Webinar despre alăptarea la sân și rolul tăticilor

Vorbim pe îndelete despre alăptarea la săn și rolul tăticilor și bunicilor în îngrijirea nou-născuților cu Alexandru Magulciac, neonatolog la IMC

Опубликовано PROSANATATE Вторник, 6 августа 2019 г.

Alăptarea nu este doar o chestiune a femeii sau responsabilitatea ei exclusivă. Este o responsabilitate a tuturor membrilor familiei din moment ce se naște copilul. Se întâmplă pentru că hrănirea bebelușului se face pe două paliere, cea alimentară și cea emoțională.

Odată cu laptele matern, copilul primește toate emoțiile pe care le simte mama, fie că e vorba de bucurie sau tristețe. Așa copilul învață să trăiască în noul mediu și să simtă siguranța de care are cea mai mare nevoie ca pe o împlinire și fericire.

Despre ce poate face tata sau ce pot face bunicii pentru ca copilul să simtă siguranță și să fie fericiți chiar din primele clipe de la naștere, am vorbit cu Alexandru Magulciac, medic neonatolog, șeful Secției de nou-născuți și lăuzie a Institutului Mamei și Copilului, în cadrul webinar-ului dedicat Zilei Mondiale a Alăptării la Sân 2019.

Ține minte!

  1. Alăptarea la sân –
  • facilitează dezvoltarea fizică și psihică a copilului,
  • îmbunătățește IQ-ul copilului,
  • aduce succesul în viața socială a copilului,
  • reduce considerabil costurile pentru cheltuielile de sănătate,
  • aduce câștiguri economice pentru familiile.
  1. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni, şi continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.
  2. Alăptarea exclusivă– este definită, ca practică de a alăpta în primele 6 luni de viață (fără alte produse alimentare sau apă). Importante pentru dezvoltarea armonioasă a copilului și menținerea sănătății mamei sunt: inițierea precoce a alăptării în termen de o oră de la naștere; alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață, și – alăptarea optimă –  la cerere.
  3. Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-născuţi şi sugari. Acesta oferă copilului toate elementele nutritive de care are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Este sigur şi conţine anticorpi care protejează copiii de diaree şi pneumonie – principalele cauze ale mortalităţii infantile la nivel mondial. Laptele matern, fiind disponibil şi accesibil, asigură copiilor o nutriţie adecvată și sigură.
  4. Alăptarea aduce beneficii și mamei prin reducerea riscului de cancer ovarian şi de sân, previne depresia postnatală, facilitează refacerea uterului și revenirea la greutatea corporală optimă, constituie o formă naturală de contracepţie (metoda amenoreei de  lactație).

În contextul promovării alăptării și reducerea bolilor condiționate de nutriția copilului, Organizația Mondială a Sănătății și statele membre au aprobat obiectivele globale pentru îmbunătățirea nutriției materne, a sugarilor și copiilor mici, și se angajează să monitorizeze progresul. Obiectivul global este: „Creșterea ratei alăptării exclusive în primele 6 luni la cel puțin 50%”.

Obiectivul național, conform prevederilor Programului naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei pentru anii 2014-2020 este: “Creşterea, către anul 2020, a proporţiei alăptării exclusive în primele 6 luni până la 70 % şi duratei medii a alăptării până la cel puţin 4 luni”.