TOP 5 alimente cancerigene pe care ar trebui să le eviți pentru a preveni îmbolnăvirea

Cancerul este o boală complexă care implică un șir de factori cauzali. Aceștia depind, fără doar și poate, de tipul de cancer. Deși savanții sunt în căutarea răspunsurilor concrete care ne-ar ajuta să reducem riscul apariției acestei boli nemiloase, unele cercetări sunt deja disponibile și țin de unii factori care pot fi modificați. Unul dintre aceștia este alimentația și produsele pe care alegem să le consumăm. Urmărește în continuare o listă de produse care măresc considerabil riscul apariției cancerului și pe care ar fi bine să le eviți pentru a rămâne sănătos.

1. Carnea procesată

Carnea procesată se referă la produsul care a fost conservat prin afumare, sărare, marinare sau alte tipuri de ambalare. Majoritatea cărnii procesate este roșie. Unele tipuri de carne care au fost procesate sunt:

– crenvurștii;

– salamurile;

– safaladele;

– șunca;

– pastrama.

Metodele utilizate pentru a mări termenul de valabilitate a cărnii și a o procesa pot cauza apariția cancerigenilor în compoziție. Potrivit unui studiu din 2018, conservarea cărnii cu adaosul de nitriți poate crea cancerigeni denumiți N-nitrozamine. Afumarea cărnii poate, de asemenea, crea substanțe cancerigene, denumite hidrocarburi policiclice aromatice.

Potrivit unui studiu din 2019, carnea procesată este un factor de risc major pentru cancerul colorectal, iar un alt studiu a asociat consumul acesteia cu cancerul stomacal. De asemenea, ar putea fi vorba și de un risc mai mare pentru apariția cancerului mamar.

2. Alimentele prăjite

Atunci când produsele bogate în amidon (precum cartofii, morcovul sau pâinea) sunt gătite la temperaturi înalte, se poate elimina un compus cancerigen, denumit acrilamidă. Printre metodele cele mai periculoase sunt prăjirea, coacerea la temperaturi înalte sau gătirea în toast.

Produsele care pot conține cantități mari de acrilamidă sunt cartofii pai, chipsurile sau alte produse din cartofi prăjiți.

Potrivit studiilor, acrilamida s-a dovedit a fi cancerigenă pentru șobolani, iar potrivit Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului, posibil cancerigenă și pentru oameni.

Dauna acesteia se rezumă, potrivit unui studiu din 2020, la deteriorarea moleculei de ADN (material genetic din interiorul celulei) care determină apoptoza sau moartea programată a celulei.

Consumul alimentelor prăjite mărește, de asemenea, riscul apariției diabetului zaharat de tip 2 și a obezității, determinând ulterior apariția stresului oxidativ și a inflamației, care mărește riscul apariției cancerului.

3. Alimentele arse/gătite la foc mare

Alimentele arse, în special carnea, pot genera cancerigeni, precum aminele heterociclice. Ulterior, acești compuși pot deteriora structura moleculei de ADN.

Cel mai frecvent, aceasta se întâmplă atunci când alegi să gătești la foc deschis, pe grătar sau tigaie cu ingrediente cărora să le dai ulterior foc.

Pentru a reduce cantitatea cancerigenilor, poți schimba metoda de gătit:

– Gătește sub presiune;

– Coace în rolă sau în cuptorul cu microunde;

– Prăjește alimentele la temperaturi mai scăzute;

– Gătește lent într-o oală sau castron, pe aragazul cu foc mic.

4. Zaharurile simple

Zaharurile simple și produsele care conțin o cantitate mare a acestora pot contribui, în mod indirect, la apariția diferitor tipuri de cancer.

Câteva exemple a acestor produse sunt:

– Băuturile dulci;

– Patiseria cu utilizarea făinii albe și a unei cantități mari de zahăr;

– Pastele rafinate și orezul alb;

– Pâinea albă;

– Cerealele cu glazură din zahăr.

Atunci când consumi aceste produse, riscul tău de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 și obezitate crește considerabil. Potrivit unui studiu din 2019, diabetul zaharat de tip 2 mărește riscul apariției cancerului ovarian, mamar și uterin.

Nivelul înalt al zahărului de sânge (glicemie) este, de asemenea, un factor de risc pentru cancerul colorectal.

Pentru a reduce aceste riscuri, optează pentru alternative mai sănătoase, precum:

– Pâine din făină integrală de grâu sau secară;

– Paste integrale;

– Orez brun;

– Ovăz.

5. Alcoolul

Atunci când consumi alcool, ficatul tău dezintegrează alcoolul în aldehidă acetică, un compus cancerigen. Potrivit unui studiu din 2017, acesta poate deteriora molecula de ADN și provoca stresul oxidativ. De asemenea, are de suferit și sistemul imun, iar capacitatea corpului de a detecta și neutraliza celulele pre-canceroase și canceroase poate fi afectată.

În cazul femeilor alcoolul mărește nivelul estrogenilor din corp, ceea ce poate mări riscul apariției cancerului mamar.

Pentru a diminua riscul apariției cancerului, optează pentru alimentele care au efecte opuse, precum:

– Fructele și legumele care sunt bogate în antioxidanți și te ajută să protejezi celulele de stresul oxidativ;

– Nucile care reduc inflamația și riscul de cancer;

– Leguminoasele care sunt bogate în fibre și ajută la prevenirea cancerului colorectal;

– Cerealele integrale, care sunt bogate în fibre și în antioxidanți;

– Peștele, care datorită acizilor grași omega 3 reduce inflamația din corp.

Fii atent la alegerea ta!