Ziua Europeană a Drepturilor Pacienților, marcată prin acțiuni de informare în întreaga țară

Pe 18 aprilie 2025, este marcată Ziua Europeană a Drepturilor Pacienților, o zi dedicată promovării accesului echitabil la servicii medicale de calitate, respectului pentru demnitatea umană și implicării active a pacientului în deciziile care privesc propria sănătate.

Evenimentul este organizat anual, în țările din Europa pentru a consolida principiile enunțate în Carta Europeană a Drepturilor Pacienților, fiind o oportunitate de informare, dezbatere și asumare a angajamentelor comune pentru îmbunătățirea drepturilor pacienților la nivel european și național.

Carta Europeană a Drepturilor Pacienților înclude 14 drepturi fundamentale ale pacienților, ce se bazează pe 4 elemente esențiale, interdependente: disponibilitate, accesibilitate, acceptabilitate și calitate. Totodată, presupun și responsabilități din partea pacienților, medicilor, instituțiilor medicale și autorităților publice pentru respectarea și garantarea acestora.

Cu acest prilej, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în parteneriat cu Proiectul „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, implementat cu sprijinul Biroului de Cooperare al Elveției, coordonează activități de informare și comunicare în 20 de comunități din 16 raioane ale Republicii Moldova.

Sub sloganul „Sunt PACIENT, îmi cunosc DREPTURILE!”, populația este informată despre dreptul la servicii preventive, de diagnostic, tratament, la consimțământul informat și la respectarea vieții private în cadrul sistemului de sănătate, precum și despre obligațiile fiecărui pentru protejarea și promovarea propriei sănătăți și a celor din jur.

Acțiunile sunt desfășurate de către membrii Coalițiilor comunitare locale, în colaborare cu autoritățile publice locale, instituțiile medicale și alți parteneri din teritoriu.

Cu prilejul Zilei Europene a Drepturilor Pacienților, va invităm să promovăm dreptul la sănătate, prin organizarea și participarea la acțiuni de comunicare și mobilizare comunitară pentru dezvoltarea unei culturi a respectului reciproc între pacienți și profesioniștii din sănătate.

Îmi cunosc DREPTURILE și sunt RESPONSABIL de SĂNĂTATEA mea și a celor din jur!

Fiecare persoană este responsabilă pentru a avea grijă de propria sănătate și a celor din jur, prin:

  • adoptarea unui mod de viață sănătos pe tot parcursul vieții și evitarea comportamentelor de risc (alimentația nesănătoasă, consumul de tutun și alcool, activitatea fizică redusă);
  • vaccinarea împotriva bolilor infecțioase;
  • încurajarea și susținerea alăptării copiilor;
  • promovarea unui mediu sănătos pentru cei din jur prin evitarea fumatului în locurile publice, protejarea naturii și respectarea regulilor de circulație rutieră, fie ca pieton, fie ca șofer responsabil;
  • respectarea recomandărilor medicului și evitarea autotratamentului;
  • oferirea de informații veridice medicului despre starea de sănătate;
  • adoptarea unui comportament adecvat în instituțiile medicale, inclusiv respectarea drepturilor și demnității altor pacienți și a personalului medical, etc.

 Materialele campaniei „Sunt pacient, îmi cunosc drepturile” – spoturi video, postere, semne de carte sunt disponibile gratuit pe platforma națională de promovare a sănătății:www.prosanatate.md, în secțiunea dedicată campaniilor de informare – https://prosanatate.md/sunt-pacient-imi-cunosc-drepturile/