Cum faci față stresului, în contextul războiului din Ucraina?

Ședințe de suport psihologic dezvoltate pentru persoanele cu boli cronice

„Cum faci față stresului, în contextul războiului din Ucraina?”, este întrebarea și tema a trei ședințe organizate de proiectul „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” pentru 58 de pacienți cu boli netransmisibile, care sunt facilitatori ai Programului de Autogestionare a Bolilor Cronice din 40 de localități-pilot ale proiectului*.

Diana Berari, coordonatoarea comunitară a proiectului este și psihologă de profesie și a furnizat cele trei ședințe online pe parcursul zilelor de 3 și 4 martie curent. „După ce am discutat cu facilitatorii noști privitor la continuarea Programului de Autogestionare a Bolilor Cronice pe care îl dezvoltăm în localitățile-pilot, i-am simțit triști, neliniștiți, stresați în sesiunile de lucru. Cei care întotdeauna mi-au fost parteneri în comunități, acum își pierdeau elanul văzând cu ochii.”, povestește despre ideea de a organiza ședințele de suport psihologic, Diana Berari.

Ședințele organizate s-au axat pe oferirea sprijinului psihologic pentru persoanele cu boli netransmisibile în situații cauzate de forțe majore, în cadrul Programului de Autogestionare a Bolilor Cronice (ABC). La prima etapă ședințele au fost furnizate către facilitatori, pentru ca ulterior să poată fi diseminate către beneficiarii Programului. „Ceea ce am făcut, le-am oferit facilitatorilor suportul psihologic de care aveau nevoie. Apoi i-am învățat cum să ofere acest suport beneficiarilor săi.”, explică Diana Berari.

Mai multe facilitatoare, pentru că din 58, 51 sunt femei, și-au împărățit emoțiile și părerile despre aceste sesiuni, spunând că sunt extrem de mulțumite de suportul oportun care le-a venit din partea proiectului. „Noi, cei care suferim de boli cronice, în special de diabet și hipertensiune, avem nevoie de susținere psihologică, mai ales după vârsta de 65 de ani. Aș spune că aceasta este extrem de important pentru starea noastră de sănătate. Nu am avut acest suport, până nu a venit proiectul cu acest Program minunat”, spune Larisa Butnariuc, facilitatoare din satul Ciuciulea, r-l Glodeni.

„Am simțit că în situații de forță majoră, cum este acesta cauzată de războiul din Ucraina, am mare nevoie să știu cum să gestionez emoțiile și stările negative, ca să pot să continui fără întrerupere medicația și să-mi controlez indicatorii-țintă pentru sănătate, precum glicemia și tensiunea arterială”, a mărturisit facilitatoarea Liuba Bejenaru, din satul Cania, r-l Cantemir.

10 recomandări ca să ții sub control bolile cronice în situații cauzate de forțe majore:

  1. Să limităm fluxul de informații pentru a nu alimenta anxietatea și neliniștea. Acestea din urmă pot acutiza bolile cronice;
  2. Să ne continuăm viața și să ne concentrăm asupra activităților și responsabilităților zilnice pentru a ne redobândi zona de stabilitate, bucurându-ne de lucruri mici și fiind recunoscători pentru ceea ce avem. Așa, să aplicăm fără abateri Planul de acțiuni*
  3. Să recunoaștem situația în care ne aflăm, să nu o negăm, dar să ne raportăm rațional și flexibil la orice factor de stres, fără să catastrofăm. Un stil de gândire rațional ne va ajuta să trecem peste emoțiile negative, mai ușor (ex. să fim îngrijorați – dar nu panicați sau anxioși, să fim triști – dar nu deprimați, să fim nemulțumiți – dar nu furioși și agresivi);
  4. Atunci când neliniștea ne invadează mintea, să ne punem întrebarea „Ce pot face concret în această situație?”;
  5. Să ne alimentăm corect, să facem activitate fizică și să avem un somn calitativ. Acestea sunt condiții esențiale pentru a menține starea satisfăcătoare de sănătate și calitatea bună a vieții;
  6. Să elaborăm un plan de acțiuni pentru situația de urgență. Este de dorit să îl scriem și să îl împărtășim cu cei apropiați sau cei care ne sunt în preajmă;
  7. Să comunicăm mai mult cu oamenii dragi și să acordăm suport persoanelor din jur (celor care sunt mai vulnerabili în situația de față);
  8. Să identificăm 2-3 valori, care oferă sens vieții și să dăm dovadă de comportamente corespunzătoare cu acestea;
  9. Să identificăm în noi înșine 5 puncte tari de care suntem mândri și să le valorizăm;
  10. Să identificăm 10 activități/comportamente care ne aduc plăcere și să practicăm zilnic câte una din ele.

Ce este un *Plan de acțiuni?

Este un plan personalizat pe care îl elaborează fiecare participant în cadrul Programului de Autogestionare a Bolilor Cronice

Ce este Programul de Autogestionare a Bolilor Cronice?

Programul de Autogestionare a Bolilor Cronice este un program inovativ, aplicat în țările dezvoltate a lumii, cu scopul de a ajuta pacienții să-și câștige încrederea în capacitățile proprii de a-și controla durerea, oboseala, gândurile, emoțiile, sentimentele negative, precum și alte simptome ale bolilor cronice, și de a-și gestiona sănătatea proprie zi de zi.

Programul dezvoltă aptitudini, crește nivelul de cunoștințe și de încredere în capacitățile proprii de  control al simptomelor bolilor cronice și de gestionare a propriei sănătăți.

Cum este organizat Programul?

Programul este un ciclu din șase seminare dedicate subiectelor de autogestionare a bolilor cronice sănătate a femeilor și a bărbaților după 60+, obezității și alimentației, anxietății și depresiei, bolii hipertensive și diabetului zaharat.

În cadrul sesiunilor doi facilitatori instruiți, persoane cu boli cronice, abordează subiectele de sănătate și ghidează participanții să găsească soluții de gestionare a bolii cronice de care suferă, prin dezvoltarea unui Plan de acțiuni.

Cine pot fi participanții la Program?

Persoanele cu afecțiuni cronice, de obicei adulte 60 +. De regulă, este creat un grup din 12-14 participanți care este facilitat de doi facilitatori instruiți în cadrul activităților proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.

Proiectul „Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, este realizat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică și este finanțat de Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova (SDC). Elveția este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.

* 40 de localități-pilot din 20 raioane: Fălești, Ungheni, Ștefan Vodă, Cahul, Orhei, Criuleni, Taraclia, Vulcănești, Edineț, Briceni, Cantemir, Ialoveni, Căușeni, Leova, Cimișlia, Rezina, Glodeni, Florești, Telenești, Strășeni.