Refluxul Gastroesofagian: Simptome, Factori de Risc și Recomandări Alimentare

Refluxul gastroesofagian este un proces normal, fiziologic care constă în deplasarea retrogradă, fără efort, a conținutului gastric către esofag. Refluxul gastroesofagian apare de mai multe ori pe zi, în special după mese voluminoase, fără să producă simptome sau leziuni ale mucoasei esofagiene.

Boala de reflux gastroesofagian apare atunci când cantitatea de conținut gastric care trece în esofag este peste limitele normale, determinând apariția simptomelor, asociate sau nu cu leziuni ale mucoasei esofagiene (ex. esofagita).

Simptomele bolii de reflux gastro esofagian sunt de obicei tipice, manifestându-se prin regurgitaţii acide sau pirozis cu caracter continuu sau discontinuu. Simptomele pot fi ocazionale, dar uneori permanente. Durerea retrosternală, disfagia sau odinofagia sunt destul de rare. Mai rar, în formele atipice, simptomele pot mima o patologie cardiacă cu durere de tip anginos sau declanşarea unor crize astmatice. Se mai întâlnește și simptome respiratorii (sufocare, dispnee nocturnă, crize de astm) sau ORL (laringita, parestezii faringiene, disfonie).

Printre factorii de risc ai bolii de reflux gastroesofagian se numără:

  • Consumul de alcool;
  • Obezitatea;
  • Sarcina;
  • Fumatul;
  • Consumul unor alimente precum: citrice, roșiile și sosurile ce conțin roșii, ciocolata, băuturi ce conțin cofeină, produsele alimentare grase, ceapa și usturoiul, ardeiul iute, menta și aromele mentolate, produsele picante, etc.;
  • Administrarea unor medicamente;
  • Vârsta (40+);
  • Hernia hiatală.

Alimentația corespunzătoare este cheia gestionării bolii de reflux gastroesofagian și să reduceți riscul de leziuni esofagiene. Dacă aveți esofagită erozivă, este posibil să fi auzit că ceea ce mâncați poate agrava inflamația. Iată căteva alimente care este recomandat de evitat din alimentația dvs.

Alimente acide

Stomacul produce acid pentru a descompune alimentele, astfel încât corpul să poată absorbi nutrienții. Dar acidul care își găsește drumul în esofag poate provoca răni și inflamații. Alimentele acide pot irita direct mucoasa esofagului. Acest lucru vă poate agrava simptomele de reflux și poate provoca leziuni suplimentare ale mucoasei esofagului. 

Evitați următoarele alimente acide:

  • Citrice: portocale, lămâi, lime și grapefruit, precum și sucurile acestora;
  • Roșiile și produse pe bază de roșii: ketchup și salsa;
  • Brânzeturi acide: parmezan și brânză cheddar; 
  • Condimente acide: oțet, muștar, sos barbeque și sos de soia;
  • Murături.

Cofeina

Băutura cu cofeină reprezintă alimentul declanșator ar arsurilor la stomac și reflux. Cofeina relaxează sfincterul esofagian inferior (mușchiul care separă stomacul de esofag). Un sfincter esofagian relaxat permite acidului să evadeze din stomac și să treacă în esofag, provocând inflamație și leziuni. 

Este posibil să nu fie nevoie să eliminați complet cofeina din alimentație, uneori, doar reducerea cantității poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Reduceți consumul băuturilor ce conțin cofeină, cum ar fi: cafea, ceai cu gheață și fierbinte, băuturi energizante, etc.

Nu uitați să fiți cu ochii pe câtă cofeină mâncați. Ciocolata poate conține niveluri ridicate de cofeină, în special ciocolată neagră și neîndulcită. Cofeina este adăugată în unele gustări și gume de mestecat, precum și în unele medicamente, cum ar fi analgezicele. 

Băuturi carbogazoase

Băuturi carbogazoase conțin dioxid de carbon dizolvat, nimerînd în stomac, face ca acesta să se extindă temporar. Acest lucru pune presiune asupra sfincterului esofagian inferior, făcând-ul să se deschidă, permițând acidului să scape. Unii oameni observă că simptomele lor de reflux se agravează imediat după ce au băut o băutură carbogazoasă. Se recomandă să evitați acest tip de băutură, în special: băuturi carbogazoase energizante, apa tonică, apa dulce carbogazoasă, bere, apele spumante, șampania și vinul spumant, etc.

Rețineți! Unele băuturi carbogazoase conțin alcool și/sau cofeină. Atât alcoolul, cât și cofeina pot agrava simptomele de reflux și, prin urmare, pot agrava esofagita erozivă.

Alcool

Alcoolul poate deteriora direct mucoasa esofagului. De asemenea, poate determina relaxarea sfincterului esofagian inferior și astfel are loc deplasarea acidului în esofag. Reducerea consumului de alcool poate reduce simptomele de reflux. Și vă poate îmbunătăți starea generală.

Alimente bogate în grăsimi

Alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi pot relaxa sfincterul esofagian inferior. De asemenea încetinesc timpul de golire al stomacului, astfel încât stomacul rămâne mărit pentru perioade mai lungi de timp. Un stomac întins exercită o presiune crescută și asupra sfincterului esofagian inferior. Reprezentanții  principali a acestui grup sunt produsele prăjite. Alte alimente care pot declanșa simptome de reflux includ: carnea procesată, slănina, chipsuri de cartofi și alte gustări prăjite, pizza, etc.

Mâncăruri picante

Alimentele picante au un nivel ridicat de capsaicină, un compus natural din plante. Capsaicina încetinește timpul de golire a stomacului și poate irita mucoasa esofagului. Alimentele picante conțin adesea usturoi și ceapă, care pot relaxa sfincterul esofagian inferior. Uneori, alimentele picante sunt și prăjite, ceea ce dublează riscul de a declanșa simptomele de reflux. Dacă observați că simptomele dumneavoastră se agravează după ce ați consumat alimente picante, asigurați-vă că evitați condimentele precum: usturoi, ceapa, ardei iute,etc.

Alimente tari

Alimentele dure nu vă vor agrava simptomele de reflux. Dar alimentele cu margini ascuțite sau dure pot să fie greu de consumat atunci când aveți esofagită erozivă. De fapt, consumul de alimente tari poate fi de-a dreptul dureros. Ar fi bine să evitați: nucile și semințele, legumele crude, fructele uscate, popcorn, chipsuri, biscuiți, cereale, etc.

Recomandări cheie:

  • Mâncați 5 până la 6 mese mici pe zi în loc de 3 mese mari. Nu vă supraalimentați;
  • Acordați timp suplimentar pentru mese. Mestecarea și înghițirea fiecărei mușcături va dura mai mult timp decât ați fi obișnuit;
  • Luați o înghițitură de lichid înainte și după fiecare înghițitură de mâncare solidă;
  • Optați pentru alimentele care sunt mai ușor de înghițit, inclusiv alimente moi, umede și lichide;
  • Evitați produsele și lichidele fierbinți sau prea reci;
  • Alegeți alimente bogate în proteine și calorii;
  • Alegeți să gătiți produsele alimentare prin fierbere, coacere sau la aburi
  • Modificați textura sau consistența alimentelor (pisare, zdrobire, fărâmițare, etc.);
  • Evitați produsele acide, alcoolul, cofeina, produsele grase, băuturi carbogazoase, produse procesate și picante;
  • Nu dormiți pe burtă! Dormiți pe partea stângă cu capul ridicat;
  • Mențineți o greutate corporală sănătoasă;
  • Nu stați aplecat cu fața în jos și nu practicați exerciții fizice care provoacă creșterea presiunii abdominale;
  • Administrați tratamentul pentru refluxul gastroesofagian exact cum a fost prescris de medicul specialist.