Ciocolata neagră – aliatul tău în reducerea bolilor cronice

Ciocolata provine din cacao, o plantă bogată în minerale și antioxidanți. Ciocolata neagră, numită și ciocolată amăruie, este un amestec de cacao și unt de cacao cu zahăr. Ea conține minimum 35% cacao, proporția depinzând de fabricant.

Informații nutriționale. Potrivit sursei de încredere a Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite, un baton de ciocolată neagră de 100 grame cu 70-85% de cacao solidă oferă: 604 calorii, 7,8 g proteine, 43 g grăsime, 46,3 g carbohidrați, 11 g fibre alimentare, 24,2 g zahăr, 12 mg fier, 230 mg magneziu, 3,3 mg zinc.                                                                                                                       

Procentul de cacao expus pe eticheta ciocolatei se referă la procentul tuturor ingredientelor pe care le conține planta de cacao. Aceasta înseamnă că un produs de ciocolată neagră cu un procent mai mare de cacao poate avea o cantitate mai mare de nutrienți care îți oferă beneficii: flavanoli, polifenoli, teobromină.

Beneficii pentru sănătate                                                                                                        

Cacao a fost asociată cu beneficii pentru sănătate prin îmbunătățirea fluxului sanguin, scăderea tensiunii arteriale și a „colesterolului rău”, reducerea inflamației și a rezistenței la insulină, îmbunătățirea capacității creierului de a face noi conexiuni între neuroni, dar și creșterea diversității microbiomului.

Cacao are proprietăți antioxidante esențiale. Antioxidanții din ciocolata neagră neutralizează radicalii liberi și previn stresul oxidativ.

Stresul oxidativ se referă la daunele pe care cantitățile excesive de radicali liberi le pot provoca celulelor și țesuturilor din organism. Acesta determină procesul natural de îmbătrânire. În timp, efectele stresului oxidativ pot determina dezvoltarea multor  boli: cardiovasculare, diabet, boala Parkinson, Alzheimer, cancer ș.a.

Consumul regulat de ciocolată neagră poate ajuta la reducerea probabilității de  dezvoltare a bolilor de inimă. Unii dintre compușii din ciocolata neagră, în special flavanolii, diminuează doi factori majori de risc pentru boli cardiace: hipertensiunea arterială și colesterolul mărit în sânge. Flavanolii din ciocolata neagră stimulează producția de oxid nitric în organism. Cel din urmă determină dilatarea sau lărgirea vaselor de sânge, ceea ce îmbunătățește fluxul sanguin și scade tensiunea arterială.

Un mic studiu din 2015 a cercetat efectele consumului de ciocolată la 60 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 și hipertensiune arterială. Cercetătorii au descoperit că participanții care au mâncat 25 g de ciocolată neagră zilnic timp de 8 săptămâni au avut o tensiune arterială semnificativ mai scăzută decât cei care au mâncat aceeași cantitate de ciocolată albă.

O revizuire din 2017 a acestui studiu a demonstrat că efectele benefice ale ciocolatei negre asupra tensiunii arteriale ar putea fi mai semnificative la persoanele în vârstă și la cei cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, spre deosebire de persoanele mai tinere și sănătoase.

Ce ține de colesterol, ciocolata neagră conține anumiți compuși, cum ar fi polifenolii și teobromina, care pot scădea nivelul colesterolului cu densitate joasă (LDL) din organism și pot crește nivelul colesterolului cu densitate înaltă (HDL). Medicii se referă adesea la colesterolul LDL drept  „colesterol rău” și colesterolul HDL drept  „colesterol bun”. Colesterolul HDL ajută la reducerea cantității totale de colesterol din sânge, în timp ce colesterolul LDL poate îngusta vasele de sânge.

Potrivit unui studiu randomizat, controlat din 2017, publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii, adăugarea de migdale, ciocolată neagră și cacao la dietă, fără a depăși necesarul de calorii, poate reduce riscul de boală coronariană. Migdalele în combinație cu ciocolata neagră au scăzut nivelul LDL la participanții studiului.                                                                                                                                         

Efecte antiinflamatorii                                                                                                        

Inflamația face parte din răspunsul imun natural al organismului la germeni și alte substanțe dăunătoare. Cu toate acestea, inflamația cronică poate deteriora celulele și țesuturile și poate crește riscul unor afecțiuni de sănătate, inclusiv al diabetului zaharat de tip 2, artritei și anumitor tipuri de cancer. Ciocolata neagră conține compuși cu proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamației din organism.

Într-un mic studiu din 2018, cercetătorii au descoperit că consumul a 30 g  ciocolată neagră de 84% în fiecare zi timp de 8 săptămâni a redus semnificativ biomarkerii inflamatori la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.                                              

Există surse de încredere ce au examinat relația dintre consumul regulat de ciocolată neagră și nivelul de glucoză din sânge în rândul persoanelor hispanice. Rezultatele cercetării sugerează că consumul de ciocolată neagră de 70% în fiecare zi poate ajuta la scăderea nivelului de glucoză a jeun și la reducerea rezistenței la insulină. Mai sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua cantitățile optime de ciocolată neagră permise în alimentația pacienților cu diabet zaharat de tip 2.

Funcția creierului                                                                                                            

Consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți funcția creierului și poate ajuta la prevenirea afecțiunilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și boala Parkinson. Flavanolii prezenți în ciocolata neagră pot îmbunătăți neuroplasticitatea – capacitatea creierului de a se reorganiza, în special ca răspuns la răni și boli. Există o asociere pozitivă între consumul regulat de ciocolată și performanța cognitivă.                                                                                                                               

Consumul de ciocolată neagră e benefic și pentru microbiomul intestinal, fiind capabil să stimuleze digestia. De asemenea, consumul de ciocolată neagră poate avea o asociere pozitivă cu starea de spirit. Cercetătorii au atribuit acest beneficiu diversității crescute a microbiomului, care poate afecta starea de spirit prin axa intestin – creier.

Riscuri                                                                                                                                    

Deși ciocolata neagră conține antioxidanți și minerale benefice, este de obicei bogată în zahăr și grăsimi, ceea ce o face un aliment foarte bogat în calorii. Prin urmare, oamenii ar trebui să încerce să-și limiteze consumul de ciocolată neagră pentru a evita consumul de prea multe calorii, grăsimi și zaharuri. Conținutul de zahăr variază între producătorii de ciocolată, așa că este indicat să verificați eticheta nutrițională.