Corpul tău este alcătuit din trilioane de celule. Din acestea, cea mai mare parte este alcătuită din celule bacteriene, mai exact, numărul acestora este de 40 de trilioane, comparativ cu cele 30 de trilioane de celule proprii, umane din corp. În mare parte, găsim celulele bacteriene în intestinul gros. În timp ce unele bacterii pot cauza îmbolnăvirea, altele sunt foarte importante pentru sistemul imun, inimă sau menținerea greutății corpului. Îți povestim detaliat în continuare ce este mai exact microflora intestinală, ce funcții importante în corp are și cum poți să îmbogățești numărul celulelor „bune” din intestinul gros.
Ce este microflora intestinală?
Trilioane de bacterii, virusuri și fungi populează intestinul gros și pielea ta. Microorganismele care populează partea intestinul gros denumită cec se referă la microbiomul intestinal. Deși tipurile de microorganisme sunt diferite, cele mai studiate sunt bacteriile.
În intestinul gros putem găsi peste 1000 de specii diferite de bacterii, iar fiecare dintre ele joacă un rol diferit în organismul uman. În timp ce unele îți mențin starea de sănătate, altele pot cauza îmbolnăvirea.
Cu atât mai mult, microbiomul cântărește în jur de 1-2 kilograme, care se echivalează cu greutatea creierului. Funcționând împreună, aceste bacterii se aseamănă unui organ (fiind denumite de multe ori „organul uitat”), având un rol foarte important în organismul uman.
Care este rolul microflorei intestinale în corpul tău?
Oamenii au învățat, timp de milioane de ani, să trăiască alături de microorganisme. În tot acest timp microbii au devenit foarte importanți pentru corpul uman, îndeplinind un șir de funcții importante. De fapt, fără microbiomul intestinal ne-ar fi foarte dificil să supraviețuim.
Microorganismele încep să populeze corpul nostru odată ce apărem pe lume, chiar în timp ce traversăm căile de naștere materne. În ultimii ani tot mai intens se discută că bacteriile ne-ar putea afecta chiar și în interiorul uterului matern.
Odată ce creștem, populațiile bacteriene se înmulțesc, ceea ce înseamnă că avem în corp bacterii mai multe și mai diverse. De fapt, cu cât mai multe tipuri de bacterii avem în intestin, cu atât mai bine este pentru sănătatea noastră.
În procesul de creștere și dezvoltare bacteriile din intestin joacă un șir de funcții importante, precum:
– Digestia laptelui matern: una dintre primele specii care încep a crește și a se dezvolta în organismul uman sunt Bifidobacteriile. Acestea ajută la digestia zaharurilor din lapte care sunt foarte importante pentru creșterea și dezvoltarea copilului.
– Digestia fibrelor alimentare: unele bacterii pot digera fibrele alimentare, producând în consecință acizi grași cu catena scurtă care sunt foarte importanți pentru sănătatea intestinală. Fibrele alimentare sunt foarte importante pentru prevenirea acumulării kilogramelor în plus, apariția diabetului zaharat, a bolilor de inimă și a riscului apariției cancerului.
– Susținerea sistemului imun: microbiomul controlează, de asemenea, modul în care sistemul imun funcționează. Comunicând cu celulele imune, microbiomul intestinal poate controla modul în care corpul răspunde la infecții.
– Ajutor în controlul funcției cerebrale: un șir de studii recente ne sugerează că microflora intestinală afectează sistemul nervos central, inclusiv funcția creierului.
Cum afectează microbiomul intestinal corpul uman?
– Menținerea greutății corpului. Atunci când în intestin se înmulțesc mai multe bacterii rele decât bune, apare disbioza. Această situație poate afecta, potrivit ultimelor studii medicale, greutatea corpului, determinând acumularea kilogramelor în plus.
– Menținerea sănătății intestinale. O microfloră intestinală sănătoasă te va ajuta să previi afecțiuni precum sindromul intestinului iritabil și boala intestinului inflamat. Printre simptomele acestor afecțiuni se numără durerile abdominale, balonările și crampele. Se întâmplă pentru că bacteriile rele, care se înmulțesc în intestin, produc gaz și substanțe chimice care generează disconfort abdominal. Această situație ar putea fi corectată prin administrarea bacteriilor din specia Bifidobacteria și Lactobacilli din produsele lactate fermentate (iaurt) care previn lipirea bacteriilor rele de pereții intestinelor și reduc în acest fel simptomele experimentate.
– Îmbunătățirea sănătății inimii. Este curios că o microfloră intestinală sănătoasă ar putea întări sănătatea inimii. Un studiu recent realizat pe seama a 1500 de indivizi a determinat că microbiomul ar putea crește nivelul fracției „bune” a colesterolului – HDL. Lactobacilii pot reduce, de asemenea, nivelul colesterolului din sânge atunci când sunt administrați în calitate de suplimente alimentare (probiotice).
– Controlul zahărului din sânge și micșorarea riscului diabetului zaharat. Microbiomul intestinal ar putea ajuta la controlul zahărului din sânge, reducând astfel riscul apariției diabetului zaharat de tip 1 și 2. Analizând perioada apariției diabetului zaharat de tip 1 la copii, savanții au depistat că înainte de debutul bolii, numărul și diversitatea bacteriilor bune din intestinul copiilor a scăzut, iar numărul celor rele a crescut brusc, chiar înainte de instalarea bolii.
– Afectarea funcției cerebrale. Unele specii de bacterii produc substanțe chimice din creier, denumite neurotransmițători. De exemplu, serotonina este o substanță anti-depresivă care se sintetizează, în mare parte, în intestin. În plus, creierul este conectat cu intestinul prin intermediul unui număr mare de nervi. Unele studii au demonstrat că administrarea unor prebiotice îmbunătățește considerabil simptomele depresiei.
Cum îți poți îmbogăți microflora intestinală?
Pentru a obține toate beneficiile descrise mai sus, îți recomandăm să îți îmbogățești microflora intestinală urmând pașii:
– Consumă o diversitate cât mai mare de alimente, include neapărat fructe, legume, leguminoase (fasole, linte, mazăre, năut) și cereale integrale. Fibrele alimentare din compoziția lor va susține creșterea bifidobacteriilor în intestin. Acestea sunt denumite „prebiotice”, deoarece determină creșterea bacteriilor bune.
– Consumă produse fermentate, denumite „probiotice”, asemenea iaurtului, kefirului sau a murăturilor, care conțin lactobacili buni pentru sănătatea intestinală.
– Limitează consumul îndulcitorilor, asemenea aspartamului care stimulează creșterea bacteriilor rele în intestin.
– Alăptează copilul la sân minim 6 luni. În acest fel numărul bifidobacteriilor va fi mai mare, iar intestinul va funcționa mai bine.
– Administrează antibiotice doar la indicația medicului, atunci când este strict necesar. Antibioticele omoară nu doar bacteriile rele, dar și pe cele bune din intestin, determinând apariția disbiozei și a problemelor asociate acesteia. Astfel, apelează la acestea doar la indicația medicului.
Sănătate să aveți!
Șefa secției Sănătatea nutrițională și a copiilor, trainer, nutriționistă, doctorandă în anul III la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
site: www.prosanatate.md
e-mail: maria-victoria.racu@ansp.gov.md
tel: 022574586, 079391280