28 iulie 2021 – Ziua Mondială a Hepatitei cu genericul „Hepatita nu poate aștepta”

Anual, pe data de 28 iulie este marcată Ziua Mondială a Hepatitei, scopul căreia este mărirea gradului de conștientizare a populației cu privire la hepatita virală, o maladie inflamatorie a ficatului care provoacă boli hepatice severe și cancer hepatocelular.

În acest an, genericul evenimentului este „Hepatita nu poate aștepta” și transmite urgența eforturilor necesare pentru a elimina hepatita ca o amenințare pentru sănătatea publică, până în anul 2030. Scopul campaniei din 2021 este:

  • Să încurajeze oamenii să acceseze serviciile de prevenire, testare și tratament a hepatitei;
  • Să îndemne liderii regionali, naționali și factorii de decizie politică să accelereze răspunsul la hepatită pentru a obține eliminarea ei până în anul 2030.

Hepatitele virale constituie una dintre provocările de sănătate publică, atât din cauza răspândirii globale, a morbidității și mortalității crescute, cât și a ratei înalte de invaliditate consecutivă cronicizării infecției. La fiecare 30 de secunde o persoană decedează din cauza unei boli asociate hepatitei.

Există cinci tulpini principale ale virusului hepatitei – A, B, C, D și E. Hepatitele provocate de tulpinile B și C sunt cele mai frecvente și provoacă anual 1,1 milioane de decese și 3 milioane de infecții la nivel global. Acestea reprezintă una dintre cauzele principale ale cirozei hepatice și a cancerului de ficat.

Unele tipuri de hepatită pot fi prevenite prin vaccinare. Aproximativ 4,5 milioane de decese premature ar putea fi prevenite în țările cu venituri mici și medii până în 2030, prin vaccinare, teste de diagnostic, medicamente și campanii de educație.

Strategia globală a OMS pentru hepatită, aprobată de toate statele membre OMS, urmărește să reducă noile infecții cu hepatită cu 90% și decesele cu 65% în perioada 2016-2030.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova, în anul 2020 au fost înregistrate în total 1422 cazuri (a.2019-2957) de hepatite virale, inclusiv 33(2,3%) cazuri (a. 2019-139 (4,7%) forme acute și 1389 (97,7%)  a.2019- 2818 (95,3%) cazuri forme cronice. Din totalul cazurilor de hepatite virale înregistrate, 917 (64,5%) sunt hepatite virale B, C și D, 483(34,0%) cazuri purtători de Ag HBs, 10 (0,7%) cazuri hepatită virală A și 12 (0,8%) cazuri alte hepatite virale.

În anul 2020 a fost implementată testarea de screening la hepatitele virale B și C cu teste rapide de diagnostic (TRD), sporind accesibilitatea populație la testare. Pacienții cu hepatite virale B, C şi D au acces la servicii calitative de tratament şi îngrijire continuă, care se realizează în baza Protocoalelor clinice naționale.

În contextul Zilei Mondiale a Hepatitei și a genericului „Hepatita nu poate aștepta”, venim cu următoarele mesaje-cheie pentru public:

  • Persoanele care trăiesc cu hepatită nu au timp să aștepte tratamentele de salvare a vieții;
  • Testarea și tratamentul hepatitei B pentru femeile gravide nu pot să aștepte. Transmiterea virusului de la mame la bebeluși poate fi prevenită prin aplicarea tratamentelor;
  • Nou-născuții nu pot aștepta vaccinarea împotriva hepatitei B la naștere;
  • Persoanele afectate de hepatită nu au timp să aștepte să fie protejate împotriva stigmatizării și a discriminării;
  • Organizațiile comunitare abia așteaptă investiții mai mari;
  • Factorii de decizie nu trebuie să aștepte și trebuie să acționeze acum pentru a transforma eliminarea hepatitei într-o realitate prin voință politică și finanțare.

Acționează acum. Hepatita nu poate aștepta!