Trend-ul modului sănătos de viață s-a transformat treptat într-o mare afacere. Multe produse și suplimente alimentare etichetate drept „minune” sunt de multe ori inutile, iar noi uităm că organismul nostru este inteligent și își ia atât cât îi trebuie, iar restul elimină. Uneori suplimentele alimentare administrate în exces te pot chiar și îmbolnăvi. Află în continuare mai multe despre suplimentele alimentare, când ai nevoie de ele, care ar fi dauna sau beneficiile lor și cum să le administrezi corect.
Ce sunt suplimentele alimentare?
Suplimentele alimentare reprezintă un termen „umbrelă” care cuprinde un șir de produse – de la vitamine și minerale în diverse forme (capsule, comprimate, pulbere) până la plante sau produsele sintetizate artificial, dar asemănătoare cu cele naturale. Cu toate acestea, cel mai frecvent, termenul de suplimente este utilizat pentru a indica la vitamine, minerale sau un complex al acestora (10 și mai multe vitamine și/sau minerale).
Acestea pot fi utilizate atât pentru a trata, cât și pentru a preveni o afecțiune. Din punct de vedere al originii acestea pot fi atât naturale, cât și artificiale.
Cât de utile pot fi?
Chiar dacă suplimentele alimentare sunt populare, uneori acestea sunt administrate nechibzuit, fără a oferi în schimb beneficii. Un studiu publicat în 2018 în Revista Școlii Americane de Cardiologie (Journal of the American College of Cardiology) a concluzionat că majoritatea suplimentelor alimentare – multivitamine, vitamina D și C, calciul nu protejează împotriva bolilor de inimă.
Alte studii, însă, au depistat că administrarea acidului folic și a vitaminelor grupului B pot reduce riscul infarctului miocardic. Totodată, un studiu publicat în 2012 de cercetătorii de la Harvard a demonstrat că cei care au administrat suplimente alimentare de tip multivitamine au avut un risc de apariție al cancerului cu 8% mai mic comparativ cu cei care nu au făcut-o.
Cea mai mare greșeală pe care o poți face, însă, este să administrezi suplimentele și să ignorezi modul sănătos și echilibrat de a te alimenta.
Reține! În niciun caz suplimentele alimentare nu îți pot înlocui alimentația sănătoasă. Acestea îți sunt de ajutor pentru a suplini unele neajunsuri alimentare, nu pentru a-ți înlocui total deprinderile sănătoase (de exemplu, consumul de fructe și legume).
Când să administrezi suplimentele alimentare?
Indubitabil, cel mai bine ar fi să îți iei toate vitaminele, mineralele, aminoacizii, acizii grași și antioxidanții din alimente. Se întâmplă pentru că în așa fel ele se absorb cel mai bine în corp și își fac treaba eficient.
Nu este cazul să crezi că cele 300% de minerale/vitamine indicate pe eticheta suplimentului alimentar îți vor fi de folos. De fapt, corpul știe de cât are nevoie și nu va lua nimic în plus, iar restul va elimina rapid din corp.
Astfel, cel mai potrivit ar fi să discuți cu medicul tău și să realizezi eventual un șir de analize pentru a determina dacă ai nevoie de suplimente și de care tip anume.
Unele situații, însă, pot indica direct la necesitatea administrării suplimentelor:
– Anemia. Odată ce ai făcut analiza generală de sânge și medicul a observat că numărul celulelor roșii și a hemoglobinei este scăzut, îți poate fi stabilită diagnoza de anemie. În acest caz administrarea suplimentelor de fier este necesară. Urmează indicațiile medicului și ia suplimentele indicate cu o cantitate mare de apă, adăugând în meniu și mai multe fructe și legume, deoarece fierul poate provoca constipații. Totodată, discută cu medicul și despre un aport mai mare de vitamina C, deoarece în prezența ei fierul se va absorbi mult mai eficient.
– Osteoporoza. Atunci când în urma analizelor medicale a fost stabilită diagnoza de osteoporoză, este bine să înțelegi că oasele sunt fragile, iar riscul fracturilor este mult mai mare. În acest caz administrarea calciului și a vitaminei D poate fi absolut necesară. Acestea sunt indicate împreună, deoarece vitamina D mărește considerabil absorbția calciului în organism.
– Sarcina și alăptarea. De fapt, suplimentele alimentare cu acid folic sunt indicate femeilor în vârstă fertilă care încearcă să conceapă un copil, deoarece această vitamină este indispensabilă pentru formarea sistemului nervos central al copilului încă din primele săptămâni după concepere. De asemenea, acidul folic este necesar pe parcursul sarcinii și al alăptării. Totodată, în aceste perioade există o necesitate sporită de acizi grași omega 3 și fier.
– Dieta vegană. Atunci când excluzi din alimentație produsele de origine animalieră este important să faci periodic analize de sânge și să determini dacă sunt necesare suplimente de fier, vitamina B12 sau calciu.
Ce riscuri pot aduce suplimentele?
Atunci când administrezi suplimente fără indicația medicului, necontrolat, există riscul supra-dozării. Aceasta se referă în special la vitaminele solubile în grăsimi – A, D, E, K. Acestea se pot acumula în organism și îți pot dăuna.
Totodată, atunci când iei multivitamine și complexe de minerale, este important să reții că unele din ele pot lucra în mod opus (de ex. calciul contractă mușchii, iar magneziul îi relaxează), iată de ce unele dintre ele nu trebuie să se regăsească în același preparat.
Iată riscurile consumului exagerat de suplimente:
– Excesul de vitamina A poate dăuna fătului în sarcină și mări riscul de cancer pulmonar la fumători;
– Excesul de calciu și vitamina D măresc riscul apariției pietrelor la nivelul rinichilor;
– Excesul de vitamina E poate determina accidentul vascular cerebral provocat de sângerări la nivelul creierului;
– Vitamina K poate împiedica funcționarea medicamentelor care subțiază sângele;
– Vitamina B6 administrată pe parcursului unui an sau mai mult poate dăuna nervilor și afecta negativ mișcarea (simptomele apar de obicei după ce administrarea suplimentelor este stopată).
Reiterez: cea mai corectă modalitate de a lua suplimente alimentare este consultația cu un medic specialist și urmarea recomandărilor acestuia.
Cum alegi un supliment calitativ?
Atunci când dorești să iei un supliment alimentar, urmează pașii:
1. Verifică compania producătoare – dacă are un site oficial și dacă face transparentă acolo informația despre originea ingredientelor suplimentelor sale;
2. Vezi dacă producătorul respectă standardele. Verifică dacă pe ambalaj se găsește mențiunea „produs conform ISO, HCCP sau GMP”. Astfel te vei asigura că suplimentul este calitativ;
3. Ai grijă să nu fie notat un termen de valabilitate prea lung pe ambalaj;
4. Fii atent la mențiunile de pe ambalaj – dacă îți promit un efect miraculos, ai grijă să facă referire la studii medicale. Dacă acestea sună prea bine pentru a fi reale, ar putea fi vorba de o simplă exagerare și înflorire a lucrurilor.
Cum administrezi corect suplimentele alimentare?
1. Cea mai importantă recomandare este să citești cu atenție eticheta sau prospectul suplimentului – acolo găsești toată informația necesară. Unele produse pot fi recomandate să fie luate odată cu masa pentru a le mări absorbția, altele înainte sau după masă.
2. Totodată, respectă cu strictețe doza menționată. Mai mult nu înseamnă mai bine. Este mai potrivit să iei exact atât cât îți indică medicul – pentru a preveni risipa și a nu dăuna organismului.
3. Păstrează suplimentele într-un loc sigur, unde copiii sau animalele de companie nu au acces.
4. Nu substitui mâncarea sănătoasă cu suplimentele. Este foarte important să ai, în primul rând, un echilibru în farfurie.
Fii atent la alegerea ta!
Șefa secției Sănătatea nutrițională și a copiilor, trainer, nutriționistă, doctorandă în anul III la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
site: www.prosanatate.md
e-mail: maria-victoria.racu@ansp.gov.md
tel: 022574586, 079391280