Reducerea consumului de sare și eradicarea tulburărilor prin deficit de iod în Republica Moldova

     În scopul consolidării măsurilor de prevenire a deficitului de iod și de reducere a consumului de sare în rândul populației, cadrul normativ existent în domeniul sării alimentare a fost ajustat la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF, precum și la progresele de ordin tehnologic din industria alimentară.

    Controlul asupra executării prezentei hotărâri este în sarcina Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

O scurtă prezentare a noilor prevederi:

 1. Reambalarea sării alimentare iodate – permisă

     Definiția actualizată privind ,,reambalarea sării alimentare iodate’’, cuprinde următorul conținut: „reambalarea sării alimentare iodate se face prin transferul sării alimentare iodate dintr-un ambalaj  cu volumul mai mare într-un ambalaj cu volum mai mic, în condițiile controlate pentru a menține calitatea și siguranța produsului, în așa mod încât conținutul ambalajului să nu poată fi modificat sau să suporte o modificare”.

      Pentru a evita pierderea iodului, sarea alimentară iodată se ambalează/reambalează în ambalaje care mențin calitatea sării și concentrația de iod stabilită de producător pe durata termenului de valabilitate. Nu se admite ambalarea/reambalarea sării alimentare în ambalaje utilizate anterior pentru produse nealimentare.

     Se permite reambalarea sării alimentare iodate pentru operatorii din domeniul alimentar înregistrați oficial în domeniul siguranței alimentelor, conform art. 23din Legea nr. 50/2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate și de bunăstare a animalelor. La cererea de înregistrare oficială în domeniul siguranței alimentelor, operatorul va anexa avizul sanitar (autorizarea) eliberat în conformitate cu prevederile art. 25 lit. f) din Legea nr. 306/2018 privind siguranța alimentelor.

    Reambalarea sării alimentare iodate se efectuează doar în secții de ambalare amenajate în acest scop, cu respectarea condițiilor tehnice și metrologice, conform prevederilor Regulamentului general de metrologie legală referitor la preambalarea, în funcție de masă sau volum, a anumitor preambalate, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 907/2014, după obținerea înregistrării la Institutul Național de Metrologie, în baza cerințelor art. 15 alin. (8) din Legea metrologiei nr. 19/2016.

  Important! Reambalarea/ambalarea sării iodate nu se permite în unitățile comerciale cu profil alimentar.

2.  Sporirea cantității de iod din sarea alimentară

      Pentru aportul alimentar suficient de iod a fost sporită cantitatea acestuia în sarea destinată comercializării sau utilizării în industria alimentară. Respectiv, un kilogram de sare va trebui să conțină de la 25 până la 40 de mg de iod. 

Menționăm că iodul ocupă un loc special în asigurarea funcțiilor vitale ale corpului uman, importanța și indispensabilitatea deosebită a iodului constă în formarea hormonilor glandei tiroide, fiind componenta lor structurală. Hormonii tiroidieni sunt tiroxina (T4) și triiodotironina (T3). Aceștia reglează multe reacții biochimice importante pentru organismul uman, inclusiv sinteza proteinelor și activitatea enzimatică și sunt factori determinanți ai activității metabolice – activitatea chimică prin care celulele transformă substanțele nutritive în energie. Totodată, hormonii tiroidieni sunt necesari pentru dezvoltarea adecvată a scheletului și a sistemului nervos central la făt și sugar. Cea mai importantă și accesibilă sursă de iod este reprezentată de sarea iodată (reprezintă, de fapt, sarea de bucătărie suplimentată cu iod). Alte produse bogate în iod sunt: fructele de mare și alte produse marine (pește cod, biban, egrafin, creveți, alge marine) și produsele vegetale cultivate pe soluri bogate în iod. Cantități suficiente de iod sunt și în produsele lactate și ouă, mai ales dacă animalele sunt hrănite cu furaje bogate în iod.  

Important! Conținutul de iod în produsele alimentare se micșorează la păstrare și la prelucrarea culinară, în special termică. De exemplu, în urma tratamentului termic, pierderile de iod pot fi de 22-65%, iar la păstrarea cartofilor timp de 4-6 luni până la 50%. 

     În conformitate cu cele mai recente studii despre rolul iodului, experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în cooperare cu Consiliul internațional pentru controlul bolilor cu deficit de iod (ICCIDD) au aprobat oficial recomandările privind necesitatea zilnică de iod (tabelul 1). Academia Națională de Științe din SUA a elaborat, de asemenea, standardele respective.

Tabelul 1. Recomandări privind necesarul zilnic de iod  pentru organismul uman (μg/zi).

Ca minim necesar, OMS recomandă un aport de 1,7 μg de iod pe kg de greutate corporală pentru un adult. 

 3. Noi condiții privind utilizarea sării alimentare iodate în producerea alimentelor

    La fabricarea industrială a produselor alimentare, în special a pâinii și a produselor de panificație, precum și a celorlalte tipuri de produse alimentare pentru organizarea alimentației în instituțiile de învățământ general, instituțiile medico-sanitare, unitățile Armatei Naționale, instituțiile penitenciare, rezidențiale de îngrijire pe termen lung, centrele de plasament, centrele comunitare de reabilitare și aziluri se va utiliza doar sarea alimentară iodată, cu excepția produselor alimentare al căror proces tehnologic prevede conservarea sau maturarea.

    În scopul atingerii valorilor consumului de referință pentru iod (150 µg/zi) și sare alimentară (6 g/zi), conținutul de sare alimentară iodată în produsele de panificație, începând cu 1 iunie 2023, nu va depăși 1,5 g per 100 g produs, iar începând cu 1 iunie 2024 nu va depăși 1 g per 100 g produs.

Generalități despre consumul alimentar de sare:

     Sarea conține sodiu, care este un mineral important pentru organism, cu rolul de a menține echilibrul fluidelor în interiorul celulelor și de a contribui la funcționarea optimă a impulsurilor nervoase și musculare, precum și la asimilarea unor nutrienți din intestinul subțire de aceea nu trebuie exclusă total din alimentație.
  Consumul excesiv de sare favorizează creșterea tensiunii arteriale și apariția bolilor cardiovasculare.

Evitați consumul excesiv de sare, prin adoptarea unor comportamente sănătoase, iată câteva sfaturi utile:

  • Fiți precauți la consumul alimentelor procesate, conservate, a semifabricatelor congelate.
  • Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul sub 5 g de sare pe zi din toate sursele (sare de masă, adăugată la gătit sau în timpul mesei, dar și sare care se conține în alimentele cumpărate).
  • Acordați prioritate alimentelor cu conținut redus de sare.
  • Dacă ați ales să consumați produse conservate procurate de la magazin (legume, pește, carne) – citiți cu atenție eticheta și alegeți produsul cu conținut redus de sare și conservanți, după posibilitate clătiți conținutul pentru a spăla surplusul de sare. 
  • Evitați să adăugați sare în bucatele gătite și nu țineți solnița pe masă. 
  • Ca să micșorați necesitatea de sare și să îmbunătățiți gustul bucatelor, adăugați ierburi proaspete sau uscate cum ar fi: usturoiul, ceapa, sucul de lămâie, oțetul, boia dulce, hreanul, cimbrul, borşul.
  • Evitați consumul excesiv de adaosuri de tip ketchup, maioneză sau sosuri preparate industrial – acestea conțin în jur de 0,3 g de sare dar și 4 g zahăr în fiecare linguriță.
  • Cumpărați și folosiți la gătit doar sare iodată. Iodul din sare acoperă necesitățile nutriționale zilnice atât pentru adulți, cât și pentru copii. 
  • În Republica Moldova, pâinea fabricată industrial este încă o sursă bună de iod, așa cum aceasta este produsă cu adaos de sare iodată.

Monitorizarea utilizării sării alimentare iodate în rândul populației

     Conform domeniilor de competență prevăzute în Legea nr. 306/2018 privind siguranța alimentelor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică asigură supravegherea utilizării sării alimentare iodate de către diferite categorii de consumatori, inclusiv în instituțiile menționate mai sus. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor supraveghează comercializarea sării alimentare iodate plasate pe piață, inclusiv la nivel de operator care efectuează reambalarea, prin intermediul programelor de monitorizare și supraveghere de stat în domeniul siguranței alimentelor.

    Prelevarea probelor de sare alimentară iodată pentru analiză se efectuează prin metoda eșantionării aleatorii sau a eșantionării sistematice. O probă constituie volumul unui ambalaj de 0,5-1 kg de sare alimentară iodată supus reambalării sau o cantitate de 250 g de sare alimentară iodată dintr-un ambalaj de 25-50 kg. Monitorizarea respectării concentrației de iod în sarea alimentară iodată se efectuează în laboratoarele acreditate prin metoda titrării cu tiosulfat de sodiu.

Rezultatele monitorizării de către organele de control      
Conform Ordinului ANSA, Nr.420 din 23 august 2023 cu privire la intensificarea controlului pentru siguranța alimentelor asupra loturilor importate de sare alimentară iodată, în perioada 23.08.2023 – 29.12.2023 au fost prelevate 37 de loturi de sare iodată, la indicatorul – conținutul de iod. Astfel, în urma rezultatelor parvenite de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică s-au depistat 5 loturi neconforme din 37 de loturi prelevate în cantitate de 73,91 tone, conform figurei nr.1, iar ca măsură întreprinsă s-a prescris modificarea etichetei.

Figura 1. Rezultatele monitorizării cantităților de sare iodată importată.

    Conform rezultatelor monitorizării și supravegherii în domeniul siguranței și calității produselor alimentare de origine nonanimală în anul 2023, privind conținutul de iod în sare, conform figurei nr. 2, au fost atestate 6 loturi neconforme de sare iodată,5 loturi cu conținut de iod sub limita conținutului de iod reglementat și  un lot de sare iodată cu conținut de iod majorat.

Figura 2. Rezultatele monitorizării și supravegherii în domeniul siguranței și calității produselor alimentare de origine  nonanimală în anul 2023.

      Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) conform competențelor funcționale, continuă să asigure supravegherea respectării prevederilor legislației naționale în domeniu. 
 Astfel, conform domeniilor de competență, ANSA supraveghează comercializarea sării alimentare iodate, monitorizează respectarea concentrației de iod stabilite în sarea alimentară iodată plasată pe piață, inclusiv la nivel de întreprinderi care efectuează reambalarea, iar ANSP asigură monitorizarea și evaluarea consumului de sare iodată de către diferite categorii de consumatori, inclusiv în cadrul studiilor populaționale.

Pe data de 5 aprilie 2024, va avea loc atelierul de  informare a specialiștilor ANSA și ANSP referitor la intrarea în vigoare a modificărilor operate în HG nr. 596/2011 cu privire la aprobarea unor măsuri de eradicare a tulburărilor prin deficit de iod.