Săptămână Globală a Securității Rutiere a Organizației Națiunilor Unite (ONU) este un eveniment anual organizat în luna mai pentru a spori gradul de conștientizare cu privire la siguranța rutieră și la importanța luării de măsuri pentru prevenirea accidentelor.
Săptămâna este organizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și comisiile regionale ale ONU și susținută de o gamă largă de parteneri, inclusiv guverne, ONG-uri, întreprinderi și persoane fizice.
Tema este transportul durabil și, în special, necesitatea guvernelor de a facilita trecerea la mersul pe jos, cu bicicleta și utilizarea transportului public. Siguranța rutieră este atât o condiție prealabilă pentru ca această schimbare să aibă loc, cât și un rezultat al acesteia. Sloganul este #RegândescMobilitatea.
Planul Global pentru Deceniul de Acțiune pentru Siguranța Rutieră 2021-2030 reflectă un obiectiv ambițios de reducere a deceselor și rănilor din traficul rutier cu 50% până în anul 2030. Totodată, acesta subliniază că acestea pot fi prevenite prin abordarea întregului sistem de transport, luând măsuri pentru asigurarea cu drumuri, vehicule și comportamente sigure, precum și îmbunătățirea îngrijirii de urgență.
Leziunile provocate de traficul rutier reprezintă o cauză principală de deces și invaliditate la nivel mondial. Aproximativ 1,3 milioane de oameni mor în fiecare an în urma accidentelor rutiere, iar până la 50 de milioane de persoane sunt rănite. Mai mult de jumătate din toate decesele cauzate de traficul rutier apar în rândul utilizatorilor vulnerabili ai drumului: pietoni, bicicliști și motocicliști.
Traumele cauzate de traficul rutier cauzează pierderi economice considerabile indivizilor, familiilor și națiunilor în ansamblu. Accidentele rutiere costă majoritatea țărilor 3% din produsul lor intern brut.
La nivelul UE, decesele rutiere în 2021 au crescut cu 5% față de anul precedent. Circa 52% dintre decesele rutiere au avut loc pe drumurile rurale, iar 40% în zonele urbane și 8% pe autostrăzi. Ocupanții mașinilor (șoferi și pasageri) au reprezentat 43% din toate decesele rutiere, în timp ce pietonii au reprezentat 20%, utilizatorii de vehicule cu două roți (motociclete și mopede) 18% și bicicliștii 10% din totalul deceselor.
În zonele urbane, în urma accidentelor din traficul rutier decedează 37 % pietoni, 18% utilizatorii de mașini cu două roți cu motor și 14% bicicliști.
Leziunile cauzate de traficul rutier reprezintă principala cauză de deces pentru copiii și adulții tineri cu vârsta cuprinsă între 5 și 29 de ani. Una din principala cauză de deces fiind neutilizarea sistemelor de siguranță (cuplarea centurii, scaunul auto, etc).
De la o vârstă fragedă, bărbații sunt mai susceptibili de a fi implicați în accidente rutiere decât femeile. Aproximativ trei sferturi (73%) din toate decesele din trafic rutier au loc în rândul bărbaților tineri sub vârsta de 25 de ani, care au șanse de aproape 3 ori mai mari de a muri într-un accident rutier decât femeile tinere.
În perioada anului 2022 în Republica Moldova au fost înregistrate 2312 accidente în traficul rutier, în care 217 persoane au decedat și 2586 au fost traumatizate. În accidentele rutiere au fost implicați 450 minori (16,05% din numărul total de victime), din ele 15 minori au decedat, 301 traumatizați ușor, 106 traumatizați grav, iar 28 nu au suferit careva traumatisme.
Cauzele principale a accidentelor rutiere rămân a fi viteza neadecvată vizibilității și condiţiile situației rutiere, constituind 29,80% din numărul total al accidentelor.
Totodată, din vina conducătorilor auto în stare de ebrietate s-au produs 299 accidente în traficul rutier în anul 2022, atestându-se descreștere cu -9,93% comparativ cu anul 2021, iar cele soldate cu consecințe ușoare și grave au crescut cu 10,23%, fiind înregistrate 140 cazuri, cu decesul a 24 persoane și 143 persoane traumatizate.
Recomandări pentru prevenirea accidentelor în traficul rutier:
- respectați viteza maximă admisă pe sectorul de drum pe care circulați;
- nu conduceți sub influența alcoolului și a altor substanțe psihoactive;
- utilizați casca de protecție pe motocicletă, a centurilor de siguranță și a scaunelor auto pentru copii;
- nu folosiți telefoanele mobile în timpul conducerii;
- conduceți cu prudență atunci când condițiile meteo sunt nefavorabile;
- traversați strada doar pe trecerile semnalizate;
- mențineți distanța suficientă în raport cu vehiculul din față;
- evitaţi efectuarea unor manevre riscante şi îndeosebi a depăşirilor neregulamentare;
- nu conduceți pe sens interzis;
- asigurați-vă că vehiculul dvs. este într-o stare tehnică sigură.
Săptămâna Globală a Securității Rutiere este o oportunitate de a crește gradul de conștientizare cu privire la pericolele traficului rutier și de a lua măsuri pentru a face drumurile cât mai sigure. Lucrând împreună, se poate salva vieți și îmbunătăți sănătatea și bunăstarea oamenilor din întreaga lume.
Vă invităm să marcația cea de-a 7 -a Săptămână Globală a Securității Rutiere a ONU, organizând evenimente și activități și partajând mesaje și materiale pe rețelele sociale cu hashtag-urile:
- #RegândescMobilitatea
- #StradăPentruViață
- #SiguranțaRutieră
- Medic igienist, specialist în promovarea sănătății, la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- e-mail: liliana.arnaut@ansp.gov.md
- tel: 022574700, 068369979