Instrucțiuni. Cum folosim Jurnalul pacientului cu Diabet zaharat de tip 2

În arsenalul majorității pacienților există instrumente ce pot fi utilizate sub îndrumarea medicilor pentru a oferi suport in supravegherea stării de sănătate. Automonitorizarea diabetului zahart de tip 2 va fi realizată după consultarea și instruirea de către medici. Respectiv, datele colectate corect vor fi transmise medicilor ca ei să le intrepreteze și să vă ofere recomandările necesare și personalizate pentru tratament.

Ca exemplu vom comenta și ilustra înregistrările parametrilor fiziologici și ai administrării zilnice a medicamentelor utilizând Jurnalul de automonitorizare și autocontrol al persoanei cu diabet zaharat tip 2.

Autocontrolul nivelului de glucoză în sânge este parte integră a strategiei de tratament atât pentru persoana cu diabet zaharat care este tratat cu insulină, cât si pentru persoana care primește tratam

entul oral. Persoanele tratate cu insulină la domiciliu trebuie să-și dozeze glicemia înainte de fiecare injectare. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unor mici aparate numite glucometre, în mai puţin de un minut. Procedeul se numește – autocontrolul glicemic.

Astfel, dacă doriţi să aveţi un control bun al diabetului, este nevoie de:

– automonitorizarea și controlul permanent al valorilor glucozei în sânge. Datele monitorizării vor indica asupra nivelului de responsabilitate asumat în tratamentul diabetului; – controlul tensiunii arteriale;

– m

enţinerea greutăţii sănătoase sau scăderea ponderală în caz de exces de greutate;

– menţinerea în limitele normei a valorilor LDL-colesterolului (colesterol „RĂU”). Automonitorizarea și autocontrolul valorilor glicemice.

Dacă doriţi să aveţi un control bun al glucozei, este nevoie de automonitorizare şi autocontrol al valorilor în sânge permanent! Această monitorizare va arăta cât de bine trataţi diabetul! Monitorizarea glucozei se face acasă de către persoana cu diabet şi constă în înregistrarea datelor valorilor glucozei în sânge în Jurnalul de automonitorizare și autocontrol al persoanei cu diabet zaharat tip 2.

Măsurarea glucozei va avea loc în diferite momente ale zilei şi în diferite situaţii:

– înainte de mesele de bază şi la 2 ore după mesele de bază;

– înainte de şi după efortul fizic;

– noaptea, în intervalul orelor 02.00–03.00;

– în momentele când nu vă simţiţi bine etc.

De asemenea, în Jurnalul de autocontrol vor fi completate datele referitoare la tratament, modul de alimentare și, după caz, notite pentru comentarii.

enlightenedDESCARCĂ DE AICI TUTORIALUL smiley   http://u.pc.cd/v6srtalK 

Autori