De la începutul anului 2020 atenția lumii s-a concentrat asupra infecției COVID-19 și asupra daunelor imense cauzate de această boală asupra sănătății populației și a economiei țărilor. Cu toate acestea, COVID-19 nu este singura criză de sănătate publică cu care ne confruntăm astăzi. Cu mult înainte de începerea pandemiei, bolile netransmisibile (BNT) erau deja responsabile pentru majoritatea deceselor la nivel mondial.
Este important să menționăm că BNT, inclusiv bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, cancerul, diabetul și bolile pulmonare cronice sunt responsabile de circa 70% din toate decesele la nivel mondial. Aproape trei sferturi din toate decesele cauzate de bolile netransmisibile și 82% din cele 16 milioane de oameni care au murit prematur sau înainte de a împlini vârsta de 70 de ani au loc în țările cu venituri mici și mijlocii. Creșterea BNT a fost determinată în primul rând de patru factori de risc majori: consumul de tutun, inactivitatea fizică, consumul nociv de alcool și dietele nesănătoase.
Anul trecut, în Republica Moldova aproximativ 59% din moldovenii decedați sufereau de bolile de inimă și ale aparatului circulator. Alte aproape 17% – de tumori, aproape 9% – de boli cronice ale aparatului digestiv, 4,3% – de boli ale aparatului respirator, 1,1 la sută – din cauza diabetului zaharat, iar 5,5% – au reprezentat alte cauze.
Pandemia COVID-19 a evidențiat și mai mult impactul nevăzut al BNT. Diabetul, bolile de inimă, cancerul, bolile pulmonare și obezitatea agravează în mod semnificativ efectele COVID-19, crescând riscul de îmbolnăvire gravă sau deces. Pe măsură ce pandemia COVID-19 înaintează este necesară o planificare adecvată a acțiunilor pentru a-i atenua efectele asupra persoanelor care trăiesc cu BNT.
Costurile socioeconomice asociate cu BNT fac din prevenirea și controlul acestor boli un imperativ major de dezvoltare pentru secolul XXI. Impactul financiar global anticipat al BNT pe perioada anilor 2010 – 2030 a fost estimat la 47 trilioane USD. Pe timp de pandemie țările din întreaga lume caută noi modalități de a proteja sănătatea oamenilor pentru viitor. Investițiile în abordarea BNT ar reduce impactul acestor boli și factorii lor de risc pentru mulți ani înainte.
Intervențiile cost – eficiente recomandate pentru reducerea factorilor de risc și prevenirea BNT sunt următoarele:
Tutunul:
- Creșterea accizelor și a prețurilor la produsele din tutun;
- Implementarea ambalajelor simple/standardizate și/sau avertismentelor mari de sănătate, grafice pe toate pachetele de tutun;
- Adoptarea și aplicarea interdicțiilor cuprinzătoare privind publicitatea, promovarea și sponsorizarea produselor din tutun;
- Reducerea expunerii la fumatul pasiv în toate locurile de muncă interioare, cele publice și în transportul public;
- Implementarea campaniilor mass-media eficiente care educă publicul despre efectele nocive ale fumatului/consumului de tutun și ale fumatului pasiv.
Alcoolul:
- Creșterea accizelor la băuturile alcoolice;
- Adoptarea și aplicarea interdicțiilor sau a restricțiilor cuprinzătoare privind publicitatea alcoolului (în mai multe tipuri de media);
- Adoptarea și aplicarea restricțiilor privind disponibilitatea fizică a alcoolului în punctele de vânzare (prin reducerea orelor de vânzare).
Alimentația sănătoasă:
- Reducerea consumului de sare prin schimbarea rețetelor produselor alimentare pentru a conține mai puțină sare și stabilirea nivelurilor maxime permise pentru cantitatea de sare din alimente;
- Reducerea consumului de sare prin crearea unui mediu de sprijin în instituțiile publice, cum ar fi spitale, școli, locuri de muncă și case de bătrâni, pentru a permite oferirea de opțiuni cu conținut scăzut de sare;
- Reducerea consumului de sare prin comunicarea de schimbare a comportamentului și campanii în mass-media;
- Reducerea consumului de sare prin implementarea etichetării pe partea din față a ambalajului.
Activitate fizică:
- Implementarea campaniilor de educație și conștientizare publică la nivelul întregii comunități pentru activitatea fizică, inclusiv campanii mass-media combinate cu alte programe de educație comunitară, motivațională și de mediu care vizează sprijinirea schimbării comportamentale în domeniul activității fizice..
Controlul bolilor cardiovasculare și a diabetului:
- Oferirea terapiei medicamentoase (inclusiv controlul glicemiei în cazul diabetului zaharat și controlul hipertensiunii arteriale folosind o abordare cu risc total) și consiliere pentru persoanele care au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral și pentru persoanele cu risc crescut (≥ 30%) de apariție a unui accident fatal sau non eveniment cardiovascular fatal în următorii 10 ani.
Vaccinarea anti-HPV și screening-ul cancerului de col uterin
- Vaccinarea împotriva papilomavirusului uman (două doze) a fetelor cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani. Prevenirea cancerului de col uterin prin screening-ul femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 49 de ani, fie prin inspecție vizuală cu acid acetic asociat cu tratamentul în timp util al leziunilor precanceroase; test Papanicolau (citologie cervicală) la fiecare 3 până la 5 ani, asociat cu tratamentul în timp util al leziunilor precanceroase; teste de papilomavirus uman la fiecare 5 ani, asociate cu tratamentul în timp util al leziunilor precanceroase.
Ținta Organizației Mondiale a Sănătății este ca până în 2030 un miliard de oameni să se bucure de o sănătate și o bunăstare mai bună. Într-o lume plină de incertitudine, un lucru de care putem fi siguri este că fără acțiune BNT vor continua să fie o amenințare semnificativă pentru sănătatea globală. Investiția în politici bazate pe dovezi este o investiție într-un viitor sănătos.
Șefa direcției promovarea sănătății în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică,
tel de serviciu: 022 574 683