Săptămâna globală de acțiuni în BNT

BNT tag en a
BNT tag en b
Această campanie este un produs al  NCD Alliance (Alianța BNT).
Materialele din această pagină sunt preluate și adaptate în limba română. Pozele din Ghidul de comunicare au fost schimbate cu cele care reflectă activitățile descrise, realizate în Republica Moldova.               

 

 

Bolile netransmisibile (BNT), cunoscute și sub denumirea de boli cronice, sunt boli ce nu pot fi transmise de la o persoană la alta și necesită îngrijire pe termen lung sau pe tot parcursul vieții.

logo-act_on_ncds-investment-en-gradient
Logo SGBNT_PNG

 

Săptămâna globală de acțiuni în BNT în anul 2022 își propune

să transmită

  • guvernelor,
  • donatorilor,
  • agențiilor internaționale și
  • sectorului privat

mesajul: Investește în BNT astăzi, ca să salvezi vieți și bani mâine.

 

Opt decese din zece (78%) sunt cauzate de bolile netransmisibile sau BNT, la nivel global.

În Republica Moldova nouă din zece decese (89%) sunt cauzate de BNT!

Acestea includ bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, hipertensiunea, cancerul, bolile respiratorii cronice, diabetul, bolile mintale și afecțiunile neurologice, bolile de rinichi cronice și altele.

Deși povara BNT este globală, totuși țările cu venituri mici și medii, precum este și Republica Moldova, sunt cele mai afectate. Țara noastră se clasifică printre țările cu cea mai înaltă rată a mortalității determinate de BNT din regiunea europeană. Circa 40% din totalul de decese înregistrate anual sunt premature (la vârsta aptă de muncă, 30- 69 ani). Acest lucru face ca BNT să fie mai mult decât o problemă de sănătate, aducând în prim-plan subiectul drepturilor omului și a echității disproporționate de bunăstare, în special pentru cele mai sărace și vulnerabile categorii de populație.

Înțelegerea poverii BNT de către toate sectoarele și accelerarea acțiunilor de prevenire a BNT ar însemna îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD), în special a celui ce ține de reducere cu o treime a mortalității premature cauzate de BNT (3.4) către anul 2030.

Republica Moldova este stat membru ONU, angajat în implementarea ODD, și deci, în oferirea accesului și acoperii universale cu servicii de sănătate și în asigurarea bunăstării pentru toți, pentru o lume mai prosperă, mai echitabilă și mai durabilă.

Care este impactul BNT asupra oamenilor, gospodăriilor și economiei?

BNT provoacă decese și dizabilități, ambele fiind o cauză și o consecință a sărăciei, și a distrugerii a milioane de familii în fiecare an.

Cheltuielile catastrofale de pe seama plăților din buzunar pentru tratamentul BNT împing aproximativ 100 de milioane de oameni din întreaga lume la sărăcie extremă în fiecare an. COVID-19 și măsurile de izolare au accentuat inechitățile și au creat noi vulnerabilități. Economiile naționale și globale sunt epuizate de costurile directe și indirecte determinate de BNT. Pierderile anuale din PIB variază de la 3,5% la 5,9%, iar suma plătită de țările dezvoltate între anii 2011 și 2025 se estimează la 7 trilioane de dolari americani (USD), echivalentul PIB-ului însumat al Franței, Spaniei și Germaniei din anul 2021.

În total, costurile pentru cele cinci BNT principale – bolile cardiovasculare (CVD), bolile respiratorii cronice, cancerul, diabetul și bolile mintale – au fost estimate la 47 de trilioane USD între anii 2011-2030 or la o medie de peste 2 trilioane de dolari pe an. Bilanțul inechitabil dintre taxa plătită pentru BNT și pierderile umane este un motiv suficient pentru o acțiune urgentă, iar impactul economic subliniază faptul că lumea, de acum încolo, nu își mai poate permite să neglijeze BNT. Costul inacțiunilor în BNT este cu mult mai mare decât investiția necesară în prevenirea lor.

De ce BNT sunt o investiție inteligentă?

Toate țările – și în special țările cu venituri mici și medii – pot realiza sau atinge ODD 3.4, salvând 39 de milioane de vieți până în anul 2030, prin introducerea unui pachet rentabil de intervenții în prevenirea și tratamentul BNT.

Aceste intervenții sunt fezabile, având un randament al investiției de 19 la unu (19:1). Concluzia este – guvernele pot obține recompense economice substanțiale, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, prin realizarea măsurilor îndrăznețe în prevenirea BNT și astfel asigurând sustenabilitatea financiară a sistemelor de sănătate naționale. Asta înseamnă că sănătatea trebuie să fie văzută ca o investiție inteligentă și pe termen lung, și nu ca o cheltuială inevitabilă.

Care sunt cele mai eficiente investiții în BNT?

Cele mai bune intervenții sau „best byes” ale OMS sunt printre cele mai cost-eficiente investiții în BNT. Acestea sunt accesibile pentru toate țările și garantează o rentabilitate mare de investiții, costificate în ani de bunăstare și bani economisiți.

Din toate seturile de intervenții în BNT, 16 măsuri se concentrează pe acțiuni de prevenire prin abordarea factorilor majori de risc (consumul de tutun, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică) și a managementului bolilor cardiovasculare, diabetului și cancerului de col uterin. Aceste intervenții necesită în medie – 0,84 USD suplimentar pe an/per persoană în țările cu venituri mici și medii și au un randament de 7 USD pentru fiecare dolar investit.

Un studiu economic al intervențiilor  „best byes” ale OMS a analizat un pachet mai larg de 21 de intervenții pentru prevenirea si tratamentul BNT care pot argumenta și structura strategiile naționale în BNT. Analiza a dezvăluit că aproape toate țările pot atinge ODD 3.4 până în anul 2030 prin implementarea pachetelor adaptate la nivel național. Implementarea acestor intervenții va necesita o sumă suplimentară de 18 miliarde de USD anual în perioada anilor 2023–30, estimând prevenirea a 39 de milioane de decese în țările cu venituri mici și medii și generând un beneficiu mediu net economic de 2,7 trilioane de dolari sau 390 de dolari pe cap de locuitor. Beneficiile economice ale acestui pachet depășesc costurile randamentului de 19:1.

POSTERUL ALĂTURAT ESTE UN MATERIAL AL ALIANȚEI GLOBALE ÎN BNT

https://ncdalliance.org/

Care este decalajul de investiții în BNT?

BNT sunt cele mai subfinanțate în sănătatea globală, deși sunt asociate cu miliardele de oameni afectați.

În ciuda numărului catastrofal și în creștere afectați de BNT, proporția finanțării din totalul Asistenței pentru Dezvoltare pentru Sănătate (DAH) dedicat BNT a rămas, de asemenea, inacceptabil de mică în ultimii 30 de ani – două treimi sunt alocate pentru bolile transmisibile sau infecțioase și un sfert pentru sănătatea mamei și a copilului. În schimb, fondurile alocate în mod specific pentru BNT au rămas în intervalul de doar 0,6%-1,6% din total DAH. Din proporția DAH alocată BNT, doar o zecime merge direct către BNT (și traumatisme). În mod similar, finanțarea globală reprezentată prin ani de viață cu dizabilitate (DALY) în BNT constituie 0,64 USD, în timp ce atinge sume de 194 USD, 53 USD, 42 USD și 65 USD per DALY pentru HIV, malarie, TBC, și respectiv sănătatea mamei, nou-născutului și copilului.

Există o discordanță mare între nevoile de asistență medicală, drepturile persoanelor care trăiesc cu BNT și resursele alocate, în special în țările cu venituri mici și medii. Crearea conexiunilor de reducere a decalajului privind investițiile în BNT este o oportunitate cu potențial mare la nivel global, pentru a salva vieți și a îmbunătăți calitatea vieții, către anul 2030.

Ce au investițiile în BNT cu pandemia de COVID-19?

Lipsa investițiilor în prevenirea și tratamentul BNT de-a lungul anilor a amplificat bilanțul pandemiei de COVID-19: 1,7 miliarde de oameni, echivalentul a 22% din populația globală, trăiesc cu cel puțin o boală netransmisibilă, ceea ce crește riscul de COVID-19 sever, iar 60-90% din decesele de COVID-19 au fost înregistrate la persoanele care trăiau cu una sau mai multe BNT (cel mai adesea hipertensiune, boli cardiovasculare, diabet, boli de rinichi sau obezitate).

Investiția în BNT este, prin urmare, o investiție în capacitatea de pregătire și răspuns la epidemii și în securitatea sănătății.

BNT reprezintă o pandemie în sine, dar în combinație cu un focar de boală infecțioasă are efecte devastatoare pentru sistemele de sănătate și comunități. Pandemia de COVID-19 a revelat că prevenirea, screening-ul, diagnosticul și tratamentul BNT sunt indispensabile pentru pregătirea sistemelor de sănătate și reziliența populației. Lumea nu va fi pregătită pentru viitoarele amenințări în sănătate și nici nu își va respecta angajamentele globale de realizare a UHC, atâta timp cât oamenii chiar și cu cel mai mic risc în BNT vor continua să rămână în afara asistenței. De fapt, investițiile în BNT trebuie să fie o parte integră a planurilor naționale de pregătire și răspuns la o eventuală pandemie și o prioritate pentru fondurile internaționale de dezvoltare a instrumentelor și fondurilor necesare în BNT.

BNT tag ro b
BNT tag ro a

Pagina va fi completată cu activități care vor fi realizate pe parcursul Săptămânii globale în BNT, 5-11septembrie 2022. URMĂREȘTE-NE și #AcționeazăÎnBNT

A fost lansată Săptămâna de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile

post-img
Republica Moldova va participa
la Săptămâna globală de acțiuni
pentru prevenirea bolilor
netransmisibile. În perioada
5-11 septembrie, vor fi
organizate la nivel național
acțiuni de mobilizare comunitară și de sensibilizare
a societății privind povara bolilor netransmisibile (BNT).

R. Moldova se alătură campaniei Săptămâna globală de acțiuni în BNT cu genericul „Investiți pentru a proteja!”. Centrele de sănătate publică ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, instituțiile medico-sanitare publice republicane, raionale, municipale și comunitare vor organiza activități de sensibilizare  a populației privind importanța prevenirii factorilor de risc comportamentali și activități de screening al tensiunii arteriale și glicemiei.

Totodată, cu suportul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției în 16 comunități din opt raioane vor fi organizate acțiuni de mobilizare comunitară, ce includ lansări de programe de autoîngrijire a bolilor cronice, organizarea spațiilor de agrement și activitate fizică la nivel comunitar, a festivalurilor gastronomice.

„Bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, hipertensiunea, cancerul, bolile respiratorii cronice, diabetul, bolile mintale și afecțiunile neurologice, bolile de rinichi cronice și altele sunt doar o parte din BNT. La nivel global opt din zece decese (78%) sunt cauzate de BNT. În Republica Moldova, nouă decese din zece (89%) sunt provocate de BNT”, arată un comunicat al programului Viaţă sănătoasă.

Săptămâna globală de acțiuni în BNT este o campanie inițiată pentru a crește gradul de conștientizare de către societate a nevoii de a da prioritate urgentă finanțării prevenirii și controlului BNT și de a construi sisteme de sănătate reziliente care să nu lase pe nimeni fără asistența necesară. Campania este organizată la nivel global al cincilea an consecutiv de NCD Alliance (Alianța BNT).

https://tvrmoldova.md/article/a30816bd20c7b89b/a-fost-lansata-saptamana-de-actiuni-pentru-prevenirea-bolilor-netransmisibile.html

SĂNĂTATE CĂUŞENI:

A început Săptămâna de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile

5 septembrie 2022

52 Citire: 3 minute

A început Săptămâna globală de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile. Din 5 până în 11 septembrie vor fi organizate la nivel național acțiuni de mobilizare comunitară și de sensibilizare a societății privind povara bolilor netransmisibile (BNT).

Bolile netransmisibile fac cele mai multe decese în regiunea europeană a OMS și în Republica Moldova. Nouă din zece moldoveni mor din cauza bolilor netransmisibile. Bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, hipertensiunea, cancerul, bolile respiratorii cronice, diabetul, bolile mintale și afecțiunile neurologice, bolile de rinichi cronice și altele sunt doar o parte din BNT. La nivel global opt din zece decese (78%) sunt cauzate de BNT. În Republica Moldova, nouă decese din zece (89%) sunt provocate de BNT!

Dacă nu se vor întreprinde acțiuni de redresare a situației, către anul 2030, se estimează o creștere a deceselor până la 53 de milioane față de 41 de milioane de decese anuale care sunt în prezent.

Povara BNT este globală, cu toate astea, țările cu venituri mici și medii precum e și Republica Moldova sunt cele mai afectate. Țara noastră se clasifică printre țările cu cea mai înaltă rată a mortalității determinate de BNT din regiunea europeană a OMS, cea mai afectată la nivel global de BNT (86% de decese).

În anul 2021, în țara noastră, BNT prevalează în structura mortalității înregistrate. Cele mai multe decese sunt provocate de: bolile aparatului circulator (56,5%), cancere (14,8%), bolile cronice ale aparatului digestiv (7,7%), bolile cronice ale aparatului respirator (4,0%), diabetul zaharat (1,2%).

COVID-19 a scos în evidență și mai mult importanța investițiilor în prevenirea și tratamentul BNT, având în vedere, că peste 90% din persoanele decedate de infecția SARS–CoV-2 au avut una sau mai multe boli cornice concomitente. Prin urmare, investiția în BNT este o investiție în capacitatea de pregătire și de răspuns la epidemii și, respectiv,  în securitatea sănătății.

Cele mai cost-eficiente investiții în BNT sunt așa numitele „best byes” ale OMS care sunt argumentate de faptul că 80% din BNT pot fi prevenite.

Milioane de vieți pot fi salvate prin reducerea factorilor de risc și prin crearea unor medii ce promovează sănătatea. Adoptarea alimentației sănătoase, începând cu reducerea consumului de sare, zahăr și grăsimi-trans; renunțarea la consumul de tutun; reducerea consumului de alcool; practicarea regulată a activității fizice și îmbunătățirea calității aerului sunt doar câteva dintre intervențiile „best byes” în BNT. Aceste intervenții necesită în medie – 0,84 USD suplimentar pe an/per persoană în țările cu venituri mici și medii și au un randament de 7 USD pentru fiecare dolar investit.

Republica Moldova se alătură campaniei Săptămâna globală de acțiuni în BNT cu genericul „Investiți pentru a proteja!”. Centrele de sănătate publică ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, instituțiile medico-sanitare publice republicane, raionale, municipale și comunitare vor organiza activități de sensibilizare  a populației privind importunata prevenirii factorilor de risc comportamentali și activități de screening a tensiunii arteriale și a glicemiei.

Totodată, cu suportul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției în 16 comunități din 8 raioane vor fi organizate acțiuni de mobilizare comunitară, ce includ lansări de programe de autoîngrijire a bolilor cronice, organizarea spațiilor de agrement și activitate fizică la nivel comunitar, a festivalurilor gastronomice.

Săptămâna globală de acțiuni în BNT este o campanie creată pentru a crește gradul de conștientizare de către societate a nevoii de a da prioritate urgentă finanțării prevenirii și controlului BNT și de a construi sisteme de sănătate reziliente care să nu lase pe nimeni fără asistența necesară.

Campania este organizată la nivel global al cincilea an consecutiv de NCD Alliance (Alianța BNT).

Lilia Grubîi 

–––––––––
Citește mai mult: https://www.studio-l.online/cum-traim/sanatate-causeni-inceput-saptamana-de-actiuni-pentru-prevenirea-bolilor-netransmisibile-foto/?fbclid=IwAR3yPfL1ESP4y0duGMZTskMlzv0B2Cwv_0OTXnH6SjwdcWiTG-v69cvvVus

Oamenii din Pitușca își schimbă comportamentul alimentar

 

La Pitușca, raionul Călărași este în plină desfășurare un proiect pentru dezvoltarea comunității sănătoase susținut de coaliția dintre societatea civilă și autoritatea publică locală.

Recent, în cadrul proiectului comunitar „Sănătatea are prioritate” s-a desfășurat un atelier gastronomic dedicat combinării corecte a produselor alimentare pentru o masă sănătoasă. Organizatorii și-au propus să contribuie astfel la reducerea factorului de risc al alimentației nesănătoase care contribuie în mare măsură la apariția și dezvoltarea hipertensiunii și diabetului zaharat de tip 2, specific pentru adulții din sat.

La eveniment a fost invitată nutriționista Lilia Rață din Călărași, care le-a oferit pitușcănenilor combinațiile optime între produsele alimentare pentru o alimentație sănătoasă. De meționat este faptul că cei douăzeci de participanți la atelier fac parte din grupul de risc pentru diabetul zaharat.

„Am primit sfaturi prețioase și modele de meniuri sănătoase adaptate la buzunarul meu, pentru ca să pot începe să îmi schimb comportamentul alimentar, începând chiar de azi.”, spune impresionat unul dintre participanții atelierului de la Pitușca.

Schimbarea comportamentului alimentar este unul din elementele care contribuie la reducerea riscurilor pentru apariția și dezvoltarea bolilor netransmisibile, în special diabetul și hipertensiunea, boli care merg mână în mână și sunt responsabile de 9 din 10 decese în țara noastră. Alimentația nesănătoasă este cauza numărul 2 în lume, dar și la Călărași, de apariție și dezvoltare a bolilor cronice.

„O comunitate sănătoasă înseamnă oameni care se alimentează sănătos”, explică Lilia Rață, cea care a furnizat atelierul gastronomic.

„Noi ne-am angajat în cadrul proiectului să contribuim la promovarea modului de viață sănătos a pitușcănenilor. Vrem să ne ajutăm unii pe alții să prevenim apariția bolilor cronice, precum: hipertensiunea, bolile aparatului circulator și diabetul zaharat ”, ne-a povestit Iulia Lozinschi, coordonatoarea proiectului „Sănătatea are prioritate” de la Pitușca. Ea spune că sătenii sunt bucuroși să participe în activități și sunt dornici să facă schimbări palpabile pentru sănătatea lor și a comunității.

Conceptul ”Comunitate Sănătoasă” recunoaște factorii de risc și determinanți ai sănătății, dar și implicarea localnicilor în luarea deciziilor pentru sănătatea lor și a comunităților. Este un concept al Organizației Mondiale a Sănătății care a început să fie aplicat în Republica Moldova, din anul 2019. Până în prezent au fost dezvoltate 40 de comunități sănătoase în 20 de raioane-pilot, sprijinite de Proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.

Proiectul comunitar „Sănătatea-Bogăția omului” de la Pitușca este facilitat de Proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” și susținut financiar de Guvernul Elveției.

Doina Harea