9 din 10 decese ale moldovenilor sunt cauzate de bolile netransmisibile (BNT), iar costurile umane și financiare vor crește, dacă nu se vor lua măsuri de prevenire și control în toate domeniile de activitate. Noul Program Național de prevenire și control a bolilor netransmisibile pentru anii 2023-2027 aprobat pe 15 martie 2023 vine să răspundă acestei provocări cauzate de BNT.
Principalele BNT precum sunt maladiile de inimă și a vaselor sangvine (hipertensiunea, infarctul miocardic, ictusul cerebral), cancerul, diabetul, afecțiunile de rinichi și respiratorii cronice, tulburările mintale pun o presiune enormă pe om, familie, societate și lucrătorii medicali. Se știe că peste 90% din persoanele decedate de COVID-19 au suferit de BNT și astfel, nevoia de răspuns la BNT este o prioritare nu doar pentru sistemul de sănătate, dar și pentru toate autoritățile statului.
Apariția și dezvoltarea BNT-urilor se datorează în special consumului de tutun și alcool, alimentației nesănătoase, inactivității fizice și aerului poluat. Controlul factorilor de risc prin măsuri de promovare a sănătăți și de prevenire a apariției bolilor pot reduce cu până la 70% din povara determinată de BNT.
Programul Național de prevenire și control a bolilor netransmisibile pentru anii 2023-2027 este o politica națională în domeniul sănătății publice care stabilește liniile directoare și prioritățile de acțiuni pentru consolidarea răspunsului național la BNT, prin intervenții multisectoriale și cost-eficiente de reducere a prevalenței factorilor de risc la nivel de populație.
Studiul STEPS privind factorii de risc pentru BNT realizat în Republica Moldova în anul 2021 a constatat un consum alarmant al produselor din tutun la ambele sexe (29,9% la ambele sexe, cu diferențe semnificative pentru bărbați – 52% și femei – 7,7%) și un consum nociv de alcool cu impact devastator asupra stării de sănătate și de bunăstare pentru 63% sau două treimi din populația adultă. În același timp, tot atâta populație (peste 63%) nu consumă legumele și fructele în cantitățile recomandate pentru starea de bine a organismului!
În aceste condiții, Programul va pune accent pe abordarea integrată a factorilor de risc determinanți pentru BNT și se va concentra pe acțiunile multisectoriale axate pe: (1) promovarea sănătății și a mediilor favorabile sănătății; (2) controlul tutunului; (3) controlul alcoolului; (4) îmbunătățirea statutului nutrițional al persoanei pe tot parcursul vieții; (5) reducerea poluării aerului; și (6) îmbunătățirea supravegherii și managementului BNT în cadrul serviciilor de sănătate.
Acțiunile Programului vor continua eforturile statului de a realiza până în anul 2025 cele nouă obiective voluntare ale Organizației Națiunilor Unite și ale Organizației Mondiale a Sănătății pe componenta controlului BNT, precum și pe obiectivul de dezvoltare durabilă 3.4, care urmărește reducerea cu o treime, până în anul 2030 a ratei de mortalitate prematură cauzată de BNT.
Programul este aliniat direcțiilor de intervenții stabilite în Strategia Națională de Dezvoltare, Moldova Europeană 2030 și Strategia Națională de Sănătate, Sănătatea 2030, care abordează BNT ca o problemă de prioritate majoră și stabilesc obiective pentru reducerea poverii bolilor netransmisibile prin abordarea holistică și trans-sectorială a determinanților sănătății. Pentru implementarea Programului Național nu este necesară modificarea altor acte normative, iar Autoritățile Publice Locale vor elabora, aproba și asigura realizarea Programelor teritoriale de prevenire și control al BNT.
Costul estimativ al Programului național pentru 5 ani este de 57 650,0 mii lei.
Programul Național de prevenire și control a bolilor netransmisibile pentru anii 2023-2027 a fost elaborat de Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova. Elveția este unul dintre cei mai mari donatori de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.
Comunicatoare în sănătate, la proiectul moldo-elvețian „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”
site: www.viatasan.md
e-mail: lilia.onea@viatasan.md
tel: 078999208