Hipertensiunea arterială (HTA) este o afecțiune medicală caracterizată prin creșterea persistentă a valorilor tensiunii arteriale peste limitele normale (140/90 mm/Hg sau mai mare).
HTA afectează 1 din 3 adulți din întreaga lume. Această afecțiune obișnuită, mortală, duce la accident vascular cerebral, atac de cord, insuficiență cardiacă, leziuni renale și multe alte probleme de sănătate. În special, tensiunea arterială sistolica ridicată a fost cel mai important factor de risc pentru moartea timpurie la nivel mondial, ducând la aproximativ 10,8 milioane de decese evitabile în fiecare an și o povară de 235 de milioane de ani de viață pierduți sau trăiți cu o dizabilitate anual.
Se estimează că 1,3 miliarde de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani din întreaga lume au hipertensiune arterială. Aproape jumătate dintre persoanele cu hipertensiune arterială la nivel global nu sunt în prezent conștienți de starea lor. Stilul de viață, alimentația nesănătoasă și bogată în sare, consumul de alcool și tutun, lipsa activității fizice sunt printre cauzele principale ale hipertensiunii arteriale.
Experienţa demonstrează că la valori tensionale marcat exagerate pacientul se poate simţi satisfăcător. Datele statistice demonstrează că circa 30-40% din hipertensivi fac parte din această categorie. HTA este un „ucigaș tăcut”, fără simptome specifice, doar creșterile bruște și importante ale tensiunii arteriale (salturile hipertensive) se pot manifesta prin cefalee, amețeli, zgomote în urechi (acufene), tulburări de vedere, „muște zburătoare” (fosfene), grețuri, vertij, epistaxis (hemoragii nazale), palpitații, respirație scurtă stare de rău general.
Factori de risc pentru hipertensiunea arterială: vârsta înaintată, ereditatea, supraponderabilitatea și obezitatea, inactivitatea fizică, alimentația nesănătoasă și bogată în sare, consumul excesiv de alcool și tutun.
Reducerea factorilor de risc modificabili este cea mai bună modalitate de a preveni hipertensiunea arterială și bolile asociate ale inimii, creierului, rinichilor și altor organe.
Dacă sunteți diagnosticat cu hipertensiune arterială, unul dintre pașii pe care medicul dumneavoastră vă poate recomanda este să începeți să respectați o dietă alimentară, care vă va ajuta să controlați mai bine tensiunea arterială. Această dietă constă din:
- Mâncați mai multe fructe, legume și lactate cu conținut scăzut de grăsimi;
- Micșorați consumul produselor procesate;
- Reduceți consumul de alimente bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans;
- Mâncați mai multe cereale integrale, pește, carne de pasăre și nuci;
- Limitați produsele cu un conținut ridicat de sodiu;
- Evitați dulciurile, băuturile zaharoase, carnea roșie, alimentele conservate sau preparate cu un conținut ridicat de sare (ex: roșii, castraveți și varză murată);
- Eliminați produsele afumate, uscate sau marinate din carne sau pește;
- Eliminați snack-urile, semințele și fructele oleaginoase sărate (de ex. alune);
- Consumați mai multe alimente bogate în potasiu, magneziu și calciu;
- Reduceți consumul de cofeină.
Sarea în bucate
A pune sare în mâncare este de multe ori o problemă de obișnuință. Majoritatea produselor din natură conțin deja cantitatea de sodiu necesară pentru bună funcționare a organismului, deci puteți elimina fără grijă sarea de pe masă. Sodiul (sarea) încurajează corpul să rețină lichide, ceea ce poate crește volumul de lichid din sânge și poate crește tensiunea arterială.
Important: Reducerea conținutului de sare din alimentație nu trebuie privită ca o măsură specifică oamenilor bolnavi, din contra, aduce doar beneficii pentru sănătatea oricărei persoane.
Se pare că aportul adecvat de potasiu ajută la prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale. Potasiu este alături de sodiu, electrolitul care răspunde de menținerea tensiunii arteriale și de echilibrul lichidelor în organismului. O dietă săracă în sodiu și bogată în potasiu reușește să prevină sau să controleze hipertensiunea arterială.
Alimentele bogate în potasiu: frunze de sfeclă, spanac, broccoli, linte, fasole albă, cartofi, dovleac, varza de Bruxelles, roșii, avocado, pepene galben, portocale, banane, kiwi, mango nectarine, migdale, nuci caju, laptele, iaurtul, pește precum somonul și tonul, carnea de pui.
Recomandări:
- Reduceți consumul de sare până la 5g/zi = o linguriță de sare;
- Înlocuiți sarea cu verdețuri și condimente naturale, precum lămâia, oțetul, mărarul, pătrunjelul, rozmarinul etc;
- Consumați cât mai multe produse neprocesate;
- Înlăturați solnița de pe masă;
- Înainte de a pune sare în bucate gustați-le mai întâi!
- Dați prioritate sării iodate!
Pentru a ține sub control tensiunea arterială, se recomandă:
- Optați pentru o alimentație sănătoasă. Aceasta trebuie să fie bogată în: fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe. Se recomandă de evitat: produsele procesate, consumul de carbohidrați rafinați și zahăr (mai mult de 25g/zi), consumul de sare (mai multe de 5g/zi), băuturi cu conținut ridicat de cofeină.
- Fiți activi. Practicați aproximativ 150 de minute de activitate fizică săptămânal.
- Mențineți o greutate corporală sănătoasă;
- Gestionați stresul;
- Mențineți un somn bun și odihnitor;
- Renunțați la consumul de alcool și tutun;
- Măsurați regulat tensiunea arterială;
- Urmați medicația prescrisă de medicul specialist;
- Gestionați bolile cronice concomitente.
- Medic igienist, specialist în promovarea sănătății, la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- e-mail: liliana.arnaut@ansp.gov.md
- tel: 022574700, 068369979