Anual în a treia duminică a lunii noiembrie marcăm Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Traficului Rutier. Evenimentul este dedicat comemorării milioanelor de victime ale traficului rutier din întreaga lume și a fost lansat pentru prima dată în anul 1995 de Federația Europeană a Victimelor Traficului Rutier (FEVR) și adoptată prin Rezoluția Adunării Generale a ONU. 60/5 din 26 octombrie 2005 ca o „recunoaștere adecvată pentru victimele accidentelor rutiere și a familiilor acestora”.
Genericul evenimentului din acest an este „Ținem minte. Susținem. Acționăm” și marchează începutul noului Deceniu de Acțiune pentru Siguranța Rutieră 2021-2030.
Prin acest eveniment se pune accent pe necesitatea reducerii vitezei în trafic, un pas esențial pentru a preveni un șir de traume grave și decese, în special cele ale pietonilor și ale tuturor celorlalți utilizatori vulnerabili ai drumului – copii, vârstnici și persoane cu dizabilități.
În fiecare zi, la nivel mondial, din cauza accidentelor rutiere decedează în jur de 3400 de persoane, iar zeci de mii se aleg cu traumatisme, inclusiv cu handicapuri pentru întreaga viață. Astfel, pe parcursul unui an în jur de 1,2 milioane de oameni mor în accidente rutiere în întreaga lume, lăsând în urmă familii și comunități distruse.
În Republica Moldova pe parcursul anului 2020 au fost înregistrate 1988 accidente rutiere, în care 244 persoane au decedat și 2245 au fost traumatizate, atestându-se o descreștere cu 24,7% a numărului de accidente înregistrate, cu 19,2% a numărului de persoane decedate și cu 25% a persoanelor traumatizate.
Cauza principală a accidentelor rămâne a fi viteza neadecvată condițiilor rutiere, care a determinat decesul a 117 persoane și traumatizarea altor 703.
Este important de menționat că în accidentele rutiere au fost implicați 338 minori (14,07% din numărul total de victime), fiind înregistrată o descreștere cu 32,3% comparativ cu anul 2019.
Accidentele rutiere costă majoritatea țărilor 3% din produsul lor intern brut. Efectul acestora asupra serviciilor de urgență ale căror activitate presupune să se confrunte zilnic cu consecințele accidentelor este, de asemenea, major.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite și-a stabilit un obiectiv ambițios de a reduce la jumătate numărul global de decese și răniți în urma accidentelor rutiere până în anul 2030 (A/RES/74/299).
Pentru a reduce numărul accidentelor rutiere, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) indică la un șir de măsuri:
– Limitarea vitezei în trafic;
– Promovarea obligativităţii de a purta centura de siguranţă;
– Purtarea obligatorie a căștii de protecţie în cazul bicicliştilor şi a motocicliştilor;
– Crearea locurilor de joacă sigure pentru copii;
– Educarea rutieră a copiilor;
– Proiectarea unei infrastructuri mai sigure și încorporarea elementelor de siguranță rutieră în planificarea și exploatarea terenurilor, dar și a transportului;
– Îmbunătățirea caracteristicilor de siguranță ale vehiculelor,
– Îmbunătățirea îngrijirii post-accident pentru victimele accidentelor rutiere;
– Stabilirea și aplicarea legilor referitoare la riscurile-cheie din traficul rutier.
Ținem minte. Susținem. Acționăm pentru reducerea accidentelor rutiere.
Șefa secției Sănătatea nutrițională și a copiilor, trainer, nutriționistă, doctorandă în anul III la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
site: www.prosanatate.md
e-mail: maria-victoria.racu@ansp.gov.md
tel: 022574586, 079391280