Intoxicaţiile cu ciuperci sunt considerate accidentale deoarece sunt provocate de consumul ciupercilor otrăvitoare sau condiţionat comestibile, selectate incorect ori prelucrate culinar necorespunzător. Ele sunt o urgenţă medicală. De rapiditatea stabilirii diagnosticului şi iniţierea tratamentului depinde viaţa bolnavului. Reține, cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă.
În aproape 2 ore de la consumul ciupercilor poate apărea greaţă, vomă, diareia, transpiraţia excesivă, slăbiciunea generală, durerile în burtă etc. Peste 6 ore – pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă pierderi de conştiinţă, halucinaţii și chiar comă.
Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia semnelor specifice intoxicaţiei).
Acordarea primului ajutor în caz de intoxicaţie:
- Apelați numărul de urgenţă 112! Persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicaţiei.
- Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată trebuie să bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece.
- Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activităţii fizice înainte de spălarea stomacului. Mişcarea intensifică absorbţia toxinelor în sânge (doar spălarea va elimina toxinele).
Pentru evitatrea intoxicaţiilor cu ciuperci, specialiștii vin cu următoarele recomandări:
- consumaţi doar ciuperci procurate din locuri autorizate;
- evitați să consumați ciuperci culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma gunoiștilor, deoarece sunt toxice;
- evitați să consumați ciupercile bătrâne, degradate şi viermănoase, deoarece în acestea se acumulează urina şi dejecţiile larvelor de insecte;
- evitați procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate care le comercializează pe marginea traseului;
- evitați să consumați bucatele cu ciuperci păstrate mai mult de 24 ore;
- consumați ciupercile în stare proaspătă, dar nu crude;
- evitați să introduceți ciupercile în alimentația copiilor. Ele sunt interzise.
ATENŢIE! Nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creştere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele (uneori şi acestea le mănâncă accidental şi prezintă aceleaşi simptome grave).
Șefa Serviciului de Informare și Comunicare a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP)