Alcoolul este recunoscut drept principala cauză, absolut prevenibilă, a malformațiilor congenitale și a tulburărilor de dezvoltare fetală, care afectează 1% din populaţia globală. Anual mii de copii se nasc cu dizabilități care îi afectează de-a lungul vieții, deoarece au fost expuși la consumul de alcool în perioada intra-uterină.
Se estimează că 1 din 8 femei consumă alcool în timpul sarcinii, punându-și copilul în pericol. Expunerea prenatală la alcool este asociată cu un risc sporit de avort spontan, naștere prematură, sindromul morții subite a sugarului precum și spectrul tulburărilor alcoolice fetale (STAF).
STAF este un termen pentru o serie de afecțiuni care pot apare pe tot parcursul vieții, la persoanele care au fost expuse la alcool înainte de naștere și care pot duce adesea la dizabilități. STAF sunt mai des întâlnite decât tulburările din spectrul autist, sindromul Down și paralizia cerebrală luate împreună.
STAF este prima cauză de handicap mental și inadaptare socială non-genetică.
Există două forme de STAF:
- Fără malformații vizibile: STAF fără trăsături faciale caracteristice. Ele sunt definite de o mare varietate de tulburări cognitive și comportamentale, dar fără anomalii fizice vizibile, de unde și dificultatea identificării. În acest caz vorbim despre un handicap invizibil.
- Cu malformații: FAS (Sindromul alcoolic fetal) cu trăsături faciale caracteristice. Acesta întrunește anomalii fizice, tulburări cognitive și comportamentale semnificative.
Fiecare persoană cu STAF se confruntă cu provocări zi de zi, care pot include probleme medicale, comportamentale, educaționale și sociale. Aceste persoane pot avea dificultăți de învățare și memorare, înțelegere și de efectuare a instrucțiunilor, concentrarea atenției , controlul emoțiilor și impulsivității, comunicare și socializare, efectuarea activităților cotidiene, de exemplu, igiena personală, îmbrăcatul, etc.
Copiii cu STAF pot avea următoarele trăsături anormale ale feței:
- o creastă netedă între nas și buza superioară (această creastă se numește filtru);
- dimensiune mică a capului;
- înălțime mai mică decât media dconform vârstei;
- greutate insuficientă a corpului;
- coordonare deficitară;
- comportament hiperactiv;
- dificultăți de atenție, memorizare, învățare;
- întârzieri ale vorbirii și ale limbajului;
- dizabilitate intelectuală sau IQ scăzut;
- abilități de raționament și judecată slabe;
- probleme de somn și de supt în copilărie;
- probleme de vedere sau de auz;
- afecțiuni ale inimii, rinichilor sau ale oaselor.
Cazurile de STAF sunt deseori dificil de diagnosticat. Copiii trebuie evaluați foarte atent de către medicii specialiști. Expunerea la alcool este adesea confundată cu un comportament problematic al copilului.
Efectele consumului de alcool asupra creierului sunt ireversibile. Cu toate acestea, intervențiile precoce, precum terapiile ocupaționale, serviciile educaționale speciale începând cu vârsta preșcolară, logopedie și altele sporesc șansele copiilor de a avea o viață socială integră.
Consumul de alcool este deosebit de dăunător pentru embrion și făt în primele trei luni de sarcină, o perioadă în care o femeie poate nici măcar să nu știe că este însărcinată. Din acest motiv, se recomandă ca femeile care sunt active sexual și nu folosesc anticoncepționale sau cele care planifică o sarcină să se abțină de la consumul de alcool.
Nu există un nivel „sigur” de alcool în timpul sarcinii. A nu consuma alcool deloc este cea mai sigură abordare.
- Medic igienist, specialist în promovarea sănătății, la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- e-mail: liliana.arnaut@ansp.gov.md
- tel: 022574700, 068369979