Alegând să mergi la magazin sau la o piață din apropierea casei tale, s-ar putea să te întrebi dacă este cazul să alegi produsele de import sau să optezi pentru cele locale, de sezon. Deși mulți te îndeamnă să alegi produsele cultivate acasă, pentru a încuraja producătorul local sau a consuma alimente cât mai proaspete, s-ar putea să nu ai deocamdată o motivație sigură.
Îți ofer în continuare 5 motive sigure și argumentate de ce este cazul să procedezi anume în asemenea mod.
1. Produsele locale sunt mai proaspete
Am situat acest argument pe prima poziție pentru că, într-adevăr, este un motiv veridic pentru a alege produsele cultivate în imediata apropiere de casa ta. Acestea nu parcurg distanțe mari, ceea ce înseamnă că sunt colectate în plin sezon și au un gust mult mai bun comparativ cu produsele de import.
Adu-ți aminte de aroma, gustul și aspectul roșiilor, a căpșunelor sau a piersicilor în plin sezon autohton și vei înțelege ce am în vedere.
Pentru că distanța parcursă nu este mare, producătorii culeg fructele și legumele cu câteva zile înainte să ajungă la raft, astfel încât acestea preiau din sol tot spectrul de compuși nutritivi și aromați pe care nu îi pot prelua într-un drum lung spre consumator.
2. Alimentele locale sunt mai bogate în nutrimente
Fructele și legumele pot pierde o parte din nutrimente odată cu procesul de transportare sau atunci când se află o perioadă îndelungată pe rafturile magazinelor.
Vitamina C, cea pe care o „vânăm” cel mai frecvent din fructe și legume este și una dintre cele mai sensibile vitamine și începe să dispară chiar imediat după ce fructele sau legumele au fost recoltate. Același proces se întâmplă și în cazul antioxidanților – și cantitatea lor se reduce direct proporțional cu durata de păstrare.
Pentru că sunt colectate și transmise spre consumator aproape imediat, fructele și legumele locale sunt adesea mai bogate în nutrimente.
3. Cumpărarea produselor locale este în armonie cu mediul înconjurător
Susținerea producătorilor locali este, totodată, un proces armonios cu mediul ambiant. Iată care sunt argumentele:
– Mai puțină poluare și emisii de carbon. Distanțele mici la care sunt transportate alimentele locale nu solicită o cantitate mare de carburanți, respectiv, mediul ambiant este mai puțin poluat. În acest moment nu există o definiție clară a distanței care ar marca produsul drept „local” sau „de import”. Cel mai frecvent, caracterizăm un produs local drept cel care este cultivat în țara în care ne aflăm. Deși teritoriul țărilor diferă, această distanță este, totuși, mult mai mică decât cea parcursă în urma traversării hotarului/hotarelor.
– Mai puține deșeuri și plastic. Multe produse locale sunt comercializate direct la tarabe, fără a fi împachetate. Atunci când mergi să le cumperi, ar fi cazul să iei cu tine un pachet reutilizabil și să nu optezi pentru cele din plastic. În plus, alimentele locale sunt mult mai rar procesate, ceea ce scutește mediul ambiant de deșeuri.
– Ecosisteme mai sănătoase. Susținerea producătorului local ajută la menținerea spațiilor verzi și a suprafețelor de agricultură în regiunea ta. Fermele locale protejează polenizatorii care sunt vitali pentru ecosistemele sănătoase și pot contribui la un aer, sol și apă curate.
4. Atunci când alegi produsele locale, susții economia țării
Odată ce cumperi produse locale, banii tăi își continuă circulația în interiorul țării. Unele studii sugerează că cumpărarea produselor locale contribuie la creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și creșterea veniturilor într-o comunitate. Totodată, atunci când susții producătorul local, acesta este mult mai motivat să își comercializeze produsele în magazinele locale, ceea ce contribuie pozitiv la întărirea economiei locale.
5. Poți încerca produse locale noi
Dacă vei opta pentru produsele locale, vei fi mereu la curent cu ceea ce reușesc fermierii din țara ta să implementeze. Totodată, vei cunoaște mai multe despre procesul de producere, etape, provocări și beneficiile produselor noi. Încearcă să discuți cu producătorii locali – vei descoperi multe lucruri interesante atât despre produsele noi, cât și despre cele uzuale, pe care le consumi frecvent.
Sper că am reușit să te motivez să optezi pentru produsele locale și să contribui astfel la dezvoltarea economiei și a producției autohtone.
Fii atent la alegerea ta!
Șefa secției Sănătatea nutrițională și a copiilor, trainer, nutriționistă, doctorandă în anul III la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
site: www.prosanatate.md
e-mail: maria-victoria.racu@ansp.gov.md
tel: 022574586, 079391280