Meniurile actuale și acoperirea necesităților în alimentație impune efectuarea unor cercetări în domeniu pentru explorarea unor surse naturale, neutilizate anterior ca produse alimentare și crearea, prin intermediul bio-, sau a nanotehnologiilor a unor produse alimentare noi.
Comercializarea și utilizarea unor astfel de produse nu trebuie să se asocieze cu vreun risc pentru sănătate în condiţii de consum normale, să nu inducă în eroare consumatorul, nici prin modul în care sînt prezentate și să nu difere de produsele alimentare pe care urmează să le înlocuiască.
Iată câteva exemple de diferite tipuri de produse alimentare noi:
- noi surse de substanțe nutritive – uleiul cu acid docosahexaenoic (DHA) provenit de la microalge,
- produse agricole: semințe de chia, suc de fructe noni,
- produse extrase din plante – proteinele de rapiță,
- procese noi de producție a alimentelor – ciuperci, pâine, drojdie sau lapte tratate cu lumină UV pentru creșterea conținutului de vitamina D.
Conform surselor din care acestea provin și tehnologiilor de obținere aplicate, produsele alimentare noi pot fi clasificate în următoarele categorii:
- produse alimentare cu o structură moleculară primară nouă sau modificată intenționat;
- produse alimentare constând din microorganisme, ciuperci (fungii), alge, sau izolate din acestea;
- produse alimentare constând din plante sau separate din plante sau animale, cu excepția produselor obținute prin practicile de înmulțire sau reproducere tradiționale și care au un istoric de utilizare în condiții de siguranță;
- produse alimentare pentru care s-a aplicat un proces de producție care nu a fost utilizat până la data intrării în vigoare a Regulamentului Sanitar privind produsele alimentare noi și care duce la schimbări semnificative în compoziția sau structura produselor alimentare, care afectează valoarea lor nutritivă, metabolismul sau nivelul de substanțe nedorite.
Șefa Serviciului de Informare și Comunicare a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP)