Obezitatea devine progresiv una dintre cele mai mari epidemii globale, cauzată de stilul de viață din ce în ce mai sedentar și consumul alimentelor procesate. La copii, această afecțiune este una complexă, care apare atunci când aceștia depășesc valorile greutății normale caracteristice vârstei.
În 2019, se estimează că 38,2 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani erau supraponderali sau obezi. Considerată o problemă a țărilor cu venituri mari, supraponderalitatea și obezitatea sunt acum în creștere și în țările cu venituri mici și medii, în special în mediile urbane.
Supraponderalitatea și obezitatea reprezintă acumularea excesivă a grăsimii în corp, ceea ce reprezintă un risc pentru sănătate.
La nivel global se atestă:
- un aport crescut de alimente bogate în grăsimi și zaharuri;
- creștere a inactivității fizice din cauza naturii din ce în ce mai sedentare a multor forme de muncă, schimbarea modurilor de transport și creșterea urbanizării.
Cauzele pentru care tot mai mulți copii devin obezi includ:
- factori comportamentali: consumul porțiilor mari de alimente bogate în calorii, dar sărace în nutrienți, petrecerea a mult timp în fața ecranelor și inactivitatea fizică;
- factori de mediu: acces facil la alimente nedorite bogate în calorii, puține oportunități de activitate fizică, lipsa de parcuri și locuri de joacă în unele comunități;
- factori genetici: un copil are un risc sporit de obezitate atunci când cel puțin unul dintre părinți este obez. Cu toate acestea, genele nu înseamnă neapărat că un copil este destinat să fie supraponderal.
- medicamentele: steroizi, unele antidepresive, etc.
- afecțiuni medicale: sindroamele genetice precum Prader-Willi, hipotiroidismul, etc.
Rata crescută a obezității înseamnă că bolile cronice legate de obezitate devin comune în rândul copiilor și adolescenților. Excesul de greutate crește riscul unui copil pentru o serie de boli și afecțiuni, și anume:
- Astm bronșic;
- Diabet zaharat de tip II;
- Calculi biliari;
- Hipertensiune arterială;
- Boala ficatului gras;
- Probleme menstruale;
- Apnee în somn;
- Sindromul metabolic;
- Excesul de greutate pe viață.
În timp ce țările continuă să se ocupe de problemele bolilor infecțioase și a subnutriției, ele sunt preocupate actualmente de creșterea rapidă a factorilor de risc ale bolilor netransmisibile, cum ar fi obezitatea și supraponderalitatea, în special în mediul urban. Copiii din țările cu venituri mici și medii sunt mai vulnerabili la alimentația inadecvată prenatală, fiind sugari și copii mici. În același timp, acești copii sunt expuși la alimente bogate în grăsimi, zahăr, sare, cu indice caloric ridicat și sărace în micronutrienți.
Recomandări pentru prevenirea obezității infantile:
Cercetătorii continuă să caute modalități de a trata obezitatea. În acest moment, prevenirea este cea mai bună cale. Aceasta înseamnă să optați pentru o dietă sănătoasă bazată pe legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, proteine și grăsimi sănătoase. Mențineți un stil de viață activ, străduindu-vă să faceți o oră de activitate fizică pe zi.
Alte recomandări care ar ajuta copilul Dvs. să prevină obezitatea sunt:
- aprovizionați-vă casa doar cu alimente sănătoase, astfel încât copilul să nu fie tentat să le guste pe cele nesănătoase;
- părinții care au o dietă sănătoasă și mențin un stil de viață activ vor oferi un exemplu pozitiv copiilor;
- serviți apă în loc de băuturi îndulcite cu zahăr;
- oferiți copilului porții de dimensiuni adecvate vârstei și păstrați platourile și bolurile de servire departe de masă pentru a evita supraalimentarea;
- limitați timpul la ecran pe zi (TV, computer și jocuri video);
- petreceți mai mult timp în aer liber, la terenuri de joacă, etc.
- nu folosiți mâncarea ca recompensă pentru un comportament bun, rezultate academice sau pentru consumul de alimente sănătoase.
Faceți alegerea corectă! Alegeți sănătatea!
- Medic igienist, specialist în promovarea sănătății, la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- e-mail: liliana.arnaut@ansp.gov.md
- tel: 022574700, 068369979