În lupta împotriva răcelilor, principalul aliat al unei persoane este vitamina C (acid ascorbic). Aceasta vă permite să vă mențineți sistemul imunitar pregătit pentru lupta împotriva amenințărilor externe care vin periodic de la virusuri și bacterii. Din păcate, acidul ascorbic se găsește în organism doar în cantități mici, dar rolul său este foarte mare. Rezerva trebuie completată prin alimentația corespunzătoare, deoarece celulele umane nu pot sintetiza vitamina C pe cont propriu. Deficiența de acest micronutrient poate duce la boli grave, așa că este important să vă monitorizați dieta pentru a vă asigura că obțineți suficient acid ascorbic.
Acidul ascorbic este o substanță pudră de culoare albă, cu gust acru și miros neutru, dizolvându-se bine în apă. În corpul uman vitamina C acționează ca un regulator al multor reacții biochimice. De exemplu, ia parte la sinteza colagenului, principala proteină structurală a țesutului conjunctiv, care oferă funcționalitate și stabilitate vaselor de sânge, oaselor și tendoanelor. Acest microelement are un efect semnificativ asupra absorbției și metabolismului altor micronutrienți și vitamine. Fiind un antioxidant puternic, oferă protecție directă a proteinelor, grăsimilor, ADN-ului și ARN-ului de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, care se formează adesea în celule în timpul vieții. În plus, vitamina C menține nivelul unui alt antioxidant important – glutationul, care reduce efectele distructive ale toxinelor și metalelor grele la nivel biochimic.
Surse de Vitamina C
Vitamina C pătrunde în corpul uman în mare parte din alimente vegetale. Când este consumată în cantități adecvate, aportul de vitamina C va satisface nevoile fiziologice ale unei persoane sănătoase sau chiar le va depăși (ceea ce nu este înfricoșător, deoarece excesul de vitamina C va fi eliminat din organism prin urină). Cu toate acestea, de obicei, acest lucru nu se întâmplă. Deficiența de vitamina C este asociată cu două probleme principale: consumul redus de legume și fructe proaspete și un grad sporit de prelucrare termică a fructelor și legumelor.
Alimente bogate în vitamina C:
- măceș, ardei dulce;
- coacăze, cătină;
- pătrunjel, mărar;
- varza de Bruxelles, albă sau conopidă;
- cartofi, roșii, ardei gras;
- mere, ananas, citrice, etc.
Nevoia fiziologică de vitamina C
În ceea ce privește doza zilnică recomandată de vitamina C, aceasta diferă în funcție de mai mulți factori, astfel:
- Femeile însărcinate, sub 18 ani – 80 mg;
- Femeile însărcinate, peste 19 ani – 85 mg;
- Femeile care alăptează, sub ani 18 ani – 115 mg;
- Femeile care alăptează, peste ani 19 – 120 mg;
- Bărbații peste 19 ani – 90 mg;
- Femeile peste 19 ani – 75 mg.
Doza zilnică recomandată pentru copii diferă în funcție de vârstă, astfel:
- 0-6 luni – 40 mg;
- 7-12 luni – 50 mg;
- 1-3 ani – 15 mg;
- 4-8 ani – 25 mg;
- 9-13 ani – 45 mg;
- Băieți, 14-18 ani – 75 mg;
- Fete, 15-18 ani – 65 mg.
Important: Este recomandat ca persoanele care fumează să mărească doza zilnică de vitamina C cu 35 de mg, dar nu mai mult de 2000 de mg pe zi.
Nevoia de vitamina C crește și în timpul răcelilor, proceselor infecțioase cronice, imunității reduse și patologiilor tractului gastrointestinal însoțite de absorbția afectată a nutrienților.
Factori de risc
E important de menționat că există câțiva factori de risc care pot favoriza deficiența de vitamina C, precum:
- Persoanele fumătoare;
- Persoanele dependente de alcool sau droguri;
- Persoanele în vârstă;
- Femeile însărcinate și care alăptează;
- Dietele extreme;
- Persoanele care au afecțiuni ce împiedică buna absorbție a vitaminelor.
Nevoia de vitamina C crește și în timpul răcelilor, proceselor infecțioase cronice, imunității reduse și patologiilor tractului gastrointestinal însoțite de absorbția afectată a nutrienților.
Beneficii pentru organism
Vitamina C este un antioxidant puternic. Prin urmare, răspunzând la întrebarea pentru ce este vitamina C putem spune că aceasta protejează celulele și țesuturile organelor interne de deteriorare, promovează sinteza de colagen, procolagen, steroizi și neurohormoni, mediatori și participă la metabolismul acidului folic și fier. Aceasta nu este o listă completă a proprietăților acidului ascorbic. Vitamina C îndeplinește și o serie de alte funcții la fel de importante:
- reglează coagularea sângelui;
- întărește peretele vascular;
- are efect antiinflamator;
- reduce sensibilitatea organismului la alergeni;
- întărește sistemul imunitar;
- susține o activitate nervoasă mai mare;
- participă la descompunerea grăsimilor;
- accelerează procesele de regenerare a țesuturilor;
- previne degenerarea maligna a celulelor.
Semnele deficitului de vitamina C
Hipovitaminoza este însoțită de o scădere a concentrației de vitamina C, evidențiată de următoarele semne:
- apariția hematoamelor fără vătămare;
- vindecarea lentă a rănilor;
- sângerarea gingiilor;
- piele uscată;
- unghii fragile;
- căderea părului;
- scăderea imunității, răceli frecvente;
- dureri articulare;
- oboseală rapidă;
- labilitate emoțională.
Deficitul de vitamina C se observă mai des în perioada toamnă-iarnă. Într-o oarecare măsură, acest lucru este provocat de modificările în alimentație, precum și activității sporite a virusurilor pentru a lupta împotriva cărora organismul pierde o cantitate mare de micronutrienți.
Simptomele surplusului de vitamina C
Un exces de acid ascorbic este extrem de rar, deoarece micronutrientul nu se acumulează în organism și este ușor excretat de rinichi. Cu toate acestea, consumul necontrolat al vitaminei (din compoziția suplimentelor alimentare) poate provoca efecte secundare la nivelul:
- tractului gastrointestinal: greață, vome, arsuri la stomac, balonare, crampe intestinale, diaree;
- sistemului nervos: tulburări de somn, cefalee, amețeli;
- sistemului imunitar: reacții alergice sub formă de erupție cutanată, prurit, eritem, edem;
- sistemului urinar: apariția pietrelor la rinichi, dureri de spate.
Aceste simptome pot prezenta un pericol pentru sănătate, astfel încât în cazul în care apar, ar trebui să încetați imediat să luați acid ascorbic și să solicitați ajutor medical.
Niciun supliment alimentar nu înlocuiește o dietă echilibrată și variată, indiferent de vârstă. Optați pentru o alimentație variată și bogată în vitamina C.
Aveți grijă de sănătatea Dvs.!
- Medic igienist, specialist în promovarea sănătății, la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- e-mail: liliana.arnaut@ansp.gov.md
- tel: 022574700, 068369979