Cinci miliarde de oameni la nivel global rămân neprotejați de efectele devastatoare ale grăsimilor trans asupra sănătății, a constatat un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Grăsimile trans din produsele alimentare produse industrial cresc substanțial riscul de dezvoltare al bolilor de inimă și, prin urmare, de deces al populației în toată lumea.
OMS a cerut pentru prima dată eliminarea grăsimilor trans din produsele industriei alimentare în anul 2018. Până în prezent 43 de țări au implementat politici de bune practici pentru eliminarea grăsimilor trans din produsele alimentare, ceea ce însemnă că 2,8 miliarde de oameni sunt deja protejați de efectele nocive ale grăsimilor trans.
În ciuda progreselor substanțiale realizate la nivel global, cinci miliarde de oameni din întreaga lume rămân în pericol din cauza impactului devastator al grăsimilor trans asupra sănătății, iar obiectivul global de eliminare totală a acestora setat pentru anul 2023 rămânând de neatins în acest moment, constată OMS.
Grăsimile trans, numite și acizi grași trans produși industrial, de obicei se găsesc în alimentele ambalate, produsele de panificație, uleiurile de gătit și „untul” pentru tartine. Consumul de grăsimi trans este responsabil de aproape 500 000 de decese premature care survin din cauza bolilor cardiovasculare, în fiecare an, în întreaga lume.
„Grăsimile trans nu au beneficii cunoscute, ci riscuri uriașe pentru sănătate care implică costuri uriașe pentru sistemele de sănătate”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. „În schimb, eliminarea grăsimilor trans este rentabilă și are beneficii enorme pentru sănătate. Mai simplu spus, grăsimile trans sunt o substanță chimică toxică care ucide și nu ar trebui să fie în alimente. Este timpul să scăpăm de ele odată și pentru totdeauna.”
În prezent, 9 din cele 16 țări cu cele mai mute decese prin bolile /cardiovasculare/coronariene cauzate estimativ de consumul de grăsimi trans nu au implementat nicio politică de bune practici pentru eliminarea grăsimilor trans din industria alimentară. Aceștia sunt: Australia, Azerbaidjan, Bhutan, Ecuador, Egipt, Iran (Republica Islamică), Nepal, Pakistan și Republica Coreea.
Politicile bunelor practici de eliminare a grăsimilor trans urmează criteriile specifice stabilite de OMS și le limitează pe acestea în toate produsele alimentare. Există două politici alternative de bune practici la nivel național:
1) limita obligatorie de 2 grame de grăsimi trans produse industrial la 100 grame de grăsimi totale în toate alimentele;
2) interzicerea obligatorie privind producerea sau utilizarea uleiurilor parțial hidrogenate (o sursă majoră de grăsimi trans) ca ingredient în toate alimentele.
„Progresele în eliminarea grăsimilor trans riscă să se blocheze, iar grăsimile trans continuă să omoare oameni”, a declarat Dr. Tom Frieden, președinte și CEO al Resolve to Save Lives. „Fiecare guvern poate opri aceste decese, adoptând acum politici de bune practici. Zilele oamenilor care vor muri din cauza grăsimilor trans sunt numărate și guvernele trebuie să acționeze pentru a pune capăt acestor tragedii care pot fi prevenite.”
În timp ce majoritatea politicilor de eliminare a grăsimilor trans până în prezent au fost implementate în țările cu venituri mari (în mare parte în țările din America și Europa), un număr tot mai mare de țări cu venituri medii implementează sau adoptă aceste politici, inclusiv Argentina, Bangladesh, India, Paraguay, Filipine și Ucraina. În anul 2023, politicile privind cele mai bune practici vor fi luate în considerare în Mexic, Nigeria, Sri Lanka. Dacă aceste politici vor fi adoptate, Nigeria ar putea fi a doua și cea mai populată țară din Africa care va pune în aplicare o politică de cele mai bune practici de eliminare a grăsimilor trans. Nicio țară cu venituri mici încă nu a adoptat politicile de bune practici pentru a elimina grăsimile trans.
În anul 2023, OMS recomandă țărilor să se concentreze pe patru domenii:
- adoptarea politicilor de bune practici;
- monitorizare și supraveghere;
- înlocuirea cu uleiuri sănătoase;
- advocacy .
Recomandările OMS au fost elaborate pentru a ajuta țările să facă progrese rapide în aceste domenii.
OMS încurajează, de asemenea, producătorii de alimente să elimine grăsimile trans adăugate industrial în produsele lor, aliniindu-se la angajamentul asumat de Alianța Internațională pentru Alimente și Băuturi (IFBA). Principalii furnizori de uleiuri și grăsimi sunt rugați să elimine grăsimile trans adăugate industrial din produsele vândute producătorilor de alimente la nivel global.
Raportul Countdown to 2023 WHO Report on global trans fat elimination 2022 este un raport anual publicat de OMS în colaborare cu Resolve to Save Lives pentru a urmări progresul către obiectivul de eliminare a grăsimilor trans în anul 2023.
În prezent Republica Moldova este în proces de ajustare a cadrului normativ în ceea ce privește limitarea consumului de acizi grași trans de către populație. În acest sens, se lucrează pe două direcții:
- Normarea cantității de acizi grași trans (alții decât cei care se conțin în mod natural în compoziție) adăugați în produsele alimentare ambalate de la raft până la 2 grame la 100 grame de grăsime, prevedere ce este inclusă în proiectul de modificare a HG 899/2017 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produse alimentare, proiect care urmează a fi înaintată Guvernului spre aprobare;
- Etichetarea obligatorie a produselor alimentare privind conținutul de AG TRANS prin votarea în ambele lecturi a inițiativei legislative de modificare a Legii 279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare.
Șefa secției Sănătatea nutrițională și a copiilor, trainer, nutriționistă, doctorandă în anul III la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
site: www.prosanatate.md
e-mail: maria-victoria.racu@ansp.gov.md
tel: 022574586, 079391280