Potrivit rezultatelor unui Studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), publicat în revista The Lancet Health & Adolescent Health, peste 80% dintre adolescenții de vârstă școlară nu sunt destul de activi, adică nu au îndeplinit recomandările actuale de cel puțin o oră de activitate fizică zilnic. De menționat, că proporția fetelor insuficient active este mai mare de cât a băieților (85% fete și 78% băieți). Studiul se bazează pe datele raportate de 1,6 milioane de elevi în vârstă de 11 – 17 ani din 146 de țări studiate în perioada 2001-2016.
Autorii studiului au estimat câți adolescenți între 11 și 17 ani nu îndeplinesc această recomandare, analizând datele colectate prin sondajele efectuate în școli. Evaluarea a cuprins toate tipurile de activități fizice, cum ar fi:
– timpul petrecut în joc activ,
– recreere și sport,
– treburile casnice active,
– mersul pe jos și ciclismul sau alte tipuri de transport activ,
– educație fizică și exerciții fizice planificate.
În Republica Moldova, potrivit Studiului Comportamentelor de sănătate a copiilor de vârstă școlară (HBSC, Moldova 2018) de asemenea se atestă o reducere esențială a activității fizice printre adolescenți în ultimii 4 ani. Astfel, dacă în 2014 23% dintre adolescenții de 11-17 ani practicau activitatea fizică cel puțin 60 de minute zilnic, atunci proporția acestora în 2018 s-a redus la 14%, fiind cu 50% mai joasă printre fete.
Beneficiile pentru sănătate ale unui stil de viață activ fizic în perioada adolescenței sunt bine demonstrate. Acestea includ: îmbunătățirea stării cardio-respiratorii și musculare, sănătatea oaselor și efecte pozitive asupra siluetei și reducerea nivelului de supragreutate și obezitate la adolescenți. Există de asemenea, dovezi că activitatea fizică are un impact pozitiv asupra dezvoltării cognitive și socializării tinerilor și se sugerează, că multe dintre aceste beneficii continuă până la vârsta adultă.
Pentru a obține asemenea beneficii, OMS recomandă copiilor și adolescenților să facă o activitate fizică moderată sau viguroasă timp de o oră sau mai mult în fiecare zi. Pentru această grupă de vârstă, activitatea fizică implică jocuri, competiții, activități de sport, excursii, activități recreative, educație fizică sau exerciții planificate în cadrul familiei, la școală.
Pentru a îmbunătăți nivelul de activitate fizică în rândul adolescenților, autorii studiului, recomandă extinderea urgentă a politicilor și programelor eficiente pentru creșterea activității fizice la adolescenți.
În 2018, OMS a lansat o inițiativă ”Oameni mai activi pentru o lume mai sănătoasă” – o nouă acțiune globală ce include noi ținte de reducere cu 15% a prevalenței globale a inactivității fizice până în 2030 în rândul adolescenților și adulților.
Notă:
Studiu a fost finanțat de OMS și condus de cercetători de la OMS, Imperial College London și Universitatea din Australia de Vest. Autorii remarcă unele limitări, inclusiv faptul că studiul a inclus doar informații de la adolescenții care merg la școală, din cauza lipsei de date pentru adolescenții care nu frecventează școala. Studiul a utilizat doar date auto-raportate, care pot fi supuse prejudecății.
Șefa direcției promovarea sănătății în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică,
tel de serviciu: 022 574 683