Ziua Mondială de combatere a Obezității

Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Pretura sectorului Botanica, în colaborare cu Proiectul ViataSan,  au marcat  cu succes Ziua Mondială de Combatere a Obezității în Parcul Valea Trandafirilor din Chișinău.

Chișinău, 3 martie 2024 – În Parcul Valea Trandafirilor a avut loc un eveniment  informativ dedicat Zilei Mondiale de Combatere a Obezității. Organizat de Pretura sectorului Botanica în parteneriat cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Proiectul ViataSan, evenimentul a adus împreună sute de participanți de toate vârstele, pentru a promova un stil de viață sănătos și a crește gradul de conștientizare cu privire la riscurile obezității.

Sub sloganul „Să vorbim despre obezitate și…”, marcând Ziua Europeană de Combatere a Obezității de pe 4 martie 2024, evenimentul a evidențiat importanța dialogului deschis și continuu despre obezitate și sănătate. Excesul de greutate și obezitatea sunt recunoscute ca factori de risc majori pentru sănătatea publică, iar abordarea lor necesită o acțiune colectivă și consecventă.

Specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică au oferit sesiuni informative, împărtășind sfaturi practice și îndrumări pentru adoptarea unui stil de viață sănătos. De asemenea, participanții au avut ocazia să se bucure de un program distractiv de muzică și dans oferit de TiGi Academy, iar un concert live susținut de interpreții Rodica Druță-Hămuraru, Sergiu Țurcanu, Tatiana Tudor și Plesca Stefanel a întregit atmosfera energică a evenimentului.

Antrenamentul condus de Vita Panova a subliniat importanța activității fizice regulate în combaterea obezității și menținerea unei stări de sănătate optime.

În contextul global al creșterii alarmante a obezității, este esențial să acordăm o atenție deosebită prevenirii și gestionării acestei probleme de sănătate publică.

În regiunea europeană a OMS, din care face parte și Republica Moldova, excesul de greutate afectează peste 60% dintre adulți și 7,9% dintre copiii de sub cinci ani. Unul din trei copii de vârstă școlară este supraponderal ori obez.

Așa dar, excesul de greutate și obezitatea reprezintă al patrulea cel mai frecvent factor de risc pentru bolile netransmisibile (BNT) în regiunea europeană. Din păcate, nici un stat membru UE nu este pe cale să atingă obiectivul de a stopa creșterea obezității până în anul 2025.

În Republica Moldova, potrivit ultimului studiu STEPS (prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile, anul 2021), șase din zece adulți (63,9%) sunt supraponderali, dintre care – 70,8% sunt bărbați și 57,0% sunt femei! Aproape un sfert din populația țării (22,7%) este obeză, fără diferențe semnificative între sexe.

 

 

Data: 03 martie 2024
Ora: 12:00
Locația: , str. ,
Statut: În pregătire
Organizatori