Prețurile reduse, ambalajele colorate, publicitatea pompoasă deseori ne induc în eroare! Fără a consulta eticheta produselor alimentare le plasăm în coș și ne îndreptăm spre casier. Zi de zi, deprindem organismul cu produse „îmbelșugate” de sare!
Doar atunci când simțim un discomfort fizic, facem coadă la ușa medicului. Însă, uneori rutina aceasta se poate transforma într-o adevărată tragedie care ne dă mari bătăi de cap. Plătim prea scump pentru plăceri sărate!
Conform datelor privind consumul de sare, s-a constatat că, în lume populația exagerează utilizînd clorura de sodiu mai mult decît ar fi necesar. Un studiu efectuat în Uniunea Europeană arată că fiecare om ingerează, aproximativ de la 18 până la 24 de grame de sare pe zi. Dar, nu este suficient să aruncăm solnița pentru a reduce consumul de sare, fiindcă pîinea, mezelurile, peştele afumat, brînzeturile uscate, conservele, chipsurile, produsele de panificaţie şi patiserie, etc. sînt foarte bogate în sare. Astfel, hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare (boli coronariene, accident cerebral vascular, etc.), insuficiența renală, osteoporoza nu vin neapărat de la consumul direct de sare de masă, dar și de la anumite produse alimentare cu conținut sporit de clorură de sodiu.
Acest fapt se datorează industriei din sectorul agroalimentar care adiționează sare în compoziția alimentelor pentru a păstra gustul proaspăt, a prelungi termenul lor de valabilitate, etc. În acest context, e important să verificăm eticheta și anume să atragem atenție la faptul că 1 g de sodiu înseamnă 2,5 g de sare, iar Organizația Mondială a Sănătății recomandă pînă la 5 g de sare pe zi!
Pentru a reduce consumul zilnic de sare se recomandă:
1. Citirea etichetei produselor alimentare;
2. Selectarea produselor alimentare cu un conținut mai mic de sare;
3. Limitarea consumului de sosuri (ketchup, maioneză, etc.) și produse procesate (mai ales mezeluri);
4. Sporirea consumului de alimente naturale, preparate la domiciliu;
5. Evitarea suplimentării bucatelor cu sare de bucătărie.
Comunicatoare în sănătate, la proiectul moldo-elvețian „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”
site: www.viatasan.md
e-mail: lilia.onea@viatasan.md
tel: 078999208