Prediabetul este o afecțiune de sănătate în care nivelurile de zahăr din sânge sunt mai mari decât cele normale. Înainte de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, majoritatea oamenilor au o stare de prediabet, atunci când zahărul din sânge este mai mare decât în mod normal, dar nu atât de mare pentru stabilirea unui diagnostic de diabet zaharat.
Diabetul zaharat este o boală cronică, metabolică, caracterizată prin niveluri crescute ale glucozei în sânge, care degenerează în consecințe grave pentru sănătate. În timp, diabetul poate deteriora vasele de sânge din inimă, ochi, rinichi și nervi. Persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare de apariție a problemelor de sănătate, inclusiv infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală, pierderea vederii și afectarea membrelor inferioare (piciorul diabetic).
Valori de referință a nivelului de zahăr din sânge:
- mai puțin 5,6 mmol/L – norma;
- 5,6 – 6,9 mmol/L – glicemie bazală modificată (prediabet);
- 7,0 mmol/L sau mai mare în urma efectuării a două teste repetate – diabet zaharat.
Important: Fără modificări ale stilului de viață, adulții și copiii cu prediabet prezintă un risc sporit de a dezvolta diabet de tip 2.
Vestea bună este că prediabetul reprezintă o stare în cazul căreia prin modificarea stilului de viață, și anume prin consumul de alimente sănătoase, practicarea activității fizice zilnice și menținerea unei greutăți sănătoase se poate readuce nivelul de zahăr din sânge la normal.
Cauze
Cauza exactă a prediabetului este necunoscută. Cu toate acestea, istoria familiei și genetica par să joace un rol important. Este cert că persoanele cu prediabet nu mai regulează eficient nivelul zahărului din sânge (glucoza).
Cea mai mare parte a glucozei din corp provine din alimentele consumate. Când alimentele sunt digerate, zahărul pătrunde în sânge.
Insulina este hormonul care permite zahărului să intre în celule și scade cantitatea de zahăr din sânge. Acest hormon este produs de pancreas.
Pancreasul, la rândul său, eliberează insulina pentru a scădea nivelul de zahăr din sânge. Când nivelul zahărului din sânge începe să scadă, pancreasul încetinește secreția de insulină în sânge. În prediabet, acest proces nu funcționează la fel de bine. Drept rezultat, în loc să alimenteze celulele, zahărul se acumulează în sânge.
Acest lucru se poate întâmpla deoarece:
- pancreasul nu produce suficientă insulină;
- celulele sunt rezistente la insulină.
Factorii de risc:
- Istoric familial de diabet zaharat;
- Supraponderabilitatea sau obezitatea;
- Alimentația nesănătoasă;
- Consumul de tutun și alcool;
- Inactivitate fizică;
- Vârsta;
- Hipertensiunea arterială;
- Dislipidemia;
- Etnia;
- Toleranță alterată la glucoză;
- Istoric de diabet gestațional.
Semne și simptome
Prediabetul nu are de obicei semne sau simptome. Un posibil semn al prediabetului este pielea întunecată pe anumite părți ale corpului. Zonele afectate pot include gâtul, axilele și zona inghinală.
Semne de avertizare care sugerează că ați trecut de la prediabet la diabet de tip 2 includ:
- vedere încețoșată;
- sete excesivă;
- pierdere în greutate neintenționată;
- urinări frecvente;
- lipsă de energie;
- vindecarea lentă a rănilor;
- infecții frecvente;
- furnicături sau amorțeli ale mâinilor și picioarelor.
Cum prevenim și ținem sub control prediabetul?
Un stil de viață sănătos poate încetini, opri și chiar inversa progresul prediabetului. Este important de conștientizat apariția acestuia, deoarece diabetul zaharat este grav, fiind asociat cu probleme de sănătate și complicații care pot afecta calitatea vieții și chiar să pună în pericol viața.
Recomandări generale pentru gestionarea cu succes a prediabetului:
- Alimentează-te sănătos: Mănâncă variat și echilibrat. Redu consumul de zahăr, sare și grăsimi trans;
- Menține o greutate corporală sănătoasă. Practică activitate fizică de intensitate moderată timp de minim 150 de minute pe săptămână (de exemplu: mers pe jos, alergat, înot sau ciclism);
- Slăbește. O cantitate relativ mică de pierdere în greutate, de la 5% până la 10%, te poate ajuta să reduci nivelul de zahăr din sânge;
- Renunță la fumat și redu consumul de alcool. Acestea sporesc riscul apariției complicațiilor în diabetul zaharat.
- Evită stresul și respectă regimul de odihnă.
- Ține sub control tensiunea arterială și colesterolul din sânge.
- Consultă cu regularitate medicul specialist.
Preluați control, gestionați corect prediabetul pentru a avea o viață sănătoasă, fericită și îndelungată!
- Medic igienist, specialist în promovarea sănătății, la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- e-mail: liliana.arnaut@ansp.gov.md
- tel: 022574700, 068369979