şi antioxidante, care protejează sistemul cardiovascular, datorită conţinutului ridicat de fenol. Stafidele conţin baron, un mineral cu proprietăţi benefice asupra oaselor la femei, prevenind osteoporoza.
De asemenea, sunt indicate persoanelor care au un nivel crescut al colesterolului; nu conţin grăsimi, fiind în schimb bogate în fibre.
Prunele uscate au un conţinut de antioxidanţi de două ori mai mare decât fructele de pădure, considerate până nu de mult campioane ale menţinerii imunităţii. Ele au un conţinut record de antioxidanţi şi sunt bogate în fibre, vitamina A, potasiu şi cupru ceia ce protejează eficient multe tipuri de cancer. De asemenea, prunele uscate ajută la pierderea în greutate şi reglează nivelul de zahăr din sânge. Conţin şi beta-caroten, care previne osteoartroza sau artritele reumatice. Au efect laxativ, deci tratează cu succes constipaţia. Pentru rezultate mai bune se pun seara 6-7 prune uscate în apă la hidratat şi se consumă a doua zi pe stomacul gol.
Să vorbim și despre curmale, fructe exotice produse de o specie de palmier şi reprezintă o sursă importantă de carbohidraţi. Sunt bune energizante, având un conţinut de până la 70% fructoză – înlocuitor ideal al zahărului pentru cei dependenţi de dulciuri. Sunt fructe cu bogat conţinut de fier. Curmalele întăresc imunitatea şi sunt energetice. Dieta bogată în curmale îmbunătăţeşte activitatea cardiacă, combate anemia şi insomniile. Evitaţi curmalele gălbui şi cu aspect uscat, când le alegeţi în magazine, ca să puteţi avea siguranţă că sunt fragede. Nu sunt recomandate diabeticilor!
Fructele uscate de smochin au calităţi curative deosebite datorită aportului de fier, fosfor, calciu, potasiu, vitaminele A, C şi B6, vitamine uşor asimilabile. 100 g de smochine conţin aproape de două ori mai mult calciu decât laptele. Aceste fructe ajută la detoxifierea organismului şi sunt utile în curele de slăbit, datorită conţinutului de fibre hrănitoare, ce ţin departe senzaţia de foame. Doar şase smochine vă pot asigura aproape jumătate din necesarul zilnic de fibre. Magneziul din smochine este de folos funcţionării optime a sistemului nervos. Ajută la oxigenarea celulelor şi ţin departe radicalii liberi. Calificate ca fructe foarte energetice, smochinele sunt alimente care au avantajul că se digeră uşor. Introduse în dietă, combat constipaţia, tulburările digestive, furunculoza, previn anemia şi diferite forme de cancer.
Caisele uscate conţin foarte multe fibre şi beta-caroten, vitaminele A şi C, magneziu şi fier, având un conţinut scăzut de grăsimi saturate, colesterol şi sodiu. O mare parte din caloriile furnizate de ele provin din zaharuri. Caisele uscate conţin de patru-cinci ori mai multe minerale şi oligoelemente decât cele proaspete, dar sunt mult mai calorice. În plus, au un uşor efect laxativ, fiind de ajutor persoanelor care suferă de constipaţie. Conform unui studiu, caisele şi, în general, alimentele bogate în caroten scad riscul cancerului. Specialiștii atenționează să nu le consumăm în cantități mari, deoarece riscăm să ne alegem cu kilograme în plus.
Șefa Serviciului de Informare și Comunicare a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP)