Ciclismul și mersul pe jos: află care sunt beneficiile și de ce să le practici

Ciclismul și mersul pe jos ajută la combaterea excesului de greutate și la reducerea inactivității fizice, care provoacă un milion de decese pe an în regiunea europeană. Ambele tipuri de mișcare pot contribui, de asemenea, la reducerea poluării aerului care provoacă peste jumătate de milion de decese în fiecare an.

Dovezile arată că investițiile în politici care promovează ciclismul și mersul pe jos în siguranță pot juca un rol crucial în modelarea sănătății, atenuarea schimbărilor climatice și îmbunătățirea condițiilor mediului ambiant.

Deși legăturile dintre activitatea fizică și sănătate sunt bine stabilite, efectele specifice ale ambelor moduri de mișcare activă asupra sănătății oamenilor sunt descrise în studii, care au arătat că:

  • mersul pe jos timp de 30 de minute sau mersul cu bicicleta timp de 20 de minute în majoritatea zilelor reduc riscul de mortalitate cu cel puţin 10%;
  • mersul pe jos  este asociat cu o scădere cu aproximativ 10% a riscului de boli cardiovasculare și o scădere cu 30% a riscului de diabet de tip 2; 
  • mortalitatea cauzată de cancer este cu 30% mai mică în rândul persoanelor care merg pe jos sau cu bicicleta.

Aceste dovezi sunt deosebit de relevante pentru regiunea europeană, în care circa două treimi dintre adulți și 1 din 3 copii sunt supraponderali sau obezi, conform Raportului regional european al OMS privind obezitatea 2022. Inactivitatea fizică și obezitatea sunt factori de risc majori pentru bolile netransmisibile în regiune, reprezentând aproape 86% din decese și 77% din povara bolilor.

Abordarea crizei climatice și a poluării aerului necesită reducerea emisiilor din transportul motorizat, în special mașinile private, cât mai repede posibil. Dovezile emergente arată importanța mobilității active în atenuarea schimbărilor climatice. Chiar dacă nu toate călătoriile cu mașina ar putea fi înlocuite cu bicicleta și mersul pe jos, potențialul de scădere a emisiilor este considerabil.

Cu toate acestea, pentru a permite schimbările necesare la călătorii mai activi este necesară abordarea problemelor de siguranță. În regiunea europeană în jur de 84 000 de persoane mor anual din cauza traumelor rutiere, inclusiv peste 20 000 de pietoni și peste 3 000 de bicicliști. Măsurile de îmbunătățire a siguranței ar trebui să urmeze o abordare de sistem care vizează mai multe niveluri structurale, de la educația individuală la siguranța vehiculelor, proiectarea infrastructurii și reglementarea traficului.

Regiunea europeană se află adesea în fruntea mobilității durabile, dar planificarea transportului activ rămâne un mozaic fragmentat în orașe și nu numai. Următoarele măsuri pot ajuta la promovarea siguranței mersului cu bicicleta și pe jos, inclusiv:

  • Este esențial să reproiectăm spațiile urbane care să răspundă nevoilor zilnice legate de accesul la locuri de muncă, educație, asistență medicală, alimente și bunuri, recreere și alte facilități la distanțe care pot fi acoperite în siguranță folosind mijloace de mobilitate activă și transport public.
  • Infrastructura pentru mersul pe jos și cu bicicleta în siguranță joacă un rol central în promovarea călătoriilor active. 
  • Facilitățile la final de călătorie, cum ar fi vestiarele la locurile de muncă și parcarea securizată pentru biciclete la destinații și în apropierea transportului public, oferă o opțiune de rezervă pentru călătorii activi.
  • Spațiile verzi, parcurile și traseele, formele de revitalizare urbană sunt opțiuni de promovare indirectă a mersului pe jos și cu bicicleta.
  • Școlile ar trebui să fie accesibile în siguranță prin mers pe jos și cu bicicleta, iar copiii ar trebui să învețe despre importanța exercițiilor regulate și impactul traficului asupra mediului.
  • Reducerea dependenței de mașini printr-o mai bună planificare urbană, transport public eficient și descurajare a conducerii pot duce la mers pe jos și cu bicicleta.
  • Țările ar trebui să elaboreze planuri naționale pentru ciclism și mers pe jos, să asigure resurse și să aloce responsabilități pentru a sprijini implementarea acestora.

Cum ajută mersul pe jos și cu bicicleta la protejarea mediului?

1. Reduce poluarea aerului 

Poluarea aerului este termenul dat particulelor mici, substanțelor chimice și gazelor care sunt eliberate în aer. 

Transportul rutier motorizat contribuie la poluarea aerului prin utilizarea combustibililor care include dioxid de carbon (CO2), dioxid de azot și particule.   

Toate acestea au un impact asupra sănătății planetei. 

Alegând să mergem pe jos și cu bicicleta în loc să folosim o mașină, contribuim la reducerea poluării aerului.

2. Creează nevoia de mai multe spații verzi

Dacă mai mulți oameni merg pe jos sau cu bicicleta, vom avea nevoie de mai multe spații fără trafic și multe dintre acestea vor fi spații verzi: zone cu copaci, plante.

Acest lucru este important pentru mediu, deoarece copacii și alte plante elimină o parte din dioxidul de carbon din aer. Prin urmare, ele reduc nivelurile de emisii de carbon și cresc aerul curat. 

O calitate mai bună a aerului și spațiile verzi deschise sunt bune nu numai pentru mediu, dar și pentru sănătatea fizică și mintală. 

3. Stimulează biodiversitatea
Biodiversitatea se referă la numărul și tipurile de plante și animale care există într-o anumită zonă. 

O biodiversitate bogată este crucială din mai multe motive. Un ecosistem sănătos este responsabil pentru calitatea și varietatea alimentelor, calitatea aerului și a apei.

Schimbările climatice afectează foarte mult biodiversitatea pe care o avem pe pământ.

Pe măsură ce temperatura se încălzește și vremea devine mai imprevizibilă, mai puține specii de plante și animale pot supraviețui. Trecerea la mersul pe jos sau cu bicicleta pentru mai multe dintre călătoriile mai scurte ajută la protejarea biodiversităţii. Totodată, aceste activități creează mai puțin zgomot, mai puțină poluare a aerului și contribuie, drept rezultat, la generarea unor cantități mai mici de emisii care încălzesc atmosfera.  

Astfel, alegând transportul ecologic, putem contribui la protejarea spațiilor verzi. Acest lucru va reduce riscurile ca aceste spații să fie utilizate pentru drumuri noi și legături de transport motorizate.
  

4. Reduce poluarea fonică

Poluarea fonică reprezintă sunete nedorite sau deranjante care afectează sănătatea și bunăstarea oamenilor și a animalelor.           

Mersul pe jos sau cu bicicleta ajută la reducerea numărului de autovehicule care circulă pe drumuri, reducând aglomerația și zgomotul care provine de la motoare.  

Mai puțin zgomot de la vehicule și traficul inactiv ajută fauna locală să crească.

5. Determină schimbarea comportamentului

Alegerea unor moduri mai active de a călători, cum ar fi mersul pe jos și cu bicicleta, are beneficii importante. A rămâne activ este important pentru sănătate și ajută la îmbunătățirea stării de spirit și la economisirea banilor.

Când mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta, cei din jur vor vedea diferența pe care o facem. Ei pot fi inspirați de beneficiile pe care le observă.

Inspirându-i pe cei din jur să meargă pe jos sau cu bicicleta, începem să construim o „nouă normalitate”. Doar pe măsură ce mai mulți oameni abandonează mașina, vom contribui la creșterea impulsului și a cererii pentru un acces mai bun la medii sigure, fără trafic.

Beneficii pentru sănătate

Ciclismul și mersul pe contribuie la:
Îmbunătesc postura/echilibrul;
Scad tensiunea arterială
Sporesc nivelul de energie;
Măresc flexibilitatea și forța musculară;
Diminuează nivelul de stres.

Activitatea fizică reduce riscul de:
•       Depresie;
•       Boli cardiovasculare;
•       Obezitate;
•       Diabet zaharat;
•      Osteoporoză;
•       Hipertensiune arterială.

Fii activ – alege să te deplasezi pe jos sau cu bicicleta!