Lintea – de ce să o incluzi în dieta ta

Lintea este una dintre cele mai vechi și cultivate leguminoase din lume, ceea ce o face un adevărat aliment de bază în multe gospodării. Aceasta reprezintă, de fapt,  semințele comestibile din familia leguminoaselor care vin într-o varietate de culori, inclusiv roșu, verde, maro, galben și negru. Ca și alți membri ai familiei leguminoaselor, aceasta crește în păstăi. Rapidă în preparare și, de obicei, cu un bun raport calitate-preț, lintea este o sursă bogată de nutrienți, oferind proteine, fibre și numeroase minerale.

O porție de 100 g de linte verde/maro (fiartă) oferă:

  • 105 kcal/446 KJ;
  • 8,8 g proteine;
  • 0,7 g grăsime;
  • 16,9 g carbohidrați;
  • 5,1 g fibre;
  • 3,5 mg fier;
  • 40 µg seleniu;
  • 30 µg acid folic;

Dacă ar fi să o comparăm cu alte leguminoase, lintea ar obține locul doi (soia primește locul de top). Atunci când este combinată cu cereale integrale, lintea vă poate oferi aceeași calitate a proteinelor ca și carnea. Totodată, dacă mâncați lintea în loc de carne roșie, faceți o alegere sănătoasă pentru inima Dvs.

Lintea estesățioasă datorită conținutului de fibre și proteine, de aceea vă poate ajuta să preveniți mâncatul în exces.

Această leguminoasă are un conținut scăzut de sodiu, grăsimi saturate și este bogată în potasiu, fibre, folați și substanțe chimice din plante numite polifenoli, care au o acțiune antioxidantă.  Lintea conține amidon rezistent la digerare lentă care întârzie absorbția carbohidraților cu efecte de scădere a zahărului din sânge, precum și o sursă de prebiotice care hrănesc flora intestinală pentru a ajuta la prevenirea bolilor digestive.

Consumul de linte poate contribui la scăderea și menținerea tensiunii arteriale în limitele normale și reducerea nivelului de colesterol din sânge. Studiile demonstrează că o dietă ce include lintea reduce nivelul de colesterol rău din sânge, ajutând astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2.

Important! Lintea contribuie la reducerea nivelului de zahăr din sânge, astfel poate fi considerată un super aliment pentru persoanele cu prediabet sau diabet zaharat.

Lintea poate fi folosită pentru reducerea inflamației și calmarea durerilor articulare, fiind recomandată mai ales persoanelor care suferă de artrită reumatoidă. Conținutul său ridicat de vitamine și minerale este ideal pentru buna funcționare a întregului organism. Lintea conține o cantitate semnificativă de magneziu, fier și zinc, elemente importante pentru absorbția vitaminelor și mineralelor esențiale în organism.

Pentru cei care doresc să scadă în greutate, consumul de linte este alegerea perfectă. Aceasta aduce în organism multe minerale importante, vitamine din complexul B, proteine complete fără aport de grăsimi. De asemenea, lintea crește nivelul de energie din organism prin completarea rezervelor de fier. Astfel, femeilor aflate în perioada de menstruație li se recomandă să consume lintea pentru a favoriza suplinirea deficitului de fier.

Atenție! Pentru beneficii maxime, consumați lintea gătită cel mult 5 zile pe săptămână.

Lintea conține și antinutrienți (inhibitori de tripsină, lectine, taninuri, acid fitic), adică substanțe care pot afecta absorbția altor nutrienți, precum fierul, zincul și calciul. Cu toate acestea, înmuierea și gătirea lintei reduc considerabil acțiunea antinutrienților, astfel încât puteți să aveți o bună absorbție de substanțe nutrive. 

Nu uitați că un consum foarte ridicat de fibre, mai ales brusc, poate cauza balonare, astfel încât dacă vreți să includeți mai multe fibre în dietă, cel mai bine este să o faceți treptat.

Preparați lintea, combinați-o și asortați-o după plac! Sănătate să aveți!