Retinopatia diabetică: ce este, cum poate fi prevenită și tratată

Retinopatia diabetică este o complicație ce apare la persoanele care suferă de diabet zaharat și este cauzată de afectarea vaselor de la nivelul retinei, fenomen care poate provoca pierderea vederii și orbire. Afecțiunea se poate dezvolta atât la persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 1, cât și la cei cu diabet zaharat de tip 2. Cu cât glicemia în diabet este mai puțin controlată, cu atât este mai probabil să se dezvolte această complicație oculară.

Retinopatia diabetică evoluează în două stadii:

  1. Retinopatia diabetică neproliferativă este stadiul incipient al bolii în care simptomele vor fi ușoare sau inexistente. Vasele de sânge din retină sunt slăbite. Micile inflamații ale vaselor de sânge, numite micro anevrisme, pot determina scurgerea lichidul în retină. Această scurgere poate duce la umflarea maculei.
  2. Retinopatia diabetică proliferativă este forma mai avansată a bolii. La această etapă problemele de circulație privează retina de oxigen. Drept rezultat, vase noi de sânge pot începe să crească în retină și în corpul vitros, iar drept rezultat fluidul asemănător unui gel va umple partea din spate a ochiului. Noile vase de sânge se scurg în corpul vitros, întunecând vederea.

Alte complicații ale retinopatiei proliferative este detașarea retinei din cauza formării țesutului cicatricial și dezvoltarea glaucomului. Glaucomul este o boală oculară în care există leziuni progresive ale nervului optic.

Important: Dacă rămâne netratată, retinopatia diabetică proliferativă poate provoca pierderea severă a vederii și chiar orbirea.

Care sunt simptomele retinopatiei diabetice?

Puteți avea retinopatie diabetică și să nu știți despre asta. Acest lucru este cauzat de  faptul că adesea aceasta nu manifestă simptome în stadiile incipiente. Pe măsură ce retinopatia diabetică se agravează, veți observa simptome precum:

Important: Simptomele retinopatiei diabetice afectează de obicei ambii ochi.

Cum poate fi tratată retinopatia diabetică?

Tratamentul pentru retinopatia diabetică poate încetini sau preveni pierderea vederii. Cel mai bine este să începeți tratamentul cât mai curând posibil. Menținerea zahărului din sânge și a tensiunii arteriale sub control vă poate ajuta. O dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate sunt utile drept parte componentă a gestionării diabetului.

Alte tratamente includ:

  • tratament cu laser pentru a sigila vasele de sânge scurse și pentru a opri creșterea vaselor de sânge anormale;
  • intervenție chirurgicală (vitrectomia);
  • medicamente care pot reduce inflamația retinei.

Deoarece depistarea precoce este importantă, toți pacienții cu diabet zaharat ar trebui să treacă anual un examen oftalmologic detaliat. Pacientele gravide cu diabet zaharat trebuie să fie examinate în fiecare trimestru de sarcină. Simptomele vederii (de exemplu: vedere încețoșată) sunt indicații absolute pentru un consult oftalmologic.

Cum puteți reduce riscul apariției retinopatiei diabetice?

  • Evitați consumul de alcool și fumatul;
  • Adoptați un regim alimentar sănătos;
  • Controlați nivelul zahărului din sânge;
  • Faceți exerciții fizice regulate;
  • Consultați oftalmologul anual;
  • Mențineți tensiunea arterială și colesterolul într-un interval sănătos;
  • Luați medicamente cum v-a prescris medicul Dvs.

Aveți grijă de sănătatea Dvs.!