Consumul de tutun în adolescență

Este dovedit faptul, că persoanele care au inițiat fumatului în perioada de adolescență (în jur de 13 – 15 ani), devin fumători pentru o perioadă lungă de ani, sau chiar pentru toată viață. De ce sunt adolescenții mai vulnerabili?

Din punct de vedere psihologic, adolescenţii sunt într-o perioadă nouă, o perioadă de căutare a identităţii. Au dorinţe noi, simt nevoia provocări­lor, a asumării riscurilor, au un corp nou, care începe să semene din ce în ce mai mult cu al adulţilor. Mintal, nu ştiu exact unde să se situeze, între copii sau între adulţi.

În căutările de senzaţii tari sau sub influența semenilor, publicității, a comportamentului adulților – majoritatea dintre ei ajung să cunoască efectele consumului de tutun: la început euforie, sedare, ameţeală. Apoi intervine gașca de prieteni, colegii, ami­cii care găsesc în tutun un prieten bun.

Alteori, adolescenţii trec printr-o perioadă de certuri şi pro­bleme în familie şi ar face orice ca să se liniştească şi să se simtă mai bine. Astfel, încep să-şi aline durerea consumând tutun sau alte droguri.

Este bine să cunoașteți unele fapte despre consumul de tutun:

  • În lume există mai mult de un miliard de fumători. Cel puţin 4,5 milioane dintre ei sunt copii cu vârste cuprinse între 12-17 ani.
  • Tutunul ucide până la jumătate din numărul consumato­rilor săi.
  • Aproximativ jumătate dintre copii la nivel global respiră aer poluat de fumul de ţigară.
  • Circa 90% din contingentul noilor fumători este comple­tat de copii şi adolescenţi. Aceştia înlocuiesc fie persoa­nele care s-au lăsat de fumat, fie pe cei decedaţi prema­tur din cauza bolilor provocate de tutun.
  • Tinerii sunt încurajați să inițieze fumatul de publicitate și promoțiile organizate de companiile producătoare de țigări, prețurile mici la articolele din tutun, precum și ac­cesul sporit la vânzarea produselor de tutun.
  • Conform statisticilor naționale în Republica Moldova fumează circa 10,4 % dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13-15 ani și cel puțin 4 din 10 adolescenți se află în ambianța persoanelor care fumează în locurile publice; mai mult de ¼ dintre ei sunt expuși la fumul de tutun la domiciliu.
  • Tinerii nu sunt în sta­re să-şi dea seama sau subestimează dependenţa provo­cată de nicotină. Din toţi acei, care se cre­deau capabili în cel mult cinci ani să re­nunţe uşor la fumat, 73% dintre ei conti­nuă să fumeze.Câteva sfaturi esenţiale pentru părinți ca discuţia despre prevenirea fumatului să decurgă uşor şi să aibă efectul scontat
    1. Fiți dumneavoastră primul exemplu din viața copilului. Este foarte important să conștientizați faptul că încă din primii ani de viață, copilul învață imitând tot ceea ce vede în jur. Studiile au demonstrat faptul ca dacă părinții sunt fumători – șansele ca și copiii să adopte acest viciu sunt destul de sporite. Prin urmare, este bine să încercați să renunțați să fu­mați încă înainte de venirea pe lume a copilului. Explicați-i copi­lului faptul că țigările nu reprezintă o alternativă. Mai mult decât atât, evitați să fumați în prezența celor dragi.
    2. Informați-vă în privința efectelor nocive ale țigărilor asupra organismului. Astfel, veți putea explica copilului gradul de risc la care este supus dacă va alege să fumeze. Un lucru foarte important este ca aceste discu­ții să nu se poarte pe un ton autoritar, ci dimpotrivă, să ia forma unor discuții deschise, prietenoase.
    3. Feriți-vă copilul cât mai mult posibil de contactul cu per­soanele care fumează, nu numai pentru exemplul negativ pe care îl pot oferi, ci și pentru a evita expune­rea la fumul de țigară. Astfel, în momentul aprinderii unei țigări, în atmosferă sunt eliberate aproximativ 4000 de substanțe no­cive, ceea ce face ca persoanele expuse la fumul de tutun să fie predispuse la dezvoltarea diferitor boli cauzate de tutun.
    4. Dezvăluiți-i copilului dezavantajele financiare ale depen­denței de țigări.
    5. Discutați deschis despre spoturile publicitare care impli­că consumul a tuturor formelor de produse din tutun. Acest lucru este cu atât mai important, cu cât copilul are o vârstă încă fragedă și procesul de învățare decurge prin imitarea lumii înconjurătoare.
    6. Apelați la ajutor! Dacă copilul dumneavoastră a început să fume­ze pentru a-l ajuta să renunţe există metode mai eficiente, decât banala ceartă. Majoritate dintre ei nu au încă formată o dependen­ţă fizică faţă de nicotină și continuă să consume din dorinţa de a se integra într-un anumit grup, sau din curiozitate. În acest caz, e bine să mergeţi cu copilul la psiholog pentru consiliere. Nu vă fie ruşine să apelaţi la ajutorul specialistului!
    7. Implicați-vă activ în activități de prevenire a fumatului ce se organizează în școala frecventată de copilul dumneavoastră. Școala joacă un rol important în dezvol­tarea și educarea copiilor și este esențială implicarea părinților în astfel de activități extrașcolare.