Pentru a atrage cumpărătorii și a spori profiturile, industria alimentară inventează noi şi noi produse atractive, care sunt atât pe gustul consumatorilor adulţi, cât şi al celor mici. Însă puţini cunosc că, fiind consumate în exces sau de către persoane cu diverse probleme de sănătate, băuturile carbogazoase, de exemplu, pot avea efecte negative asupra sănătății, mai ales asupra sănătăţii copiilor.
Specialiștii estimează că tinerii se confruntă tot mai des cu o boală denumită NASH (boala ficatului gras sau, în termeni medicali specifici, steatohepatita nonalcoolică), considerată și netratabilă. Această boală este tăcută și se dezvoltă lent, fără niciun simptom, ceea ce provoacă o mare îngrijorare medicilor din Franța, care se confruntă cu o creștere continuă și drastică a numărului pacienților cu ficat gras. Grav este şi faptul că maladia afectează ficatul la fel de mult ca şi consumul excesiv de alcool.
Persoanele care beau mai mult de un suc acidulat pe zi vor avea neapărat probleme cu ficatul, fapt confirmat şi de rezultatele unui studiu realizat la Universitatea Tufts (Boston, USA) în iunie 2015.
Ce reprezintă steatohepatita nonalcoolică?
Ceea ce trebuie să se ştie în primul rând este faptul că grăsimile acumulate în ficat provoacă inflamarea lui, care lucru, mai devreme sau mai târziu, îl va afecta grav.
De asemenea, băuturile carbogazoase sunt una din principalele cauze ale obezității și dezvoltării cariilor dentare. Se estimează că un consum zilnic de băuturi carbogazoase induce creșterea în greutate a masei corporale cu 0,5 kg pe lună, iar consumul doar al unui pahar de aceste băuturi agreate de multă lume sporește riscul de supraponderabilitate și obezitate de 1,6 ori.
Prin creşterea masei corporale, băuturile carbogazoase afectează mecanismele de procesare a zahărului în sânge, facilitând dezvoltarea diabetului zaharat. Totodată, consumul permanent al acestor băuturi poate duce la ciroză hepatică.
Băuturile carbogazoase afectează smalţul dinţilor, sporind de două ori numărul cariilor dentare.
Nivelul acidității din băuturile carbogazoase poate diminua densitatea oaselor prin micșorarea conținutului de calciu, ceea ce grăbeşte dezvoltarea osteoporozei. Iar conținutul sporit de sodiu din aceste băuturi poate cauza copiilor calcifierea anormală a ţesutului osos.
În acelaşi timp, nivelul ridicat de zahăr din băuturile carbogazoase îndulcite poate provoca creşterea tensiunii arteriale și apariția arsurilor la stomac.
Rețineți! La nivel mondial, băuturile carbogazoase și alte băuturi din categoria celor dulci cauzează anual până la 184 mii de decese.
Ion NISTOR,
medic igienist, ANSP
Șefa secției Sănătatea nutrițională și a copiilor, trainer, nutriționistă, doctorandă în anul III la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
site: www.prosanatate.md
e-mail: maria-victoria.racu@ansp.gov.md
tel: 022574586, 079391280