Salata Olivier poate conține doza zilnică de sare și grăsimi trans care nu se digeră și se depun pe vasele de sânge. Acestea contribuie la dezvoltarea bolilor de inimă și hipertensiune. Dacă știu cu ce să înlocuiesc ingredientele tradiționale, înseamnă că #AlegCeMănânc. Învață cu noi să citești etichetele!
SALAMURILE FIERTE ȘI AFUMATE
Când alegi salamul pentru salata Olivier, fii atent la trei momente-cheie:
- Ingredientele animaliere. Acestea sunt: carnea de pui, vită sau porc, dar și ingredientele ieftine ca cioricul sau pielița.
- Emulsiile din grăsime-proteine, ingredientele de origine vegetală, precum grișul sau proteina din soia sunt adaosuri pe care un salam de calitate nu ar trebui în niciun caz să le conțină!
- Consistența salamului. Dacă este prea moale, înseamnă că conține multă apă. Prezența unei cantități mari de sare și a fosfaților pe etichetă îți confirmă această presupunere.
- Cantitatea de sare. Citește cu atenție mențiunea sării de pe etichetă. 2,5 grame de sare în 100 grame de produs este o cantitate destul de mare deoarece limita zilnică recomandată de sare este de 5 grame. doar nu vei mânca numai 200 grame de salam toată ziua?!
Salamurile afumate conțin un număr mare de aditivi alimentari, în medie 7-8 tipuri, care pot genera reacții fals alergice, schimbări de comportament și indigestii.
RECOMANDĂM să înlocuiești salamul fiert sau cel afumat cu carnea de pui, vită, porc. Astfel vei fi sigur că mănânci carne, nu soia, griș sau rămășițe ieftine.
MAIONEZA
Deseori mențiunile „ulei extra virgin de măsline” și „ouă de prepeliță” de pe eticheta unei maioneze ne pot duce în eroare. Îți recomandăm să citești cu atenție eticheta și să vezi pe ce loc sunt acestea în ordinea ingredientelor. Dacă sunt pe ULTIMUL loc, nu au niciun beneficiu pentru sănătate.
În schimb, dacă pe primul loc sunt uleiurile rafinate și deodorizate, apa și zahărul, este vorba de un produs intens procesat, dăunător. Acest fapt este trădat și de termenul mare de valabilitate, în jur de 6 luni.
RECOMANDĂM să înlocuiești maioneza din comerț cu una de casă din ulei de măsline și ouă sau cu un iaurt grecesc amestecat cu un pic de muștar. Gustul va fi aproape același.
MĂSLINELE NEGRE
Și acestea pot fi găsite în salata Olivier. Adesea, măslinele din comerț sunt de culoare neagră, dar nu datorită procesului natural de coacere, ci tratării cu oxigen, plasării în soluție alcalină și fixării culorii cu gluconat fieros. Ultimul compus poate fi găsit pe etichetă.
RECOMANDĂM să nu utilizezi acest tip de măsline și să le înlocuiești cu cele de tip Kalamata, olivele verzi sau cele brune uscate și plasate în ulei.
MAZĂREA CONSERVATĂ
Este dificil să găsim la raft mazărea verde conservată fără zahăr și aditivi. Însă, acest lucru este posibil.
RECOMANDĂM să cauți la raft mazărea care conține, pe lângă ingredientul principal, DOAR sare și apă. O alternativă este să cumperi mazărea congelată și să o fierbi un pic înainte de a o adăuga în salată.
MURAT SAU MARINAT?
Știai că există o diferență? Castraveții MURAȚI sunt obținuți printr-un proces natural de fermentare, iar pe eticheta produsului trebuie să fie menționați doar castraveții, apa, sarea și condimentele.
Atunci când sunt MARINAȚI, pe lângă apă și sare ca în cazul castraveților murați, mai conțin zahăr și oțet,- ingrediente dăunătoare pentru stomac.
RECOMANDĂM să pui în salata Olivier castraveții murați.
SALATA OLIVIER se ține maxim 2 ore la temperatura camerei sau 12 ore la frigider. Astfel vei evita intoxicațiile alimentare.
Doza maximă de consum pe zi este de 70-100 de grame.
#AlegeCeMănânci!
Șefa secției Sănătatea nutrițională și a copiilor, trainer, nutriționistă, doctorandă în anul III la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
site: www.prosanatate.md
e-mail: maria-victoria.racu@ansp.gov.md
tel: 022574586, 079391280