
Cancerul este o boală în care celulele organismului cresc în mod necontrolat, formând o tumoră care se poate răspândi în diferite părți ale corpului. Fiind o cauză principală de deces în Uniunea Europeană, cel mai adesea diagnosticat la vârste medii și înaintate, dar modificările celulare care conduc la apariția cancerului încep mult mai devreme și, prin urmare, protecția este importantă la orice vârstă. Această boală este una dintre cele mai mari provocări ale medicinei moderne, iar tratamentele actuale – cum ar fi chimioterapia, radioterapia și intervențiile chirurgicale – sunt esențiale pentru controlul și tratarea bolii. Totuși, alimentația joacă un rol la fel de important în sprijinul procesului de vindecare și al calității vieții pacienților. O dietă corectă poate influența evoluția bolii, poate ameliora efectele secundare ale tratamentului și poate sprijini întregul organism.
Există o dietă specifică anti-cancer?
Dieta (alimentația) sănătoasă, care contribuie la prevenirea cancerului, este similară celei recomandate pentru reducerea riscului de apariție a altor boli cronice precum diabetul și afecțiunile cardiace. Singura diferență specifică este că, pentru reducerea riscului de cancer intestinal, este recomandată evitarea consumului de carne procesată și limitarea consumului de carne roșie. Unele studii au asociat acești factori cu afecțiunile cardiace, dar dovezile nu sunt la fel de solide precum în cazul cancerului intestinal. Prin urmare, dieta recomandată mai sus este utilă nu numai pentru reducerea riscului de cancer, ci și pentru reducerea riscului de apariție a altor boli. Nu există dovezi solide că anumite produse alimentare (uneori denumite înșelător „superalimente”) pot reduce singure riscul apariției cancerului sau a altor boli cronice.
Ce înseamnă o alimentație sănătoasă?
O alimentație sănătoasă se bazează pe consumul unor alimente variate și în cantități adecvate, care oferă toate caloriile (energia) și nutrienții necesari pentru a satisface nevoile specifice ale organismului. Aceasta îi va permite organismului să crească și să se dezvolte normal în copilărie și să își mențină funcționarea normală la vârsta adultă, astfel încât să ajungă la o vârstă înaintată cu cât mai puține boli și dizabilități.
Cantitățile adecvate vor fi diferite de la o persoană la alta în funcție de vârstă, de statură și de stilul de viață. În timp ce unele persoane, cum ar fi sportivii sau persoanele care suferă de anumite afecțiuni medicale, vor avea nevoi neobișnuite, pentru majoritatea persoanelor echilibrul alimentar optim este destul de asemănător.
O alimentație sănătoasă include alimente vegetale (legume și fructe din abundență), unele leguminoase precum fasolea și mazărea, pâine din cereale integrale și alte alimente care conțin amidon precum pastele și orezul. De asemenea, pot fi incluse cantități mici de carne, pasăre sau pește și produse lactate cu conținut redus de grăsime sau alternative vegetariene. Este important ca o alimentație sănătoasă, să includă în cantități mici și alte alimente precum uleiurile vegetale (de exemplu, uleiul de măsline și de rapiță), fructe cu coajă și semințe. Dacă este cazul, se va adăuga puțină sare. Pentru a evita creșterea în greutate, alimentele cu un conținut caloric mare, cum ar fi produsele de cofetărie, prăjiturile și gustările, nu trebuie consumate prea des sau în cantități mari. Pentru prevenirea cancerului este recomandat să nu consumați alcool deloc. Produsele comerciale ultraprocesate, cu conținut sporit de grăsimi animale și zaharuri (precum produsele de tip ,,fast food” și băuturile dulci) trebuie evitate pe cât posibil.
Ce alimente și substanțe nutritive influențează riscul de cancer?
Cel mai important mesaj nutrițional pentru prevenirea cancerului este: „Mâncați o cantitate adecvată de alimente pentru a evita creșterea în greutate”. Consumul echilibrat de alimente poate contribui la realizarea acestui obiectiv. Există tot mai multe dovezi că un aport mai mare de acizi grași polinesaturați omega-3 (conținut mare la peștele gras) și evitarea consumului de băuturi dulci pot fi benefice în ceea ce privește micșorarea riscului de cancer.
Dieta mediteraneană ar putea contribui semnificativ la prelungirea vieții supraviețuitorilor cancerului, conform unui nou studiu desfășurat pe o perioadă de 13 ani cu 804 participanți, publicat în JACC CardioOncology. Cercetătorii au descoperit că acest tip de alimentație, pe bază de pește, ulei de măsline și legume, susține longevitatea și reduce riscul de mortalitate cardiovasculară la pacienții oncologici. Cercetarea a scos la iveală că stilul de alimentație mediteranean influențează mecanismele moleculare pe care le au în comun multe boli cronice, inclusiv cancerul și afecțiunile cardiovasculare, îmbunătățind astfel starea generală de sănătate a supraviețuitorilor cancerului.
Dieta mediteraneană, datorită conținutul său bogat în antioxidanți, contribuie la reducerea stresului oxidativ și a inflamației în organism, factori cheie în dezvoltarea și progresia cancerului și a bolilor cardiovasculare. De asemenea, acest tip de alimentație este recunoscut pentru capacitatea sa de a îmbunătăți sănătatea metabolică și de a reduce riscul de boli cronice, inclusiv diabetul și hipertensiunea arterială.
Alexandra Filingeri, dietician și doctor în nutriție clinică, a menționat, potrivit aceleiași surse că, deși o alimentație de tip mediteranean poate fi benefică, dieta personalizată este esențială pentru această categorie de pacienți. Specialista a menționat că nu există un plan alimentar specific pentru pacienții cu diagnostic de cancer și că cele mai bune practici includ satisfacerea nevoilor energetice specifice ale pacientului în timp ce oferă o varietate echilibrată de nutrienți. Filingeri a concluzionat că, dincolo de nutriția esențială, recomandările dietetice personalizate care iau în considerare preferințele pacientului, contextul cultural și statutul socio-economic sunt extrem de importante pentru rezultate optime.
Concluzie
Alimentația în cazul pacienților cu cancer este un aspect important care merită atenție. O abordare personalizată, bazată pe nevoile individuale ale pacienților și pe tipul de cancer, poate face o diferență semnificativă în succesul tratamentului și în calitatea vieții. Este esențial ca pacienții să colaboreze cu medicii și nutriționiștii pentru a dezvolta un plan alimentar care să susțină atât fizicul, cât și psihicul în această luptă.
Promovând o alimentație sănătoasă și echilibrată, pacienții pot să-și întărească organismul, să-și îmbunătățească starea de sănătate și să se echipeze mai bine pentru a face față provocărilor asociate cu cancerul.
- Medic igienist, specialistă în promovarea sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- site: www.prosanatate.md
- e-mail: lilia.plamadeala@ansp.gov.md
- tel: 022574573, 060167771